Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Bretaňskou rovinou prolétli nejrychleji Němci, podruhé slaví Kittel

Saint-Malo (Francie) – Rovinatá desátá etapa dlouhá 197 kilometrů ze Saint-Gildas-des-Bois do Saint-Malo byla podle očekávání v režii spurtérů. Vyhrál ji Marcel Kittel před krajanem Andrém Greipelem. Žlutý dres lídra závodu bez větších problémů udržel Brit Chris Froome, Roman Kreuziger na pátém místě za ním zaostává o minutu a 51 sekund. Do celkového pořadí promluví výrazněji zřejmě až zítřejší individuální časovka.

Tour de France
zdroj: ČTK/AP

"Ze začátku jsem byl tuhej, prostě klasika po volnu. Ale rozjel jsem se a v závěru jsem se cítil dobře," řekl Kreuziger, jenž do cíle dorazil jako první z týmu Saxo-Tinkoff. Lídr Alberto Contador byl v těsném závěsu.

Po kopcovitých etapách a dni volna peloton čekala rovinatá etapa krajinou Bretaně a podle očekávání skončila hromadným finišem. Ten poznamenal pád Toma Veelerse. Pár desítek metrů před cílovou páskou skončil na zemi poté, co do něj strčil ramenem hvězdný britský spurtér Mark Cavendish. V čele byli v té chvíli Němci Kittel a André Greipel, kolize za nimi je od zbytku finišujících jezdců oddělila. Cavendish závěr vypustil a dojel třetí před Slovákem Peterem Saganem.

Cavendish se za incident omluvil a tvrdil, že v tom rozhodně nebyl úmysl. "Byla to moje chyba. Doufám, že je OK," uvedl cyklista, jenž má na kontě 24 etapových vítězství z Tour. Rozhodčí jeho manévr nevyhodnotili jako záměrný. "To je noční můra každého z nás. Naštěstí jsem se tomu vyhnul," řekl ke kolizi lídr závodu Froome.

Kittel dokázal na stém ročníku Tour jako první vyhrát etapu už podruhé, nejrychlejší byl hned v úvodním dnu. I tehdy mu pomohl divoký konec etapy. Když vyhrál 29. června na Korsice, poslední kilometry rovněž ovlivnily pády a také nehoda zaklíněného autobusu. "Poslední kilometry byly hektické, každý tým se dral dopředu a vítr byl hodně nepříjemný. Proto jsem strašně šťastný, jak jsme to zvládli. Prožíváme skutečně úspěšnou Tour," radoval se jezdec stáje Argos-Shimano a věřil, že jeho nizozemský kolega Veelers bude po "bodyčeku" v pořádku.

Téměř celou etapu odjela v úniku pětice Cousin, Oroz, Mate, Westra a Simon. Jejich aktivita vydržela 191 km, než je šest kilometrů před cílem peloton pohltil.

Středeční časovka bude měřit 33 km a zřejmě zamíchá průběžným pořadím. Její trasa vede z Avranches do Mont-Saint-Michelu. Jako oficiální předjezdec do ní vyrazí šestinásobný paralympijský vítěz, český handicapovaný cyklista Jiří Ježek.

Výsledky 10. etapy Tour de France

1. Kittel (Něm./Argos-Shimano) 4:53:25, 2. Greipel (Něm./Lotto), 3. Cavendish (Brit./Omega Pharma-Quick-Step), 4. Sagan (SR/Cannondale), 5. Bonnet (Fr./FDJ.fr), 6. Kristoff (Nor./Kaťuša), 7. Dumoulin (Fr./AG2R), 8. Reza (Fr./Europcar), 9. Van Poppel (Niz./Vacansoleil), 10. Rojas (Šp./Movistar), ...28. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí:

1. Froome (Brit./Sky) 41:52:43, 2. Valverde (Šp./Movistar) -1:25, 3. Mollema -1:44, 4. Ten Dam (oba Niz./Belkin) -1:50, 5. Kreuziger, 6. Contador (Šp./Saxo-Tinkoff) oba -1:51, 7. Quintana (Kol./Movistar) -2:02, 8. D. Martin (Ir./Garmin) -2:28, 9. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -2:31, 10. Costa (Portug./Movistar) -2:45.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články