Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Froome a Porte budou v horské časovce konkurencí pro Dumoulina

Sallanches (Francie) - Chris Froome a Richie Porte v předchozí etapě bezezbytku ukázali, že jsou nejsilnějšími vrchaři na Tour de France. Osmnáctý závodní den jim dá další příležitost využít svých kvalit. Sedmnáctikilometrovou horskou časovkou však má ve svém hledáčku i Tom Dumoulin, vítěz předchozí jízdy proti chronometru. Přímý přenos sledujte od 14:10 na ČT sport a našem webu, spolu s Tomášem Jílkem komentují František Raboň a Tomáš Konečný.

Profil 18. etapy Tour de France 2016
zdroj: cyclingnews.com

V letošní sezoně už fanoušci mohli sledovat jednu prestižní horskou časovku, a to na Critérium du Dauphiné. V konkurenci nejlepších světových závodníků na trati s veskrze brutálním profilem zvítězil Alberto Contador, který dosáhl - poněkud překvapivě - lepšího času než Richie Porte a Chris Froome. Španělský jezdec už ale na Tour dávno není, a tak osmnáctá etapa vypadá jako dělaná pro to, aby se Porte s Froomem přiblížili svým cílům.

Závodníci vyrazí z městečka Sallanches a první tři kilometry se ještě budou pohybovat v rovinatém terénu údolí. Poté ale přijde už první stoupání, které se průměrem blíží deseti procentům a bude trvat tři kilometry. Právě výstup na Cote de Domancy bude nejtěžším místem etapy, načež se sklon o něco sníží a bude se pohybovat kolem šesti procent. Po průjezdu nejvyššího místa dne, Cote des Chozeaux, které je o zhruba 650 výškových metrů nad startovním městem Sallanches, následuje dvoukilometrový sjezd až do cíle v Megeve.

Jakmile se řekne časovka, nedokáží si mnozí představit, že by ne-specialisté mohli konkurovat jezdcům, kteří se dlouhé dny připravují v aerodynamických tunelech a trénují speciálně proti chronometru. Horské časovky jsou ale specifickou záležitostí - jejich sklon dokáže vyřadit ze zřetele mnohé závodníky, kteří jinak patří k legendám disciplíny (v tomto případě jde o Tonyho Martina nebo Fabiana Cancellaru). Klíčovým se zřejmě ukáže výkon Toma Dumoulina, který by měl být hlavním soupeřem Porteho a Frooma o etapové vítězství.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články