Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jakš dojel ve skiatlonu na Tour osmý, Bauer patnáctý

Oberstdorf (Německo) - Martin Jakš skončil osmý a další český běžec na lyžích Lukáš Bauer patnáctý ve čtvrté etapě Tour de Ski v Oberstdorfu. Skiatlon na 10 km klasicky a 10 km volně vyhrál Nor Petter Northug a udržel si před prvním dnem volna a přesunem do Itálie vedení. Druhý v závodu byl Švýcar Dario Cologna, který v celkovém pořadí ztrácí na Northuga pouhých 1,1 vteřiny. Na Northugův triumf navázala v závodě žen jeho krajanka Marit Björgenová, jež dokázala poprvé na Tour porazit Polku Justynu Kowalczykovou.

Skiatlon začal Bauer v klasice ukrytý v poli, na špici se prodral až před prvním sprintem o bonusové vteřiny a na metě 4,4 km jich získal osm. Od té doby se držel ve špičce a druhý boj o důležité bonusové sekundy na 6,9 km vyhrál.

Reakce Lukáše Bauera:

"Závod byl velmi povedený, protože jsem posbíral dost bonusových vteřin. Posunul jsem se do první desítky, takže super. Věděl jsem z loňska, že na téhle trati se pole neroztrhá a ve finiši jsou vteřiny jen pro tři nejlepší, proto jsem snažil vteřiny posbírat na trati. V klasice jsem měl dobře namazáno na stoupání a využíval toho, že prémie byla v kopci."

Získal 15 vteřin a na pár metrů si dovolil výrazně zpomalit a šlapat jako turista v Krkonoších. Dalších pět vteřin přidal čtyřiatřicetiletý Bauer v třetím klasickém bonusovém boji a po deseti kilometrech přezouval do bruslení šestý. Jakš se pohyboval okolo patnácté pozice.

Ve volné části Bauer poprvé nezískal bonusové vteřiny, zato o sobě dal vědět Northug, který v klasice neuspěl, ale první i druhý bruslařský sprint vyhrál. Bauer nepůsobil lehce jako v klasice, ale vydřel alespoň tři vteřiny. Víc už byl vidět Jakš, který se kilometr před cílem objevil na čtvrtém místě a nakonec dojel osmý.

Strhující finiš opět předvedl Northug. Favorizovaný Nor, který chce Tour de Ski poprvé v kariéře vyhrát, přespurtoval obhájce titulu Colognu. Do cílové rovinky vjel v čele Rus Maxim Vylegžanin, ale po útoku velikánů skončil třetí. Další z českých reprezentantů Jiří Magál měl v jednom ze sjezdů nepříjemný pád, narazil do bariéry a dokončil 48. se ztrátou téměř dvou a čtvrt minuty.

Ve skiatlonu žen na 2x5 km ukončila Björgenová neporazitelnost Kowalczykové, jež vyhrála všechny tři předchozí díly Tour. Vedoucí žena SP uspěla ve spurtu tříčlenné vedoucí skupiny - svou polskou rivalku za sebou nechala o 1,6 sekundy, třetí skončila Norka Therese Johaugová. Navzdory první porážce zvýšila díky bonifikačním sekundám během závodu Kowalczyková náskok v průběžném pořadí před Björgenovou na 26,6 sekundy. 

Eva Nývltová nenavázala na předchozí dvě etapy, v nichž bodovala, a obsadila 34. pozici. V celkovém hodnocení si o pět míst pohoršila na 28. příčku. Ivana Janečková byla čtyřiapadesátá a průběžně je o dvě místa horší.

SP a Tour de Ski v běhu na lyžích - skiatlon: Muži (10 km klasicky+10 km volně): 1. Northug (Nor.) 50:27,3 min., 2. Cologna (Švýc.) -0,3, 3. Vylegžanin (Rus.) -0,6, 4. Hellner (Švéd.) -1,5, 5. Rennemo (Nor.) -1,7, 6. Kershaw -2,6, 7. Harvey (oba Kan.) -4,9, 8. Jakš (ČR) -5,0, 9. Perl (Švýc.) -6,1, 10. Perrillat -6,5, ...15. Bauer -10,1, 48. Magál (oba ČR) -2:13,7.

Ženy (5 km klasicky+5 km volně): 1. Björgenová (Nor.) 27:16,0, 2. Kowalczyková (Pol.) -1,6, 3. Johaugová -1,8, 4. Steiraová (obě Nor.) -35,3, 5. Sarasojaová-Liljová (Fin.) -45,3, 6. Kallaová (Švéd.) -45,6, 7. Randallová (USA) -45,9, 8. Roponenová -46,4, 9. Lähteenmäkiová (obě Fin.) -55,5, 10. Kristoffersenová (Nor.) -58,1, ...34. Nývltová -2:01,0, 54. Janečková (obě ČR) -3:22,5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články