Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Bauer: Tour de Ski je stavebním kamenem světového poháru

Praha - Sezona běžce na lyžích Lukáše Bauera se točí kolem Tour de Ski. Etapový závod je hlavním vrcholem sezony a český lyžař v něm chce skončit na stupních vítězů a odrazit se k umístění do třetí příčky i v celkovém hodnocení Světového poháru. Tour de Ski začne 29. prosince a vyvrcholí 8. ledna. Před jejím začátkem už pojede Bauer ve světovém poháru pouze volnou třicítku 10. prosince v Davosu a pak exhibiční sprint v Karlových Varech. Mezi tím pojede trénovat do Itálie a stráví pět dnů ve vysoké nadmořské výšce.

Lukáš Bauer
zdroj: ČTK autor: Stanislav Zbyněk

"Tour de Ski je jednoznačně můj absolutní vrchol v letošní sezoně. Tam musí moje forma gradovat. Můj program je Tour de Ski těžce podřízen," řekl Bauer po návratu z Kuusama, kde v mini Tour dojel devátý. Etapovou Tour de Ski Bauer už dvakrát vyhrál (2008 a2010) a v uplynulém ročníku dokázal skvělým stoupáním na Alpe Cermis finišovat na třetím místě. "Výběh na sjezdovku ale speciálně netrénuji, jednou v sezoně stačí," usmál se Bauer.

"Tour de Ski je stavebním kamenem světového poháru. Pokud tam budu do tří, je reálné, že tahle místa obsadím i ve svěťáku," konstatoval Bauer. Ztratí-li šanci jet o "bednu" v SP, možná se na závěr sezony objeví na startu Vasova běhu. "Mojí prioritou je ale světový pohár, rozhodnu se týden po Novém Městě," uvedl Bauer.

Je nám líto, video expirovalo.
Bauer bude trénovat v Itálii

Bauer se těší na závody v Novém Městě

Návrat distančních závodů na české území a na tratě do Nového Města na Moravě je pro Bauera příjemnou zprávou. Proto se na víkend 11. až 12. února těší. "Jsou tam nejen výborné tratě, ale zejména publikum. Atmosféra tam bývá nejlepší v seriálu," chválil Bauer místo, kde v roce 2003 vyhrál svůj první závod SP.

Bauer se zúčastní i pátého ročníku sprinterské exhibice v centru Karlových Varů Carlsbad Ski Sprint. Tým vytvoří s Martinem Koukalem. "Mám to kousek z domova a atmosféra je vždy výborná," těšil se Bauer, který bydlí na Božím Daru. Pro Bauera budou sprinty poslední přípravou před Tour de Ski. "Je to exhibice, ale nic si nedáme zadarmo. Doufám, že se dobře rozjedu," řekl.

Před sezonou řešil Bauer nečekanou komplikaci. Jeho osobní servisman Vít Fousek, který ale pracuje v realizačním týmu reprezentace, mu oznámil, že už nechce pokračovat. "To byl trošku šok," zavzpomínal Bauer na konec března. Přemlouval Fouska všemi možnými způsoby a nakonec se domluvili. "'Fous' je jako rodinné stříbro. Nemyslím, že bych u nás sehnal takhle kvalitního servismana, a zahraniční většinou moc nezvládne komunikovat v týmu," řekl Bauer.

V přípravě se navíc Bauer po letech odklonil od trenéra Miroslava Petráska jako osobního kouče, spolupracuje s ním v reprezentaci a obnovil spolupráci s částí německé reprezentace. Tréninkové plány mu většinou připravil Janko Neuber. "Na hodnocení efektu změn v přípravě je příliš brzy, ale s pocity v tréninku jsem hodně spokojený. Došlo ke změně stereotypů, což jsem hlavně chtěl," řekl Bauer.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články