Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Samková v kvalifikaci zazářila, Koukalová se zranila

Arosa (Švýcarsko) - Snowboardcrossařka Eva Samková zajela druhý čas v kvalifikaci na závod Světového poháru ve švýcarské Arose. Ve čtvrtek bude mít sedmnáctiletá naděje šanci zaútočit na stupně vítězů, což poprvé v elitním seriálu dokázala minulý týden v italském Valmalenku. Kvalifikací prošlo i trio mužů David Bakeš, Emil Novák a Michal Novotný. Klára Koukalová se zranila při pádu po cílovém skoku. Přesto skončila na 25. příčce, jen 24 setin sekundy od postupu.

Juniorská mistryně světa Samková prohrála v kvalifikaci jen s Lindsey Jacobellisovou z USA, úřadující mistryní světa. "Sakra, ta mi to tedy nandala," uvedla Samková, když Američanka ve druhé kvalifikační jízdě prolétla cílem. Odstup mezi nimi činil 97 setin sekundy. "To je hrozně moc," uznala Samková, která s americkou hvězdou prohrála i minulý týden ve finále ve Valmalenku.

S kvalifikačními jízdami nebyla Samková příliš spokojená. "Protože jsem se nesrovnala na skocích a druhá klopená zatáčka mi vůbec nevyšla," řekla. Reprezentační trenér Marek Jelínek jí v cíli vysvětlil chyby, ale zároveň ji povzbudil: "Je lepší, když je druhá s chybami, než kdyby byla desátá bez chyb."

K postupu se blížila i Koukalová, ale na posledním skoku spadla. Hned ji prohlédl doktor závodu a následoval transport do místní nemocnice na rentgen. Ten prokázal zlomeninu pravé nohy nad kotníkem. Následoval další přesun do 30 kilometrů vzdáleného Churu, kde Koukalová podstoupí operaci. "Zřejmě trefila nějakou nerovnost nebo na skok přijela zbytečně rychle a nebo už se viděla v cíli, tak na chviličku ztratila koncentraci. Kdyby nespadla, byla by do desítky," řekl Jelínek.

"Pro mě to byl povinný postup, dokonce můžeme napsat, že moje postupy nejsou překvapivé," žertoval v cíli kvalifikace spokojený David Bakeš. Jemu, stejně jako oběma kolegům, se druhá jízda povedla. "Za to jsem rád, protože se jelo za takových podmínek, jako se při celodenním slunci dá očekávat čtvrteční závod. Trať bude výrazně měkčí," konstatoval reprezentační trenér Marek Jelínek.

Z kvalifikace postoupilo 24 žen a 48 mužů, vyřazovací jízdy finále Světového poháru se totiž pojedou netradičně v šesti a nikoliv ve čtyřech. Šest závodníků v rozjížďce bývá jen na X-Games, které z Čechů absolvoval jen Novotný. "Pro diváky to bude atraktivnější, pro nás náročnější," řekl Novotný a předložil svůj plán pro osmifinále, v němž se střetne například s dvojnásobným olympijským vítězem Sethem Wescottem z USA: "Musím být rychlý na startu. Přijet první do první zatáčky a pak už se do cíle nenechat předjet."

Novák se do play-off závodu Světového poháru dostal potřetí v kariéře. "Ano, samozřejmě mi pomohlo, že postupovalo 48 závodníků místo obvyklých 32. Ale každý takový postup je pro mě důležitý, protože získám další zkušenosti," uvedl Novák.

Výsledky kvalifikace ve snowboardcrossu

Ženy

1. Lindsey Jacobellisová (USA) 55,34 sek.,

2. Eva Samková (ČR) 56,31,

3. Nelly MoenneLoccozová (Fr.),

...25. Klára Koukalová (ČR) 1:04,83 – první nepostupující.

Muži

1. Pierre Vaultier (Fr.) 53,35,

2. Ales Pullin 53,54,

3. Seth Wescott (USA) 53,61,

...22. Michal Novotný 54,42,

...23. David Bakeš 54,44,

...39. Emil Novák (všichni ČR) 55.09.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články