Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Norské sprintery porazili nečekaně Kanaďané

Oslo - Kanadská dvojice Devon Kershaw a Alex Harvey překvapivě triumfovala v dnešním sprintu dvojic klasickou technikou na mistrovství světa v Oslu. Harvey šokoval celý Holmenkollen, když strhujícím finišem před cílovou páskou odsunul na druhé místo domácího Olu Vigena Hattestada, jemuž v týmu sekundoval Petter Northug, vítěz nedělního skiatlonu a druhý z individuálního sprintu. Bronz brali Rusové. Mezi ženami vládly švédské lyžařky Ida Ingemarsdotterová s Charlotte Kallaovou. Nadvládu skandinávských velmocí potvrdily druhé Finky a na třetím místě domácí Norky. Na startu se objevili i Češi, Petr Novák s Dušanem Kožíškem ani Eva Nývltová s Ivanou Janečkovou však do finále nepostoupili.

Kanada slaví vůbec první zlato z mužské běžecké soutěže na světovém šampionátu. Přestože Hattestad, vítěz obou sprinterských soutěží z předloňského MS v Liberci, do cílové rovinky vbíhal s malým náskokem, Harvey těsně před cílem drtivě zaútočil a časomíru protnul o dvě desetiny sekundy dříve než vyhlášený norský sprinter.

Norům se rozplynul sen o tom, že navážou na loňské olympijské zlato ze stejné soutěže, kde se však běželo volně. Smutnil hlavně Northug, jenž se na šampionátu musel spokojit už s druhým stříbrem. Závěr nevyšel ani finské dvojici. Ville Nousiainen neudržel třísekundový náskok, který mu na poslední předávku přivezl parťák Sami Jauhojärvi. Finové se museli spokojit až s pátým místem. Prvních pět štafet v cíli dělilo jen 1,1 vteřiny.

Je nám líto, video expirovalo.
MS v klasickém lyžování 2011 Norsko

V závodě žen se švédská dvojice postarala o to, že při ženském běžeckém závodě na šampionátu na Holmenkollenu poprvé nebralo zlato Norsko a jeho největší hvězda Marit Björgenová. Ta ovládla předchozí klání ve sprintu jednotlivců, skiatlon i klasickou desítku, ale dnes šetřila síly na štafetu a závěrečnou třicítku. Björgenová tak přišla o šanci, že na světovém šampionátu získá šest zlatých medailí a překoná rekord, který s pěti tituly drží Ruska Jelena Vjalbeová od MS v Trondheimu před čtrnácti lety.

Švédsko mohlo za skvělý finiš velebit především Kallaovou, která na posledním úseku rychle odskočila od norských a finských rivalek. Švédky si polepšily oproti loňské olympiádě, když ve Vancouveru skončily v sestavě Kallaová, Haagová na stříbrném stupínku za Německem. Jeho dvojice dnes skončila v odlišném obsazení než v minulém roce až sedmá.

Nývltová s Janečkovou přišly o postupovou naději velmi záhy, už po druhém úseku ztrácely na čelo patnáct vteřin a jejich manko dál narůstalo. Nezopakovaly tak finálovou účast z předloňského MS na domácí půdě, daleko měly od postupující trojky ve své rozjížďce a neuspěly ani s časem. "Bohužel to nevyšlo. Iva není sprinterka a mně to tady extra nejde. Byla to taková reprezentační povinnost, nemáme štafetu, nejely jsme desítku, tak jsme se chtěly ukázat alespoň tady," řekla Nývltová.

Novák s Kožíškem si vedli o poznání lépe než jejich kolegyně z reprezentace. Ve hře se drželi až do posledního šestého úseku a dobrý výkon podal překvapivě zejména Novák, nováček na mistrovství, který se specializuje hlavně na dálkové běhy. "Jsem maximálně spokojený," řekl Novák, který se držel Northuga. "Na postup to sice není, ale to procento bylo tak malé, že aby se nám to na téhle trati povedlo, to by se muselo sejít úplně všechno," pokračoval Novák, který ještě pojede padesátku.

Výsledky sprinterských štafet

Muži (6x1,5 km):

1. Kershaw, Harvey (Kan.) 19:10,0,

2. Northug, Hattestad (Nor.) -0,2,

3. Panšinskij, Krjukov (Rus.) -0,4,

...13. Novák, Kožíšek (ČR) - vyřazeni v semifinále.

Ženy (6x1,3 km):

1. Ingemarsdotterová, Kallaová (Švéd.) 19:25,0,

2. Saarinenová, Lahteenmäkiová (Fin.) -3,3,

3. Fallaová, Jacobsenová (Nor.) -4,1,

...12. Nývltová, Janečková (ČR) - vyřazeny v semifinále.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články