Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Směr Alpy. Jezdce straší nebezpečný sjezd z Col de Manse

Gap (Francie) - Joseba Beloki si zde zlomil kyčel, Andy Schleck ztratil Tour, před dvěma lety zde šli k zemi Alberto Contador s Chrisem Froomem. Řeč je o sjezdu z Col de Manse, který závodníci absolvují v dnešní šestnácté etapě. Ta končí v Gapu a pravděpodobně přinese útoky některých jezdců na celkové pořadí. Přímý přenos sledujte od 14:10 na ČT sport a našem webu.

Profil 16. etapy Tour 2015
zdroj: cyclingstage.com

Peloton se přesouvá už do alpského podhůří, jeho finální zastávkou v šestnácté etapě bude tradiční Gap. Závodníci před ním budou muset absolvovat nejprve výstup a posléze i sjezd z Col de Manse. Jde o devítikilometrové stoupání oceněné druhou kategorií - na takovém kopci, který navíc přichází nedaleko cíle, lze očekávat akcelerace explozivních vrchařů. Jedním z favoritů by zde mohl být Rui Costa, který již ale v závodě nepokračuje.

Jezdce na celkové pořadí ale snad ještě více straší následný sjezd, který si v historii Tour už bohatě vybral svou daň. V roce 2003 zde tvrdě spadl průběžně druhý Josepa Beloki, zlomil si kyčel a jeho kariéra už nikdy nenabyla předchozích výšek. Lance Armstrong, který se v okamžiku kolize nacházel těsně za ním, se vydal na známý průjezd skrz pole. V roce 2011 zde Andymu Schleckovi ujeli Alberto Contador s Cadelem Evansem a minutové manko v cíli mu posléze chybělo. V roce 2013 se zase k zemi navzájem poslali Contador s Chrisem Froomem. Drama dnes také nemusí čekat daleko.

Ve sjezdu by se dal čekat útok například Vincenza Nibaliho - uvidí se, zda se Ital pokusí na Tour alespoň o takovéto vítězství. Tipem by mohl být letos už dvakrát vítězný Joaquím Rodríguez. V uprchlické skupině se jistě objeví mnoho kandidátů - etapový triumf letos zatím uniká třeba stáji Cannondale-Garmin, proto se dá čekat její aktivita na čele. Podobný charakter je pak jako dělaný pro donkichotské ataky Tonyho Gallopina.

***
** Tony Gallopin, Joaquím Rodríguez
* Andrew Talansky, Vincenzo Nibali

Je nám líto, video expirovalo.
Představení 16. etapy Tour de France 2015
Zdroj
ČT sport, cyclingnews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články