Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Záhrobská zajela nejlepší letošní závod

Zwiesel (Německo) - Mistrovství světa se blíží a česká lyžařka Šárka Záhrobská se dostává pomalu do formy. Při posledním slalomu světového poháru před šampionátem v Ga-Pa obsadila na náročné trati Velkého Javoru na německé straně Šumavy páté místo a o dvě pozice si tak vylepšila letošní maximum z úvodního slalomu sezony ve finském Levi. Už páté vítězství ze sedmi slalomů v sezoně má po dnešku na kontě Rakušanka Marlies Schildová, která o 68 setin porazila v letošní sezoně skvěle jezdící slovenskou slalomářku Veroniku Zuzulovou. Třetí místo obsadila Finka Tanja Poutiainenová, která už ztratila 1,78 sekundy.

"Bylo to hodně těžké," prohlásila po závodu Schildová, která na vítězství zaútočila ze třetího místa po prvním kole. "Viditelnost byla špatná a nahoře foukal silný vítr," upozornila Rakušanka.

Zuzulová se vrátila do světové špičky po dvou sezonách, které jí hlavně vinou zranění nevyšly. "Po tom, co jsem překonala, je to pro mě skoro jako vítězství," radovala se v cíli. Přitom moc dobře se na trati necítila. "Obě jízdy se mi nejely moc dobře, takže mě to poměrně hodně překvapilo, jak to dopadlo," uvedla Slovenka.

Záhrobská byla pomalejší než vítězka o 2,63 vteřiny, což dokazuje náročnost trati. Od stupňů vítězů ji dělila téměř vteřina. Ve druhém kole nebylo klasifikováno hned jedenáct lyžařek. "Tenhle slalom byl zatím nejtěžší v sezoně, byla to náročná dvě kola na čistém ledu, hodně zatočená. Na ženské to byl náročný slalom, ale já jsem toho názoru, že to tak má být," řekla v cíli novinářům Záhrobská. "I kvůli počasí to bylo těžké, neboť nahoře foukalo. Jsem ale spokojená, protože ještě zdaleka nejezdím, co bych chtěla, přesto to stačilo na páté místo," zhodnotila.

Česká slalomářka byla po prvním kole, které poprvé postavil její nový kouč Pavel Šťastný, osmá o 1,77 sekundy za vedoucí Marií Pietiläovou-Holmnerovou ze Švédska. Ta však druhou část pokazila a propadla se na osmou příčku.

Šárka Záhrobská

"Jsem spokojená i s pátým místem, když vím, že ještě nejezdím úplně dobře. Ale do MS jsou ještě dva týdny, budu trénovat a o medaili se porvu, i když by to byla senzace."

Větší pohromou skončil závod pro domácí favoritku a vedoucí ženu světového poháru Marii Rieschovou, která první kolo vůbec nedojela. Ani na start pak nenastoupila její nejbližší pronásledovatelka v průběžném hodnocení SP Lindsey Vonnová z USA, která se zotavuje po pádu a otřesu mozku z tréninku.

Zato česká závodnice má na zdejší svah ty mnohem lepší vzpomínky. V roce 2004 byla v Arber-Zwieselu rovněž pátá, což byl tehdy její nejlepší výsledek kariéry. A před čtyřmi lety stála na druhém stupni vítězů. "Ten kopec je tady krásný, bohužel mají velkou smůlu na počasí," postěžovala si Záhrobská. Ve Zwieselu se naposledy dokonce nejelo kvůli větru a je pravděpodobné, že se nepojede ani sobotní obří slalom, který měl být původně na programu dnes.

Záhrobská: Byl to čistý led

Záhrobská po prvním kole potvrdila, že její kouč připravil lyžařkám těžký závod. "Nevypadalo to tak, ale byl to čistý led. Ale dobře to postavil, často se slalomy staví rovně dolů, ale vršek trati, kde jsem i já udělala několik chyb, byl hodně zatočený," řekla Záhrobská v polovině závodu ve Zwieselu, kam ji doprovodila i početná skupina českých fanoušků. S koučem trať trochu probírala. "Vzdálenosti, změny rytmu, ale nijak zvlášť jsme se o tom nebavili," dodala.

Když čekala na svou jízdu ve druhém kole, stihla se podívat na jízdy asi tří soupeřek, aby viděla, jestli nemají někde problémy. "Ale jinak jsem to moc neřešila, chtěla jsem se soustředit sama na sebe," naznačila, že ani kvůli častým karambolům soupeřek, kterých vypadlo jedenáct, taktiku neměnila. "Viděla jsem to až v cíli, překvapilo mě to, ale na tom bylo vidět, jak těžký to byl závod," podotkla.

Druhá česká lyžařka na startu, devatenáctiletá Martina Dubovská, vyjela na trať jako předposlední a první kolo nedokončila. Dopadla tedy stejně jako ve čtvrtek na mistrovství světa juniorů v Crans Montaně.

Výsledky slalomu SP žen ve Zwieselu

1. Marlies Schildová (Rak.) 1:55,19 (57,16+58,03),

2. Zuzulová (SR) 1:55,87 (56,72+59,15),

3. Poutiainenová (Fin.) 1:56,97 (57,43+59,54),

4. Mölggová (It.) 1:57,60 (59,22+58,38),

5. Záhrobská (ČR) 1:57,82 (58,28+59,54),

...Dubovská (ČR) nedokončila 1. kolo.

Pořadí SP ve slalomu:

1. Marlies Schildová 500,

2. Poutiainenová 460,

3. M. Rieschová 420,

...8. Záhrobská 167.

Průběžné pořadí SP:

1. M. Rieschová 1232,

2. Vonnová 1087,

3. Poutiainenová 640,

...27. Záhrobská (ČR) 167.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články