Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Skvostný den Teamu Sky. Thomas vyhrál etapu a získal žlutý dres

Novým lídrem Tour de France je Geraint Thomas. Žlutý dres získal v etapě do lyžařského střediska La Rosiere poté, co odjel ostatním favoritům pět kilometrů pod vrcholem. V posledních stovkách metrů velšský cyklista předjel posledního z uprchlíků Mikela Nieveho a v cíli zvedl ruce nad hlavu. Thomas získal minutu na většinu svých soupeřů a nyní vede Tour s náskokem minuty a pětadvaceti vteřin na Chrise Frooma.

Geraint Thomas
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Dejong

Co dělat, když má Team Sky na čele pelotonu neustále alespoň pět dresů a vaši kolegové nedokážou vyvinout takovou sílu? Odpovědí – alespoň v jedenácté etapě – byl útok. Alejandro Valverde nastoupil v polovině stoupání na Col du Pré, Tom Dumoulin v technickém sjezdu z Cormet de Roselend. Oba spojili své síly na patě závěrečného stoupání do La Rosiere.

Ani jeden pokus nevyšel – šance obou závodníků ve stoupání pohasly. Avšak jejich útoky dostaly nejsilnější tým poprvé v závodě pod tlak. Team Sky se s ním ovšem vyrovnal skvěle. Pět kilometrů pod vrcholem nastoupil Geraint Thomas a přinutil ostatní favority, aby odhalili své karty. Byl z toho etapový triumf a zisk žlutého dresu.

"Byl to můj instinkt, zkusil jsem to. Za mnou Chris (Froome) likvidoval nástupy ostatních. Je to trochu smůla, že jsem před cílem předjel zrovna Mikela (Nieveho), je to můj kamarád ještě z doby, co za Sky jezdil. Nyní to je ale krásný pocit," líčil velšský cyklista v cíli jedenáctého dne Tour de France.

Navíc si polepšil také Chris Froome, který dojel ve skupince kousek za svým týmovým kolegou. Thomas nasbíral minutu na hlavní konkurenty a dvacet vteřin na Frooma s Dumoulinem. Jeho vedení tak před dvanáctou etapou vypadá velmi slibně: před Froomem je o minutu a 25 vteřin, třetí příčku drží Dumoulin (+1:44) a čtvrtou Vincenzo Nibali (+2:14).

Jak 11. etapa probíhala?

Vzhledem k délce etapy (jen 108 kilometrů) a jejímu profilu (dvě HC prémie, po jedné kategorie 1 a 2) bylo na začátku dne mnoho závodníků, kteří toužili získat místo v úniku. V sázce bylo vítězství i body do vrchařské klasifikace, které velmi zajímají Juliana Alaphilippa a Warrena Barguila. Oba šli okamžitě dopředu.

Zvlášť Barguil etapu pojal velkolepě: k ruce měl totiž dva domestiky, kteří mu čistili cestu a udávali tempo skupině uprchlíků. To Alaphilippe se musel snažit sám. Bral sice nejvíce bodů na Montée de Bisanne, avšak ve svazích Col du Pré už ostatní neuvisel. Když se kolem něj na Cormet de Roselend prohnal Valverde a soustrastně jej poplácal, byl už Alaphilippe bez sil.

Právě Valverde na předchozím kopci (Col du Pré) zaútočil na dosud dominantní Team Sky. Do cíle zbývalo 54 kilometrů – a španělský veterán byl po několika šlápnutích pryč. Britský tým nezmatkoval a pokračoval ve svém tempu, avšak třetí muž průběžného pořadí (virtuálně v té době již druhý, protože odpadl dosavadní lídr van Avermaet) rychle získával slušný náskok.

Navíc mohl počítat s vydatnou pomocí Marca Solera, který se k němu stáhl z úniku. Překvapivý vítěz letošního Paříž-Nice se zcela vydal pro jednoho z lídrů Movistaru – svou roli domestika splnil na jedničku. Valverdeho dovedl až na patu závěrečného stoupání k lyžařské stanici La Rosiere, kde je dohnal Tom Dumoulin. Team Sky byl o necelou minutu zpět.

Jenže Valverdemu brzy ve svazích začalo docházet. Zprvu odmítal Dumoulinovi střídat, posléze neudržel jeho tempo a postupně se vrátil zpět do hlavní skupiny. V ní jeli jezdci Sky čím dál nemilosrdnější tempo, kterému nestačili Ilnur Zakarin, Jakob Fuglsang ani Adam Yates. Dávno už odpadli také Bauke Mollema s Rafalem Majkou a Rigobertem Uránem.

Dumoulin ovšem pokračoval a ve svém téměř časovkářském posedu si stále držel zhruba čtyřicet vteřin náskoku. Avšak pět kilometrů pod vrcholem Sky odpálilo svůj taktický plán, když se dopředu vydal Geraint Thomas. Tempo nyní museli jet ostatní. Nejlépe na tom byl Dan Martin, který soupeřům spolu s asistujícím Froomem ujel.

Jenže Thomase už nechytili. Velšan si chvíli odpočinul za Dumoulinem a v závěru ukázal svou rychlost. Dvacet vteřin zpět přijeli Froome právě s nizozemským závodníkem. Další favorité ztratili 59 vteřin, což znamená, že Thomas nyní vede Tour s náskokem minuty a 25 vteřin před týmovým kolegou Froomem.

Cyklistický závod Tour de France - 11. etapa (Albertville - La Rosiere Espace San Bernardo, 108,5 km):

1. Thomas (Brit./Sky) 3:29:36, 2. Dumoulin (Niz./Sunweb), 3. Froome (Brit./Sky) oba -20, 4. Caruso (It./BMC), 5. Nieve (Šp./Mitchelton-Scott) oba -22, 6. Martin (Ir./SAE Team Emirates) -27, 7. Herrada (Šp./Cofidis Solutions Credits) -57, 8. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale), 9. Nibali (It./Bahrajn-Merida), 10. Quintana (Kol./Movistar) všichni -59.

Průběžné pořadí: 1. Thomas 44:06:16, 2. Froome -1:25, 3. Dumoulin -1:44, 4. Nibali -2:14, 5. Roglič (Slovin./LottoNL-Jumbo) -2:23, 6. Kruijswijk (Niz./LottoNL-Jumbo) -2:40, 7. Landa (Šp./Movistar) -2:56, 8. Bardet -2:58, 9. Quintana, 10. Martin oba -3:16.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články