Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Zlato na velkém můstku vybojoval Schlierenzauer

Oslo - Závod na velkém můstku na mistrovství světa lyžařů v Oslu vyhrál rakouský skokan Gregor Schlierenzauer a získal první individuální titul v kariéře. Nejlepším z českých reprezentantů byl Roman Koudelka na 22. místě za skoky dlouhé 118,5 a 125 metrů. Ve druhém kole se představil ještě Jakub Janda a skončil na 28. příčce. Jan Matura nepotvrdil páté místo z kvalifikace a stejně jako Lukáš Hlava neprošel přes první kolo.

Schlierenzauer porazil o tři desetiny bodu krajana Thomase Morgensterna. Již jistého vítěze světového poháru tak připravil o možnost získat na Holmenkollenu čtyři zlaté medaile. "Jasně, ukápne malá slzička, když ke zlatu chybělo tak málo, ale rychle ji setřu. I ze stříbra jsem super šťastný, je to mé první stříbro v životě a pasuje do sbírky," řekl Morgenstern, který v Norsku vyhrál na středním můstku a se Schlierenzauerem triumfovali i v týmové soutěži. Třetí příčku obsadil Švýcar Simon Ammann.

Před Koudelkou skákali v prvním kole Norové Anders Jacobsen a Anders Bardal a díky dobrým podmínkám jim patřilo druhé a třetí místo. "A pak jsem nalezl na lavičku já a otočilo se to. Tohle jsem ještě neviděl, to bylo neuvěřitelný. Skok pak nebyl špatný, i v druhém kole dobrý, ale pořád chybí štěstí," litoval jednadvacetiletý Koudelka.

Je nám líto, video expirovalo.
MS v klasickém lyžování 2011 Norsko

Gregor Schlierenzauer:

"Co může být krásnějšího než stát se mistrem světa na Holmenkollenu? To je nepopsatelný zážitek. Kruh se uzavřel. Tady jsem debutoval ve světovém poháru, tady jsem teď mistrem světa."

Osmadvacátý Jakub Janda měl jako Koudelka v prvním kole horší podmínky a vítr zezadu, který skokana sráží a bere mu metry. "Byl to jeden z nejlepších skoků, co jsem tu předvedl, ale co naděláš," řekl Janda. Druhý skok dvojnásobný medailista z MS v Oberstdorfu pokazil předčasným odrazem. "Ve tmě mám problémy s pozdním odrazem, dával jsem si pozor a pro změnu to bylo hodně brzo," pronesl.

Skokany ještě čeká na Holmenkollenu sobotní soutěž družstev. "Doufám, že tam budeme mít štěstí. Že skočím dva dobrý skoky a ukážu, že to byl jenom vítr a měl jsem na to být dnes do desátého místa," řekl Koudelka a pro týmovou soutěž si přál páté místo.

Výsledky skoků na lyžích na velkém můstku

1. Schlierenzauer 277,5 b. (130+134,5 m),

2. Morgenstern (oba Rak.) 277,2 (133+131),

3. Ammann (Švýc.) 274,3 (129,5+134,5),

...22. Koudelka 231,8 (118,5+125),

...28. Janda 222,5 (118+117,5),

...40. Matura 98,9 (110),

...47. Hlava (všichni ČR) 88,7 (105).

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články