Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Bauer skončil na klasické patnáctce sedmý, vyhrál Heikkinen

Oslo - Český lyžař Lukáš Bauer skončil v závodě na 15 km klasickou technikou s intervalovým startem na mistrovství světa v Oslu sedmý. Vyhrál Fin Matti Heikkinen před norským duem Eldar Rönning, Johnsrud Sundby. Všichni tři byli na medailových pozicích už od sedmého kilometru. Bauer v závodě, k němuž upínal na šampionátu své největší naděje, postupně nabral velkou ztrátu. Na Heikkinena ztratil 55 vteřin, od bronzu jej dělilo 24 vteřin. Druhý Čech na startu Martin Jakš dojel na osmnácté pozici.

"Nejelo se mi, jak jsem si představoval, a je smutné, že řeknu o sedmém místě na mistrovství světa, že to je zklamání, ale trošku je to tak," řekl Bauer. "Dojížděl jsem s únavou, trošku zklamáním, a jdeme dál," dodal. Na Holmenkollenu Bauera ještě čeká páteční štafeta a závěrečná nedělní padesátka volnou technikou.

Martin Jakš doufá ve zlepšení. "Kdyby mi někdo řekl před startem, že budu mít tohle umístění, tak bych to bral," řekl Jakš, kterému narušila přípravu na MS viróza. "Podařilo se, že tenhle závod byl lepší (než skiatlon), a doufám, že ten další (štafeta) bude zase lepší," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
MS v klasickém lyžování 2011 Norsko

Třiatřicetiletému Bauerovi nevyšel útok na jeho čtvrtou medaili z velkého závodu na trati 15 kilometrů. Na ní získal stříbro na olympiádě v Turíně v roce 2006 i na MS v Liberci před dvěma lety a bronz na loňských OH ve Vancouveru. Na medailových pozicích se Bauer pohyboval jen na prvním měřeném mezičasu na metě 2,2 kilometru. Pak se lyžař z Božího Daru postupně propadal a jeho odstup od čela se stále zvětšoval. "Bojoval jsem, ale poslední pětka bylo velké trápení. Z devátého místa se mi to povedlo na sedmé, ale víc to nešlo. Šest bylo lepších," řekl Bauer.

Velký souboj o zlato předvedli vítězný Heikkinen s Rönningem, jehož hnaly na Holemenkollenu vpřed desítky tisíc domácích fanoušků. Rönning ještě na sedmém kilometru těsně vedl, ale ve druhé polovině závodu Heikkinen výrazně zrychlil a dva a půl kilometru před cílem už vedl o téměř osm vteřin.

Viditelně svěží Heikkinen se lehkým skluzem dostal do cíle v nejrychlejším čase a nakonec na Rönninga najel přes třináct vteřin. Sedmadvacetiletý Heikkinen se dočkal svého prvního velkého triumfu na světové akci, ale už předloni na MS v Liberci na klasické patnáctce bronzovou medailí naznačil svůj potenciál. Finské mužské lyžování získalo velké zlato poprvé od šampionátu v roce 2001 na domácí půdě v Lahti, kde finskou reprezentaci postihl rozsáhlý dopingový skandál.

Ještě méně než Bauerovi se dařilo dalším velkým spolufavoritům. Švýcar Dario Cologna, suverénní vítěz letošní Tour de Ski, se krčil až na 25. pozici, když za vítězem zaostal o více než dvě minuty. Skvělý klasik Daniel Rickardsson ze Švédska si vedl ještě hůře a dojel 42. s mankem přesahujícím tři minuty. Domácí miláček Petter Northug, vítěz nedělního skiatlonu, vůbec nestartoval a šetřil síly na další závody.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články