Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Závod jde do finále, jezdce čeká finiš na HC prémii

Bern – Ta nejtěžší stoupání si organizátoři Tour de France pochopitelně schovávají až na závěr třítýdenního závodu. Nejinak tomu je letos, kdy závěrečnou čtveřici horských etap zahajuje stoupání na HC prémii Finhaut-Emosson. Přímý přenos sledujte od 14:10 na ČT sport a našem webu, spolu s Tomášem Jílkem komentují František Raboň a Tomáš Konečný.

Profil 17. etapy Tour de France 2016
zdroj: cyclingnews.com

Pokusíme-li se vybrat nejdramatičtější etapy posledních let, dojdeme jistě k mnoha tipům. Leckdo sáhne po šestnácté etapě Giro d'Italia 2014, kdy se po dramatickém sjezdu ze zasněženého Stelvia do růžového dresu oblékl Nairo Quintana. Jiní upřednostní belgickou klasiku Gent-Wevelgem, na níž v roce 2015 závodníky silný vítr doslova a do písmene smetával z jejich speciálů. Ostatně, ani dvanáctá etapa probíhající Tour není v soutěži o nejfantastičtější podívanou tak úplně bez šancí.

Kdo však má rád dramatické závěry etapových závodů, možná si vzpomene i na ročník 2014 a Critérium du Dauphiné. Etapa na Finhaut-Emosson tehdy zakončovala předposlední etapu, v níž se Andrew Talansky jakž takž udržel Alberta Contadora, aby mu v následující etapě ujel a v cíli nakonec slavil největší vítězství své kariéry. Právě na švýcarský vrchol, jehož závěrečná část dosahuje sklonu dvanácti procent, se závodníci budou šplhat v sedmnácté etapě Tour.

Je nám líto, video expirovalo.
Cyklisty na Tour de France čekají už jen čtyři horské etapy

K němu budou ovšem na začátku dne mít ještě daleko, a dá se říci, že jim to po volném dnu příliš proti mysli nebude. Až po průjezdu městečka Martigny se profil výrazně zvedne a závodníci začnou šplhat na prémii první kategorie Col de la Forclaz (13 km/7,9 %), který bude následovat prudký sjezd už na úpatí závěrečného velikánu. Ten má průměrný sklon 8,4 procenta na deseti kilometrech – úvod je volnější, aby se sklon postupně navyšoval až na finálních dvanáct procent.

Dosavadní průběh závodu v ničem nenasvědčuje, že by někdo mohl mít síly na to, zdolat monumentální vrchařský tým Sky. Připustil to ostatně i Alejandro Valverde, když po jedné z etap poněkud rezignovaně konstatoval, že Sky jelo takové tempo, z něhož nikdo nastoupit prostě nemohl. Jestli nás ale historie Tour de France v posledních letech něco naučila, pak to, že Chrisi Froomovi v závěru Tour dochází síly. Je na Baukem Mollemovi, Adamu Yatesovi či Nairo Quintanovi, aby toho využili.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články