Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

První francouzské vítězství i úspěšný únik. Kadri vyhrál etapu na La Mauselaine

Gérardmer – Blel Kadri předvedl v osmé etapě první úspěšný únik letošní Tour a jako první protnul cílovou čáru na vrcholu stoupání La Mauselaine. Za ním dojel o pár metrů před žlutým Vincenzem Nibalim Alberto Contador, když se od svého rivala odpoutal až na cílové rovince. Z favoritů na celkové pořadí ztratil po kolizi a spadlém řetězu nejvíce Andrew Talansky. Leopold König ztratil více než tři minuty na Contadora a skončil na 38. místě, když se zaptetl do Talanskyho incidentu.

Osmá etapa zažila rychlý nástup, při němž se peloton roztrhal na několik skupin – ztrácel Andrew Talansky, což do jisté míry mohl být pozůstatek včerejšího pádu. Spolu s ním vzadu uvízli i Costa nebo Rodríguez, avšak posléze se skupiny slily dohromady. To už ale v pelotonu nebyla pětice jezdců – Chavanel, Kadri, Petit, Terpstra a Yates se vydali do úniku. Astana na čele pelotonu neměla důvod je sjíždět, a tak náskok brzy narostl až nad šest minut (vůbec nejvíce na letošní Tour).

Nezastavil se však na této hranici a dále rostl – 80 km před finišem nad městem Gérardmer měla vedoucí pětice odstup deset a půl minuty, 60 km už minut jedenáct. Bylo tak už zřetelné, že na Tour zřejmě dojde k prvnímu úspěšnému úniku a v cíli bude slavit jeden z vedoucí pětice. Sázky byly na Simona Yatese, nyní v 21 letech nejmladšího jezdce v závodu, kterému měl profil sedět nejlépe.

Na jezdce se poté snesl hustý déšť, stabilní součást posledních etap Tour – v cílovém Gérardmer navíc zvěsti hlásily silnou bouřku, optimistické nebyly ani obrázky z televizního přenosu. Na čele pelotonu se brzy nato natlačily stáje Belkin a Ka’tuša, které ještě chtěly s výsledkem etapy něco udělat. Manko šlo vcelku rapidně dolů, na úpatí první prémie Col de la Croix des Moinats sahalo k šesti minutám.

Podle očekávání hned v začátku stoupání zaútočil na svém svítivě červeném kole Sylvain Chavanel, který potřeboval odjet brzy – jednak kvůli tomu, že se snižoval náskok pětice, zadruhé proto, že nemohl čekat na závěrečnou rampu La Mauselaine, která mu svým profilem pramálo svědčí. Za Chavanelem se dorazil Blel Kadri a dva Francouzi jeli vepředu, za nimi byla zbývající trojice (z ní se po chvíli odpoutal nejsilnější Yates), v pelotonu se na špičku natlačila hned šestice z Tinkoff-Saxo a jela vskutku ostře. Od Chavanela se po dvou kilometrech odpoutal Kadri a stoupal sám – jeho cílem byly body do vrchařské soutěže. A povedlo se, po projetí prémie se oblékl do puntíkovaného dresu.

UDÁLOSTI SEDMÉ ETAPY: Peter Sagan zaútočil na druhé z vrchařských prémií, poodjel s Gregem van Avermaetem a už to vypadalo, že si dojede pro vítězství v etapě. První skupina je však dojela, Sagan sprintoval proti Matteu Trentinovi – a podlehl mu o šířku galusky. Více o průběhu sedmé etapy čtěte ZDE (//sport/tour-de-france/279917-sagan-malem-poprve-vitezny-trentin-ho-predcil-na-care-v-nancy/).

Rozporuplné obrázky sledovali polští fanoušci: peloton vedl Rafal Majka a jel tempo, kterému nestačil Michal Kwiatkowski. Žlutě obsazené čelo hlavní skupiny se snažilo odřezat slabší jezdce a početnost skupiny šla graduálně dolů (odpadli Zubeldia, Rolland či Horner). Mezitím Kadri přejel první i Col de Grosse Pierre, za ním se stále držel Chavanel, i když v jedné ze zatáček na kluzkém povrchu šel téměř k zemi. Na vrcholu měl francouzský závodník náskok zhruba čtyř minut a jeho etapové vítězství už bylo blízko – zbývalo 10 km, z nichž jen 1 800 metrů bylo do kopce.

"Jsem velmi šťastný. Ostatním v týmu jsem říkal, že dnes si pro to pojedu už od začátku. Chtěl jsem být v úniku. Dneska mi všechno sedlo a jsem nadšený, jak se to nakonec vyvrbilo," řekl Kadri, který mohl slavit i v puntíkovaném trikotu pro nejlepšího vrchaře.

Kadri ho uhájit zvládl, s velkým přehledem, a svým prvním vítězstvím na Tour se zařadil do prestižního závodnického klubu. Za ním měl další problém Andrew Talansky, který spadl a zaseknul se mu řetěz – spolu s ním se do kolize dostal i Leopold König. Na čele hlavní skupiny rozpoutalo "peklo" tempo Tinkoff-Saxo, ztratil Jürgen Van Den Bröck i další. Poté nastoupil Contador – a urputně se ho držel jen Vincenzo Nibali. Nakonec ho Španěl utrhl až v závěrečné rovince o pár metrů, za nimi dojel nejblíže Richie Porte, více ztratili Tejay van Garderen či Alejandro Valverde, nejvíce pak Andrew Talansky. Leopold König zaostal za Contadorem o více než tři minuty na 38. místě.

  • "Čekal jsem, že Alberto zaútočí, dával jsem si pozor. Hlídal jsem si ho, nechtěl jsem mu dát ani metr. Na konci úplně sprintoval, ale tři vteřiny v této chvíli nejsou podstatné. Poslední stoupání bylo hodně těžké, špatné počasí mi ale problém nedělá," řekl v cíli Nibali.

Contador se v závěrečném stoupání chvíli domníval, že bojuje o první místo. "Cítil jsem se dobře a myslel jsem, že je ve hře prvenství v etapě. Až pak jsem si všiml, že ztrácíme dvě minuty a nemáme šanci. Dosáhli jsme, co jsme chtěli. Získali jsme vteřiny na některé jezdce, kteří jsou nebezpeční v celkovém pořadí," uvedl Španěl.

Alberto Contador poodjíždí Vincenzu Nibalimu v závěru osmé etapy
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Eric Lalmand

Cyklistický závod Tour de France - 8. etapa Tomblaine - Gérardmer La Mauselaine (161 km):

1. Kadri (Fr./AG2R) 3:49:28, 2. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -2:17, 3. Nibali (It./Astana) -2:20, 4. Porte (Austr./Sky) -2:24, 5. Pinot (Fr./FDJ.fr), 6. Péraud (Fr./AG2R) oba -2:28, 7. Valverde (Šp./Movistar) -2:36, 8. Van Garderen (USA/BMC) -2:40, 9. Bardet (Fr./AG2R) -2:48, 10. S. Chavanel (Fr./IAM) -2:54, ...38. König -5:10, 101. Bárta (oba Netapp-Endura) -17:51.

Průběžné pořadí: 1. Nibali 33:48:52, 2. Fuglsang (Dán./Astana) -1:44, 3. Porte -1:58, 4. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) -2:26, 5. Valverde -2:27, 6. Contador -2:34, 7. Bardet -2:39, 8. Costa (Portug./ Lampre) -2:52, 9. Mollema (Niz./Belkin), 10. Van den Broeck (Belg./Lotto) oba -3:02, ...24. König -7:35, 100. Bárta -52:19.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články