Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bank si popovídal s princem a nabral síly na obří slalom

Garmisch-Partenkirchen (Německo) - Do desátého místa by chtěl skončit Ondřej Bank v obřím slalomu na mistrovství světa ve sjezdovém lyžování. V pátek ho čeká už čtvrtý závod na šampionátu, zatím nejlépe skončil pátý v superkombinaci. Favority je však podle něj nutné hledat jinde. Bank se před závodem odreagoval netradičně, chopil se mikrofonu a zpovídal mexickou lyžařskou legendu prince Huberta von Hohenloheho.

Bank dal před středečním závodem družstev přednost tréninku a uznal, že to bylo dobré rozhodnutí. "Těžko se mi vstávalo z postele, ale ty dva dny mi určitě pomohly," prohlásil po čtvrtečním tréninku, v němž zvládl už jen dvě jízdy, aby se moc neunavil. Bank pojede naplno, protože jízda na jistotu ho v kombinačním slalomu připravila o medaili. "Pojedu na doraz, to je jisté," poznamenal. Cítí, že se mu zase vrací síla do nohou. "Ten kopec je ale trochu zvláštní, takže bude rozhodovat, jak komu sedne. Motivaci mám samozřejmě velkou, je to pro mě důležité, chci do desítky," dodal muž, s nímž pojedou v obřím slalomu Kryštof Krýzl, Martin Vráblík a Adam Zika.

Favoritem na medaili však bude zejména Američan Ted Ligety, který vede Světový pohár v obřím slalomu, ale v Ga-Pa zatím nedokončil ani jeden z dosavadních tří závodů. Velkým soupeřem mu bude zkušený Nor Aksel Lund Svindal, vítěz superkombinace. Dalšími adepty na stupně vítězů jsou Francouz Cyprien Richard, vítěz a nejrychlejší muž týmového klání a specialista na obří slalom, jeho krajan Thomas Fanara, Nor Kjetil Jansrud, Švýcaři Didier Cuche a Carlo Janka nebo Rakušan Philipp Schörghofer.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Zuzany Kalátové

Bank si vyzkoušel roli reportéra

Bank si vzal do ruky mikrofon České televize, nechal pustit kameru a představil se. "Ahoj, já jsem Ondra Bank a budu tady dělat rozhovor s jedním naším kamarádem," prohlásil. Nejlepší český lyžař současnosti si vyzkoušel, jaké to je stát mimo světla kamer, na druhé straně "barikády". Dělat televizního reportéra by ho prý bavilo. "Ale že bych měl jít psát článek? No to by to dopadlo, vždyť já mám kolikrát problémy napsat i esemesku," prohlásil Bank.

Zpovídaným, jemuž pátý muž superkombinace na MS ve sjezdovém lyžování v Garmisch-Partenkirchenu kladl otázky, byl princ Hubertus von Hohenlohe. Právě on, jinak také synovec českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, v 80. letech založil Mexickou lyžařskou federaci, aby mohl závodit. Ve čtvrtek absolvoval kvalifikaci obřího slalom a měl by jet i závod. "To byla radost s ním dělat rozhovor, protože já jsem se jen něco málo zeptal a on si pořád mlel tu svoji," chechtal se Bank, jehož rovněž v pátek čeká obří slalom.

"Ale že bych mu tak úplně záviděl těch třicet let na okruhu, to tedy ne," glosoval známého dvaapadesátiletého lyžaře, který na svahu zaujal i svou netradiční kombinézou, na níž jsou mimo jiné namalované chlupy na rukou a nohou nebo půllitr piva na zadní části. "Za ten oblek bych měl dostat divokou kartu," vtipkoval von Hohenlohe před pátečním závodem, který jako jediný Mexičan nejspíš rovněž pojede. "Bojuji dresem proti globalizaci, tradice je to, čeho bychom si měli vážit," vysvětloval.

Záhrobská slibuje boj o medaili

Výborné podmínky na trénink v nedalekém Bad Wiessee a hlavně klid stranou od mistrovství světa má Šárka Záhrobská ve svém domě u jezera Tegernsee. Odtud v pátek poprvé vyrazí do dějiště šampionátu Garmisch-Partenkirchenu na první trénink slalomu na závodním svahu, v sobotu ji čeká jediná možnost vybojovat medaili, která by byla už její čtvrtou na MS v řadě.

Sama však ví, že není favoritkou. "Podřídili jsme všechno tomu, abych se soustředila na slalom," řekla Záhrobská, která na MS nakonec vynechala obří slalom i kombinaci. "Sezona neběží tak, jak bych si asi představovala, tudíž nejsem mezi favoritkami, ale mistrovství světa je ojedinělý závod. Většinou bývá všechno jinak, favorité často prohrávají, vznikají překvapivé výsledky. Budu se prát o medaili," ujistila.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články