Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Začíná SP běžců na lyžích, Bauer na začátek nenastoupí

Sjusjön (Norsko) - Běžcům na lyžích začne o víkendu sezona, jejímž vrcholem bude "pouze" Světový pohár. Úvodního závodu, který byl kvůli špatným sněhovým podmínkám přesunut z Beitostölenu do jiného norského střediska Sjusjönu, se nezúčastní žádné české ženy ani tuzemská jednička Lukáš Bauer. Všichni dohánějí tréninkové manko kvůli zdravotním patáliím. Tým by tak v Norsku měl táhnout Martin Jakš, jehož tréninkové výsledky napovídají, že má dobrou formu.

Ilustrační foto

Bauer tradičně mívá před začátkem sezony problémy s nachlazením a nejinak tomu bylo i letos. V závěrečné přípravě ve finském Muoniu měl krátký výpadek, takže si vstup do ročníku posunul na příští týden do finského Kuusama. "Klasicky mě nepodržely průdušky a začaly stávkovat," vysvětlil Bauer na svém webu. "Pokusím se dostat zpět do kondice, i když vím, že můžu v Kuusamu jen překvapit," řekl čtyřiatřicetiletý Bauer.

Jakš by podle kouče reprezentace Miroslava Petráska měl bojovat o umístění v elitní dvacítce. "U ostatních budeme rádi, pokud by dokázali zabodovat," prohlásil Petrásek.

Body si připíše třicet závodníků, vedle Jakše poběží sobotní závod na 15 km volnou technikou také Dušan Kožíšek, Jiří Magál a Ondřej Horyna, všichni by pak měli v neděli nastoupit do štafety.

Ve Sjusjönu je připravena 3,75 kilometru dlouhá trať, podle slov Petráska na vyšší hranici obtížnosti. "Podmínky jsou ale kvalitní. Ukáže se, kdo na tom jak je," uvedl Petrásek.

Pro všechny běžkaře bude vrcholem sezony etapový závod Tour de Ski na přelomu roku, v němž Bauer v minulé sezoně obsadil druhé místo.

České běžkyně na lyžích Eva Nývltová a Ivana Janečková úvodní závod vynechají, neboť mají za sebou málo tréninku na sněhu a také třítýdenní výpadek kvůli zdravotním problémům. "Proto jsme se rozhodli sever zrušit," uvedl v tiskové zprávě svazu kouč žen Jiří Šimůnek.

Světová špička se podle papírových předpokladů nejspíš výrazně neobmění. Testovací závod na 15 km volně ve švédské Bruskvallarně vyhrál Francouz Maurice Manificat, loni pátý muž konečného pořadí Světového poháru. Celkové vítězství bude obhajovat Švýcar Dario Cologna, Bauer bude chtít navázat na celkové čtvrté místo. Silní by měli být vedle Norů i Švédové.

Prvenství ve Světovém poháru i Tour de Ski bude obhajovat Justyna Kowalczyková z Polska, která vyhrála i testovací závod v Muoniu. Šlapat na paty by jí ale měla hlavně Norka Marit Björgenová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články