Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sky kalkulovalo s koncem Frooma, Porte byl lídrem už v 5. etapě

Arras - Byly to smutné obrázky. Chris Froome, odřený a promočený, ani nezkouší nasednout na kolo a nastupuje do týmového automobilu. Obhájce prvenství končí na Tour ještě dříve, než pořádně začala, dávno před tím, než peloton dorazil do hor, kde se bude rozhodovat o vítězi. Jen málokdo ale věděl, že ještě předtím, než Froome odstoupil ze závodu, měl tým Sky již dávno nového lídra – Australana Richieho Porta.

101. Tour měla být soubojem dvou mužů. Contador versus Froome. Jenže rozuzlení zápletky "Staré dámy" přišlo dřív, než si kdokoliv přál. Začátek konce Chrise Frooma na Tour nastal ale již den před tím, než Brit závod vzdal, když v úterní čtvrté etapě obhájce prvenství ošklivě spadl a poranil si zápěstí.

Přestože tým Sky navenek ujišťoval, že zranění lídra britského týmu není vážné, potají již sportovní ředitelé Sky počítali s tím, že Frooma bude dost možná potřeba nahradit. Jednoznačnou volbou byl Froomův superdomestik Richie Porte a do páté etapy tak šla stáj Sky s dvěma lídry, ač naoko byl Froome stále jasnou jedničkou týmu.

Etapa vedoucí z belgického Ypres vzbuzovala obavy již dlouho dopředu. Třináct kilometrů po kočičích hlavách budilo ze sna nejednoho favorita, k tomu se ráno před startem přidal hustý déšť a na drama bylo zaděláno. Chris Froome, který měl kvůli zraněnému zápěstí velké obtíže s kontrolou kola na mokrém terénu, se poprvé poroučel k zemi už na 35. kilometru a nová strategie týmu Sky přišla ke slovu záhy po zahájení etapy. 

Pozorní diváci si mohli povšimnout, že Richie Porte a Geraint Thomas, kteří se v té době pohybovali v čelní skupině, nedostali pokyn se stáhnout k Froomovi a pomoci mu se dotáhnout na čelo, jak by se dalo očekávat. Když po chvíli Chris Froome spadl podruhé, vzdával již s vědomím, že nezahazuje práci celého týmu a lídr Sky se stále drží v popředí celkového pořadí.

"Vzhledem k jeho včerejšímu pádu bylo jasné, že bude pro Chrise těžké udržet se v popředí, takže v týmovém autobuse padlo (před 5. etapou) rozhodnutí, že Geraint Thomas a Bernie Eisel pojedou pro mě, a musím říct, že na mokrých kluzkých silnicích odvedli skvělou práci," potvrdil svou pozici lídra po středeční etapě sám Porte.

"Věděli jsme, že dneska tu máme Richieho, takže to byl takový 'dvouhlavňový!' útok," přiznal Thomas, že v již páté etapě působil jako domestik Porta, přestože v závodě stále byl i Froome. Porte ve středu nakonec dojel na dvacátém místě se ztrátou dvou minut a jedenácti vteřin za vítězným Larsem Boomem a v celkovém pořadí ztrácí na osmé pozici minutu a 54 sekund na vedoucího Vincenza Nibaliho.

Vzhledem ke ztrátám, které v 5. etapě nabrali ostatní lídři stájí včetně Alberta Contadora, má Porte velmi solidní šanci bojovat o přední umístění. "Richie Porte spolu s Geraintem Thomasem ukázal na kostkách spoustu odvahy i skvělé dovednosti, a jelikož ztráta je dvě minuty, máme před sebou hodně zajímavé týdny," hýří dál optimismem manažer Sky Dave Brailsford.

Chris Froome by se podle aktuálních plánů Sky měl stát lídrem týmu pro další podnik Grand Tour španělskou Vueltu, která se pojede od 23. srpna do 14. září. "Jsem si jistý, že tam Chrise uvidíme," řekl Brailsford. Vuelta je ale nyní daleko a Sky pálí zcela jiné problémy - kterak obhájit triumfy na Tour de France z posledních dvou let. Bez Chrise Frooma (a Bradleyho Wigginse) to bude tvrdý oříšek.

Zdroj
ČT sport, Guardian, teamsky.com, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články