Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Závod přijde o vrchol Mont Ventoux, etapa bude zkrácená

Montpellier (Francie) – Lance Armstrong tam bojoval s Marcem Pantanim, Chris Froome s Nairem Quintanou. Letošní Tour de France se bez své velké dominanty, Mont Ventoux, ale bude muset obejít. Organizátoři závodu dvanáctou etapu kvůli hrozbě silného větru zkrátili o závěrečných šest kilometrů stoupání. Přímý přenos sledujte od 14:10 na ČT sport a našem webu, spolu s Tomášem Jílkem komentují Petr Benčík a Tomáš Konečný.

Jeden ze symbolů Tour de France Mont Ventoux
zdroj: ČTK/PA

Ředitel závodu Christian Prudhomme se rozhodl etapu zkrátit o finálních šest kilometrů z celkových 184. Na vině je hrozba silného větru, který má podle předpovědí dosahovat na otevřených stráních Mont Ventoux až sta kilometrů za hodinu. Vrchol závěrečného výstupu dne tak přijde už na Chalet Reynard ve výšce 1435 m n. m. (původně se mělo stoupat až na kótu 1912 metrů), stoupání bude dlouhé deset kilometrů místo plánovaných patnácti a bude mít v průměru devět procent. (http://www.cyclingnews.com/tour-de-france/)

"Předpověď mluví o poryvech až 104 km/h. Kdybychom to povolili, riskovali bychom, že jezdci budou padat ze svých kol jakmile vyjedou z lesa. Navíc teplota na vrcholu má být pouhé čtyři stupně," vyvětlil Prudhomme své rozhodnutí, o němž se spekulovalo už na startu jedenácté etapy. "Na Chalet Reynard se často končí na jaře během Paříž-Nice, ale jelikož počasí bude zřejmě odpovídat tomu březnovému, tak to bude zřejmě odpovídající," dodal s tím, že změna neznamená, že by se do sebe nejlepší závodníci nepustili.

S rozhodnutím souhlasí i Chris Froome. "Na Mont Ventoux jsem se těšil, protože to je nejslavnější stoupání letošního ročníku. Kvůli větru by to ale nebylo bezpečné," řekl. "Myslím ale, že to vlastně závod ani tolik nezmění. Výstup na Chalet Reynard je v každém případě velmi náročný. Bude to těžké, navíc už předtím se vinou větru může peloton roztrhat. Pokud něco, tak to bude ještě intenzivnější," myslí si.

O něco smutnější byl Nairo Quintana, který zatím zachovává v závodě svou tradiční poker face. "Je to smůla a škoda, že nepojedeme až nahoru, protože je to nádherný kopec, který mi sedí," podotkl Kolumbijec, který na svého rivala ztrácí něco málo přes půl minuty.

Zdroj
ČT sport, cyclingnews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články