Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Skokan Koudelka: Chtěl bych si udržet letní standard

Kuusamo (Finsko) - Skokan na lyžích Roman Koudelka by rád v zimě udržel vysoký standard z letní Grand Prix. V praxi by to znamenalo, že by ve světovém poháru, který začne o víkendu, atakoval stupně vítězů. "Už se těším, poslední skoky vypadaly dobře, takže jsem pozitivně naladěný," vzkázal Koudelka z finského Kuusama, kde vstoupí do své sedmé sezony ve Světovém poháru. V uplynulém ročníku skončil celkově šestnáctý a poprvé v kariéře vystoupil na stupně vítězů, v Harrachově byl třetí v letech.

Roman Koudelka
zdroj: ISIFA/EPA autor: Antonio Bat

Koudelkovi se následně dařilo i v letní Grand Prix. Nastoupil ke třem závodům - dvakrát skončil třetí a jednou šestý. "Chtěl bych si udržet letní standard, to mi to šlo. Kdyby to vydrželo, bylo by to dobré," řekl Koudelka. Nahlas ale o pravidelném útoku na stupně vítězů mluvit nechtěl. "Myšlenka je tam pořád, ale nerad předbíhám. Věřím tomu, že když budu skákat jako v létě, tak to tam někdy padne," uvedl dvaadvacetiletý skokan.

V sezoně bez olympiády a klasického mistrovství světa jsou před skokany tři možné vrcholy. Prvním by měl být z českého pohledu světový pohár v Harrachově, pokud bude sníh. "Tam se strašně těším," usmál se Koudelka při vzpomínce na letošní úspěšný leden a bronz z letů na mamutím můstku pod Čertovou horou. Hodně by chtěl uspět na prestižním Turné čtyř můstků, kde se mu v minulosti příliš nedařilo. "To je motivace, zvláště rakouskou polovinu jsem vždycky nějak zpackal, tak se mi snad letos bude konečně dařit," přál si Koudelka. "A pak je taky mistrovství světa v letech, ale chci uspět i v sezoně jako celku," dodal.

V létě měl Koudelka zdravotní problémy. V srpnu si při protahování natrhl tři svaly na zadní straně levého stehna a šest týdnů se léčil. Jako problém to nevidí, spíše naopak. "Myslím, že mi to více pomohlo, než ublížilo. Odpočinul jsem si a pak se cítil plný motivace a nabitý energií, což bylo důležité," řekl Koudelka. Kvůli zvýšení indexu BMi (poměr váhy k délce lyží) musel zkrátit o dva centimetry lyže, ale změnu přijal bez problémů. "Musím to zaťukat, je to dobré, ani jsem to nepocítil. Mohl jsem si ponechat váhu, což je důležité," řekl Koudelka. S trenérem Davidem Jiroutkem vylepšili techniku V-stylu, aby měl lyže víc na plochách.

Na sněhu si před sezonou ve středu skočil jeden skok. Je to hodně zajímavé, ale loni to bylo podobné a většina týmů je na tom stejně," řekl Koudelka. Hlavu si z toho nedělal, protože se cítil psychicky v pohodě. "V létě se mi povedly závody a najednou člověk myslí jinak. Je to o hlavě a doufám, že to vydrží," prohlásil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články