Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Tour de France 2016: Tour stálic, nováčků i comebacků

Už pošesté všem cyklistickým fanouškům Česká televize přinese v plné parádě všech 21 etap nejpopulárnější každoroční sportovní akce, z nichž pořádající agentura A.S.O. nabízí letos šest v kompletní délce od samotného startu. Komentářem tuto atraktivní podívanou doprovodí tradiční experti z řad bývalých špičkových jezdců, například René Andrle, Petr Benčík, Tomáš Konečný, Stanislav Kozubek, František Raboň, Ján Svorada, Lubor Tesař nebo nově také Milan Kadlec, který ve své kariéře skvěle kombinoval silnici s dráhou, ze které má mimo jiné bronz z bodovačky na Mistrovství světa 2010 v dánském Ballerupu.

Tato pestrá, odborná a zábavná sestava znovu zaručuje příjemný divácký zážitek, ostatně je to právě komentátorský přínos těchto osobností, který se zásadně zasloužil o popularitu tohoto projektu na obrazovkách ČT sport.

Tour de France je zároveň bezpochyby událostí, která nejvýrazněji vybočuje mimo samotný rámec sportovní akce, jak každoročně potvrzují ohlasy našich diváků. Mnohým je celkem jedno, jestli vyhraje zrovna El Pistolero nebo sicilský žralok, a berou celý seriál přenosů jako přírodopisný dokument nebo prostě jako vizuálně mimořádně atraktivní biják. Na co se tedy mohou těšit letos? Hned na úvod na spektakulární kulisy "grand départ", tedy startu první etapy, u jednoho z nejnavštěvovanějších míst Francie na pomezí Normandie a Bretaně, kláštera Mont Saint-Michel, kde se naposledy před třemi lety jela časovka. A aby toho nebylo málo, bezpochyby nezapomenutelná etapa končí na Utah beach, nejzápadnějším sektoru, kde v červnu 1944 došlo k masivnímu vylodění spojenců.

Je nám líto, video expirovalo.
Začíná 103. ročník Tour de France

Takzvanou Voie de la Liberté (Cestu osvobození) budou kopírovat i další dny, kdy peloton na severu Francie zavítá do Saint-Lo, Cherbourgu nebo Angers. Pokud jste stejně jako já milovníky komedie Veselé velikonoce s úchvatným Jean-Paul Belmondem, jistě se taky těšíte, jaké vedro bude v dojezdovém městě čtvrtého dne, tedy v Limoges. První pořádně zvlněný profil čeká na jezdce o den později na 216 kilometrech do Lioranu. V Pyrenejích nechybí obvyklé destinace jako Pau nebo lázeňské centrum v Luchonu a mezi nimi jen tak mimochodem legendární Tourmalet.

103. Tour projede územím celkem čtyř států – pyrenejské zkoušky se odehrají ve Španělsku i Andoře (na dojezd do lyžařského střediska Arcalis má z roku 2009 příjemné vzpomínky tehdy vítězný Brice Feillu, který nechybí v jednom z druhodivizních týmů Fortuneo-Vital Concept, a také Alberto Contador, který před šesti lety v tomto malém knížectví udělal první zásadní krok ke svému druhému celkovému triumfu). V následující desáté etapě čeká na cyklisty i nejvyšší bod ročníku, z Vuelty dobře známý Port d'Envalira, který je tak letošní cenou Henriho Desgrange.

Organizátoři letos připravili pro nohy závodníků celkem sedm "lahůdkových" výšlapů na prémie mimořádné kategorie. Po třech letech se vrací do menu "obr Provence" Mont-Ventoux; na větrnou horu se jezdci vydrápou ve finiši dvanácté etapy. Alpský finiš bude samozřejmě také hodně výživný, s chody jako Grand Colombier, Finhaut-Emosson ve Švýcarsku, novinkou Bisanne, Saint-Gervais (místo posledního ze čtyř horských dojezdů ročníku) nebo Joux-Plane v závěrečném vysokohorském dobrodružství před spurtérským finále na Champs-Élysées.

A k opepření toho všeho na rozdíl od loňska mnohem výraznější role časovkářských schopností – celkem 54,5 km individuální jízdy proti chronometru ve 13. a 17. etapě (i když ta bude spíše pro vrchaře).

Na Tour dojde k návratům i premiérám

Ve startovním poli nacházíme vedle nestorů (Sylvain Chavanel se na Tour představí pošestnácté v řadě, Adam Hansen absolvuje patnáctou Grand Tour bez přerušení, Matteo Tosatto, kolega Romana Kreuzigera v Tinkoffu, rozšiřuje svou obdivuhodnou kolekci třítýdenních etapáků na číslovku 34!) také několik zajímavých návratů: vítěz čtyř etap na Tour Španěl Luis Leon Sanchez se ve Francii naposledy představil před čtyřmi lety a teď bude pomáhat nováčkovi Fabio Aruovi. Majitel dvou medailí ze světových šampionátů Dán Matti Breschel (od letoška v Cannondalu) má dokonce šestiletou pauzu, ale rekordmanem v tomto ohledu je zcela jistě 39letý Španěl Ángel Vicioso z Kaťuše, který byl na Tour naposledy v roce, kdy sedmičku triumfů v řadě "završil" jistý Lance Armstrong (tedy před 11 lety, tehdy v dresu Liberty Seguros jako parťák bažanta Contadora).

A pak tu máme letos mimořádně zajímavou skupinu "nových" tváří (mnozí z nich se už totiž pořádně ukázali na Giru nebo Vueltě). Poprvé se na Tour představí jezdci kalibru Fabia Arua, Mikela Landy, Ilnura Zakarina, Juliana Alaphilippa nebo Sergia Henaa. Jak těžké je probít se do devítky vyvolených v týmu potvrzují i příklady poněkud "šedivějších" noviců, třeba třiatřicetiletých Domenica Pozzoviva a Ilja Keisseho.

Zajímavé bude také sledovat, jak si v nových působištích povedou Mark Cavendish, Marcel Kittel, Pierre Rolland, Richie Porte nebo Dan Martin.

Pierre Rolland
zdroj: ČTK/ZUMA autor: 50 Daniel Mitchell

Česko bude reprezentovat trojice závodníků

Zkrátka jako každý rok je mnoho důvodů, proč Tour bedlivě sledovat, pro nás samozřejmě především díky trojnásobné účasti českých cyklistů. A každého z nich můžeme zařadit do jedné z výše zmíněných kategorií: Roman Kreuziger, startující na Staré dámě posedmé (a poprvé v dresu národního šampiona, který se v pelotonu bude krásně vyjímat), už patří mezi její stálice; Petr Vakoč ve své průlomové sezoně je pátým nejmladším nováčkem ročníku, a proč by si nemohl vyhlédnout jednu etapu tak jako vloni ve stejných barvách Zdeněk Štybar?; no a věřme, že Jan Bárta bude v kategorii "comeback roku" po loňských technických trablech v úvodní časovce v Utrechtu znovu patřit mezi elitní světové jezdce proti chronometru ve dvou individuálních testech, jak se mu to povedlo předloni třetím místem na více než padesátikilometrové trati z Bergeracu do Périgueux.

Tour startuje už v sobotu, tak ať Vás baví.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články