Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Levhart maskotem olympiády v Soči

Moskva - O oficiálních maskotech zimní olympiády, která proběhne v roce 2014 v Soči, je rozhodnuto. Poprvé v historii je vybrali diváci v hlasování, které proběhlo živě v ruské státní televizi. Vítěze volili z dvanácti finalistů. Z vítězné trojice složené ze sněžného levharta, bílého medvěda a zajíce si získal největší podporu právě levhart, mimo jiné i proto, že měl již od počátku podporu samotného premiéra Putina. Zimní olympijské hry mají své maskoty už od roku 1976, kdy se stal symbolem her v Innsbrucku sněhulák.

Vítěznou trojici si vybrali sami Rusové, nebo alespoň ta část z nich, která hlasovala v televizní show. Do té se dostalo tucet postaviček, které vybrala porota z víc než 24 tisíc návrhů. Divácké hlasování vyhrál levhart, který byl už ze začátku velkým favoritem, a to i díky přízni premiéra Putina.

Populární ruská postavička - novoroční symbol Děda Mráz, skončil ještě před finálem. V případě vítězství by se totiž stal vlastnictvím Mezinárodního olympijského výboru. A to by pak zkomplikovalo oslavy Nového roku, které jsou pro Rusy něco jako pro Čechy Vánoce.

Je nám líto, video expirovalo.
Levhart maskotem olympiády v Soči
Medvěd maskotem olympiády nebude
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články