Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Bauer může získat hattrick v Tour de Ski, soupeřů má hodně

Oberhof - Popáté startuje Tour de Ski, etapový závod v běhu na lyžích v rámci Světového poháru, a potřetí může mít českého vítěze. Lukáš Bauer už ovládl dva ročníky a také letos míří vysoko - chce na stupně vítězů. Závod začne dnes v Oberhofu a skončí 9. ledna stoupáním na sjezdovku Alpe Cermis v Itálii. Třiatřicetiletý Bauer nebude mít jako obhájce prvenství jednoduchou roli. Ve výborné formě jezdí vedoucí muž SP Rus Alexander Legkov, silní budou Švýcar Dario Cologna, Kazach Maxim Vylegžanin a norský vládce minulé sezony Petter Northug.

"Čeká nás více vyrovnaná Tour, než tomu bylo v předchozích sezonách. Bude to těžké, ale ze svých cílů slevovat nebudu," řekl Bauer při vyhlášení ankety Sportovec roku 2010, ve které obsadil i díky letošní výhře na Tour de Ski druhé místo. "Je to typ závodu, který vás vysaje až na dno. Ale stejně pak rozhoduje to, jaký jste bojovník a jak se vám závod zrovna podaří," komentoval lyžař den před začátkem Tour charakter závodu. 

Spolu s Bauerem odstartují do Tour de Ski ještě Martin Jakš, Martin Koukal a sprinter Dušan Kožíšek, který odstoupí po Toblachu. Chybí nemocný Jiří Magál. "Cíle je složité vyslovovat. Lukáš by chtěl být do tří, já si myslím, že do pěti to bude super. Jakš by mohl bojovat o patnáctku, pokud podá výkony jako na začátku sezony a nějaký závod vyloženě nezazdí," řekl kouč Miroslav Petrásek. "Rád bych zajel prolog kolem desátého místa a celkově byl do patnácti," řekl Jakš.

Je nám líto, video expirovalo.
Finální přípravy Lukáše Bauera na Tour de Ski

Trenér Miroslav Petrásek:

"Pokud Lukáš nepředvede výkon na sto – sto dvacet procent, tak si myslím, že ta konkurence je příliš veliká."

Bauer sice ztrácí ve sprintech, ale potřebné vteřiny dohání v distančních závodech. A jeho doménou se stal finiš Tour - výběh do sjezdovky Alpe Cermis. "Závěrečné stoupání na Alpe Cermis je magické," řekl běžec z Božího Daru před sezonou. V uplynulém ročníku deklasoval v tomto stoupání Northuga. "To je Petterova slabina," řekl Carl Henning Gran, bývalý trenér norských běžců. "Petter musí mít před Cermis náskok minuty, aby vyhrál," mínil Gran.


Běžkyně na lyžích se mohou těšit na napínavý boj. Tour totiž vynechává dosavadní suverénka sezony Marit Björgenová, která vyhrávala závody s velkým náskokem, ale před Tour dává přednost přípravě na únorové MS v Oslu. Šanci obhájit triumf má Polka Justyna Kowalczyková. Po roční pauze se vrací na start Švédka Charlotte Kallaová, která vyhrála Tour v roce 2008. 

Celkový vítěz si připočte 400 bodů do SP a vítěz každé etapy dostane 50 bodů. Muže čeká minimálně 105,15 km, ženy 58,9 km. Nejlepší lyžaři dostanou z dotace, která činí více než milion švýcarských franků (asi 18 milionů korun), prémii 150 000 franků (přes 2,6 milionu korun).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články