Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Sáblíková po pádu vybojovala na MS bronz

Calgary (Kanada) – Rychlobruslařka Martina Sáblíková získala ve víceboji na mistrovství světa v Calgary bronzovou medaili. Místo na stupních vítězů si zajistila závěrečnou disciplínou, když i po pádu v závodu na 5000 m zajela sedmý nejrychlejší čas 7:00,04. Posunula se tak o jedno místo výše, po třech disciplínách držela čtvrtou pozici. Zlato si z Kanady veze Nizozemka Ireen Wüstová, která slavila titul už v roce 2007. Předtím víceboji kralovala naše nejlepší česká sportovkyně.

Dvojnásobné olympijské vítězce Sáblíkové se v rozhodující pětikilometrové trati přihodilo neštěstí, jaké ve své úspěšné kariéře nepamatuje. Zhruba v polovině závodu na rovince zavadila nohou zřejmě o nějakou nerovnost a ve vysoké rychlosti upadla. Boj o zlato s Wüstovou tak byl ztracený, Sáblíková však ukázala srdce bojovnice, z ledu se zvedla a i přes velké manko ještě závod dokončila.

Její v normálních podmínkách průměrný čas 7:00,04 nakonec stačil k posunu na celkově třetí místo a zisk bronzové medaile. Její tradičně nejsilnější "pětku" měla přitom rozjetou na stříbro, o víkendu suverénní Wüstovou by pravděpodobně o zlato nepřipravila. V cíli sice ronila slzy smutku, o několik chvil později už se ale s nešťastným závodem dokázala srovnat.

Záznam rychlobruslařského závodu na 1500 m sledujte zde

S Wüstovou se Sáblíková přetahovala už v lednu o titul kontinentální šampionky. Přestože závěrečný závod Wüstové nevyšel zcela ideálně a porazila ji Němka Beckertová, druhý nejlepší čas 6:55,85 stačil na celkové první místo. Patnáctistovku Holanďanka vyhrála a uštědřila první porážku v sezoně Kanaďance Christine Nesbittové, jenž dojela druhá.

Sáblíková si po dvou osobních rekordech ze sobotní pětistovky a trojky dnes mírně pohoršila na trati 1500 metrů. Tam zaostala za svým maximem zhruba o sekundu a skončila až osmá. Ostatní soupeřky naopak na rychlém olympijském oválu zajížděly životní časy. Českou hvězdu proto předstihla i Nizozemka Leenstraová, obě závodnice si ale po závěrečné disciplíně pořadí opět prohodily. Stříbrnou příčku udržela Kanaďanka Christine Nesbittová.

Druhé české reprezentantce Karolíně Erbanové se naopak třetí disciplína povedla, obsadila 10. místo a za svou slavnější kolegyní nezaostala ani o sekundu. K postupu do elitní dvanáctky, která startovala v závěrečném závodě, jí to však nestačilo a obsadila konečnou 13. příčku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články