Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

11. etapa: Jde do tuhého. Přijdou dvě HC prémie a stoupání do střediska La Rosiere

Desátá etapa byl jen takový předkrm, lehké zahřátí nohou před skutečnými horami. Jedenáctý den závodu sice měří jen 108,5 kilometru: na závodníky ale čekají dvě prémie nejvyšší kategorie HC (Montée de Bisanne a Col du Pré), vše pak navíc vyvrcholí jedničkovým výstupem ke stanici lanovky La Rosiere. Přímý přenos sledujte od 13:45 na ČT sport a webu ctsport.cz. Spolu s Tomášem Jílkem komentují Stanislav Kozubek a Pavel Padrnos.

Až se budou cyklisté ve druhé z alpských etap šplhat směrem k zimnímu středisku La Rosiere, zpovzdálí budou jejich postup sledovat i zbytky z toho, co ve svazích zůstalo z vojenského opevnění. Během italské ofenzivy z června roku 1940 tu sedmdesát mužů bránilo pevnost, která dostala jméno Redoute Ruinée ("Zničená pevnůstka").

Posádka pod vedením podporučíka Desserteauxe své pozice ubránila a italským vojskům ustoupila až po podepsání příměří v červenci 1940. Desítky let stará historie ovšem bude Chrise Frooma a spol. zajímat jen pramálo. Profil jedenácté etapy naznačuje jediné: intenzivní boj o pozice a každou vteřinu, od začátku až do konce.

Stoupání na Montée de Bisanne měří dvanáct a půl kilometru, jeho průměr se drží nad osmi procenty (8,2 %). Col du Pré je na tom velmi podobně, jen sklon bude k jezdcům o půl procentního bodu shovívavější. Samotný vrchol etapy, stoupání do La Rosiere, bude dlouhým martyriem: 17,6 kilometru za sklonu 5,8 procent.

Ve žlutém pokračuje Greg van Avermaet, který v desáté etapě překvapivým nástupem do úniku zvýšil své vedení na dvě minuty a 22 vteřin. Nezaplatí však Belgičan za svou aktivitu? V případě jeho "výbuchu" v kopcích je prvním adeptem na vedení Geraint Thomas. Velšan má téměř minutový časový bonus na ostatní favority.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články