Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Korsická část závodu končí. Prudké kopce prověří favority

Ajaccio - Po dvou obtížných etapách čeká peloton ta třetí a zároveň poslední před přejezdem z Korsiky přímo do kontinentální Francie. Těžko přitom očekávat uvolnění a oddych, vždyť třetí etapa již není jako první dvě značena jako rovinatá - na cyklisty čekají čtyři vrchařské prémie, z nichž ta poslední vrcholící na Col de Marsolino je ohodnocena jako prémie druhé kategorie. Mezi favority na vítězství co do počtu kilometrů sice krátké, zato velice prudké etapy, kde lze stěží najít rovinaté pasáže, lze řadit Philippa Gilberta (BMC), Daniela Martina (Garmin Sharp) či Petera Sagana (Cannondale). Přímý přenos sledujte na ČT sport a našem webu od 12:50.

Peloton Tour de France
zdroj: AP Photo autor: Christophe Ena

Cyklisté vyjedou z Ajaccia a budou tentokrát na trase kopírovat korsické západní pobřeží. Znovu nepůjde o kdovíjak dlouhou etapu, nebezpečná však budou pro ne zcela zdatné vrchaře či sprintery její prudká stoupání. Strašákem se pravděpodobně ukáže především Col de Marsolino, 443 metrů vysoký vrchol - obtíží pro jezdce bude, že je na jen několika málo kilometrech čeká takřka čtyři sta metrů převýšení. Dojezd 145 kilometrů dlouhého cyklistického dne pak bude v přímořském Calvi, jezdci zakončí korsickou část Staré dámy jen pár výškových metrů nad mořem.

A favorité? Peter Sagan se bude jistě shánět po etapovém prvenství, vždyť právě na Korsice mu profily etap svědčí. První den ho však zastavil pád a včera nestačil na překvapivý nástup Jana Bakelantse. Třetí etapa by se svým znovu rovinatým dojezdem mohla být pro Slováka tou pravou - Sagan se dovede udržet v pelotonu na prudkých stoupáních a zároveň mu jeho obrovské zrychlení na závěrečných metrech pomáhá v soubojích se spurtery. Nedá se přitom očekávat, že by kopce spolu s hlavním pelotonem absolvoval třeba Mark Cavendish nebo André Greipel, Sagan by tak měl mít volné pole působnosti.

Kromě slovenského cyklisty budou mít šance i lehcí rtuťovití cyklisté, jakými jsou kupříkladu Philippe Gilbert z BMC, irský jezdec Garminu Daniel Martin anebo Thomas Voeckler z Europcaru. Můžeme čekat hned několik pokusů o únik a právě tito tři jmenovaní by v nich mohli sehrát důležitou úlohu. Zmíněný vrchol Col de Marsolino se pak může ukázat stěžejním pro osud celé etapy i momentálního boje o žlutý dres - jeho současný držitel Bakelants má jen vteřinový náskok před Saganem.

Po dojezdu čeká celé startovní pole den pauzy na přesun do Nice, kde ve středu proběhne 25 kilometrů dlouhá týmová časovka. Rozdíly mezi týmy v ní vzniklé pak budou určující pro další etapy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články