Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

V Montpellier byl nejrychlejší Greipel, historické vedení získal Impey

Montpellier (Francie) - Šestou etapu 100. ročníku slavného cyklistického závodu Tour de France z Aix-en-Provence do Montpellieru vyhrál německý cyklista André Greipel reprezentující Lotto-Belisol. Na 176 kilometrů dlouhé trati triumfoval v hromadném spurtu. Novým jezdcem ve žlutém trikotu bude Daryl Impey z Jihoafrické republiky, který to dokázal jako první africký cyklista v historii. Druhý v cíli Peter Sagan ze Slovenska rozšířil sbírku druhých míst na tři - stále tak čeká na etapový triumf na letošní Tour.

André Greipel vyhrál spurt 6. etapy
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Dejong

Český cyklista Roman Kreuziger dojel na 27. místě se ztrátou pěti sekund v hlavním poli, od kterého se v závěrečném kilometru mírně odtrhla spurtující skupina 16 jezdců. V průběžném pořadí zůstal Kreuziger na desátém místě, na Impeye ztrácí 14 sekund.

"Někdo to tam rozpojil, buď Evans, nebo Froome. Ale je to jedno. Sprinteři mají fakt obrovskou sílu a není jednoduché s nimi v tom závěru uviset," komentoval Kreuziger dojezd v Montpellier na svém webu.

Dnešní etapa podle něj byla dosud nejnáročnější na nervy. "Foukal strašně silný vítr, bylo velké horko a všichni se tlačili dopředu. Báli se, že se to na větru může roztrhnout, takže se to pořád pěkně strkalo. I my jsme se snažili být co nejdřív vpředu, abychom eliminovali riziko pádu," řekl Kreuziger, který ve středu dvakrát spadl. "Chodidlo mi v noci trošku oteklo, ale stáhli jsme to a v etapě bylo všechno celkem v pohodě. V balíku už je každej trochu pobouchanej."

Jihoafričan, který je už čtvrtým vedoucím mužem Tour, vystřídal v čele kolegu z týmu Orica GreenEdge Australana Simona Gerranse. Ten klesl na třetí příčku s odstupem pěti sekund, mezi oba jezdce australské stáje se vklínil Nor Edvald Boasson Hagen ze Sky.

"Je to něco neuvěřitelného. Kdybyste mi pověděli, že si tohle obléknu, řekl bych, že si vymýšlíte. Je to mimořádná chvíle pro mě i africkou cyklistiku," uvedl Impey. "Když šel do žlutého Simon (Gerrans) po třetí etapě, měl jsem radost, že jsem mu k tomu pomohl. Ale viděl, kolik by to pro mě znamenalo a jak by mi to změnilo život. Dneska jel pro mě, což ukazuje, jaký je to šampion. A já jsem teď v něčem první," radoval se osmadvacetiletý rodák z Johannesburgu.

Greipel si díky výborné práci kolegů z týmu Lotto suverénně dospurtoval pro páté etapové vítězství na Tour následován vedoucím mužem bodovací soutěže Saganem a krajanem Marcelem Kittelem. Čtvrtý skončil vítěz středečního finiše Brit Mark Cavendish, který před koncem etapy upadl a ztratil síly dojížděním pelotonu.

"Celý den to bylo nervózní. Kvůli větru se všichni báli, že by se to mohlo roztrhat. Říkal jsem klukům z týmu, abychom počkali co nejdéle. Šli jsme dopředu dva kilometry před cílem a každý viděl, jak nám to šlape. Jsem na tým vážně pyšný. Je prima slyšet od Sagana, že dneska byl bez šance," pochvaloval si Greipel. V soutěži o zelený trikot ztrácí na slovenského spurtéra 29 bodů.

Peter Sagan, slovenský účastník Tour:

Druhé německé vítězství na jubilejní Tour byla opět zásluha perfektní týmové strategie v posledním kilometru. "Jsem hrdý na to, jaký tým mám," děkoval Greipel v cíli svým kolegům. "Byla to zase nervózní etapa, ale věděli jsme, že můžeme vyhrát, byli jsme na to připravení. A já jsem moc rád za první vítězství." 

Ošklivý pád postihl v závěru dne Slovince Janeže Brajkoviče, který se z asfaltu těžce sbíral. Ze závodu odstoupili Francouz Nacer Bouhanni a Švéd Frederik Kessiakoff, který jel loni několik dní v puntíkatém dresu nejlepšího vrchaře.

Výsledky 6. etapy Aix-en-Provence - Montpellier (176,5 km):

1. Greipel (Něm./Lotto) 3:59:02, 2. Sagan (SR/Cannondale), 3. Kittel (Něm./Argos), 4. Cavendish (Brit./Omega Pharma-Quick-Step), 5. Lobato (Šp./Euskaltel), 6. Kristoff (Nor./Kaťuša), 7. Rojas (Šp./Movistar), 8. Van Poppel (Niz./Vacansoleil), 9. Ferrari (It./Lampre), 10. Dumoulin (Fr./AG2R) všichni stejný čas, ...27. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) -5.

Průběžné pořadí: 1. Impey (JAR/Orica GreenEdge) 22:18:17, 2. Boasson Hagen (Nor./Sky) -3, 3. Gerrans (Austr./Orica GreenEdge), 4. Albasini (Švýc./Orica GreenEdge) oba -5, 5. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick Step), 6. Chavanel (Fr./Omega Pharma-Quick Step) oba -6, 7. Froome (Brit./Sky), 8. Porte (Austr./Sky) oba -8, 9. Roche (Ir./Saxo-Tinkoff), 10. Kreuziger oba -14.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články