Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

BLOG: Pokračující šedivo. Froome, Thomas a Sky pod palbou kritiky

Paříž - Alberto Contador zaútočil, tým Sky ho bez mrknutí oka eliminoval. To samé Alejandro Valverde a Nairo Quintana. Britská Sky je na Tour de France ještě více dominantní než před dvěma, respektive třemi lety. Zároveň se ale dostává pod čím dál větší kritiku nejen ze strany médií, ale i odborníků.

Když před dvěma dny uniklo z dat týmu Sky video ukazující Chrise Frooma při výstupu na Mount Ventoux v roce 2013, vyvolalo to velkou vlnu reakcí - od novinářů přes lékaře po doktory. Na pravém okraji obrazovky totiž byly vidět aktuální údaje - výkon ve wattech či frekvence pulzu. Froome dosahoval nebývalých hodnot, což některé - například lékaře a známého bojovníka proti dopingu Antoina Vayera, který video spoluzveřejnil - dovedlo k jasnému stanovisku: Froomovy výkony jsou za hranicí možností lidského organismu. Další pohled přinesl analytik zabývající se sportovními výkony Ross Tucker.

"Chceme ty obrázky ukázat divákům, expertům, fanouškům - tak, aby se každý sám za sebe mohl rozhodnout. Ukázal jsem jim je, aby se na ně podívali. Jsou ta čísla z říše pohádek? Nevím. Lidé nejsou hloupí - podívají se a vytvoří si vlastní názor. To je vše," říkal Vayer.

Kritika provází Frooma dlouhou dobu, nejde o nic nového. Nyní jsou ale k dispozici pevná data (která mimochodem odpovídají výpočtům "soukromých subjektů", které nejen Sky dosud odsuzuje jako nepostavená na realitě). Výhrady vůči Froomovi se vrší: z průměrného závodníka se v pokročilém věku (nad 25 let) vypracoval v superhvězdu, která je nejlepším vrchařem své generace. K tomu připočtěme "aféru" s prostředkem tramadolem (nejnověji se diskutuje používání tzv. ketonů ve Sky), lékařské výjimky, podivnou Froomovu nemoc bilharzii, výkony dělající z Armstronga na krevních transfuzích béčkového cyklistu.

Není divu, že se ozývá kritika - paradoxně ale mnohá média, zvlášť ta britská, jako by zůstávala k těmto náznakům slepá. Jako by zkušenost s érou Lance Armstronga nic neznamenala - na začátku tisíciletí také nebyly žádné "pevné" důkazy, jen mnoho náznaků.

Ředitel stáje Dave Brailsford se kritice vyhnul se slovy, že se tým soustřeďuje výhradně na závod a nic jiného jej v současnoti nezajímá. "Řeknu k tomu jen to, že se soustředím na závod. Jsme tady od toho, abychom se bavili o závodění, a já se moc těším na horské etapy. Mohl bych vám to zopakovat ještě dvacetkrát," řekl v Pyrenejích.

Jeho Sky mezitím závodu naprosto dominují. V Pyrenejích to bylo zcela zřetelné - v desáté etapě první a druhé místo poté, co Richie Porte v závěru ještě po náročném tahání tempa zvládl bez mrknutí oka předjet Naira Quintanu. Ve dvanácté etapě zase útoky konkurentů odrážel za Frooma Geraint Thomas - původem dráhař, který se specializuje na jarní klasiky. Mimochodem, Thomas je o plných třináct kilogramů těžší než Quintana (druhý nejlepší vrchař pelotonu a vítěz loňského Gira) - přesto s lehkostí Kolumbijce dotáhl. To vše poté, co se celou etapu pohyboval na čele a v kopci spolu s Portem táhli svého lídra.

"Když Quintana zaútočil, říkal jsem "ale ne", protože Richie (Porte) už byl pryč a tlak byl na mě. Měl jsem ale ještě sílu a pomalu jsem se k němu dotáhl. Věřil jsem si a potom se mi jelo dobře, protože stáhnout Quintanu není jen tak," popisoval po etapě Thomas. Velšan, který celé jaro působil jako nejsilnější klasikář pelotonu, se pro Tour přeměnil ve výtečného vrchaře. Dle tabulky s hodnotami časů na Plateau de Beille zajel dokonce o půlminuty rychlejší čas než Lance Armstrong ve svých "nejsilnějších letech". Těžko se odkazovat na někoho s takovou historií jako Michael Rasmussen, avšak jeho slova reflektují situaci.

Cyklistika je sportem, který trpí skandály více než kterýkoliv jiný. V pelotonu je bezpočet osobností (dnes týmových ředitelů, manažerů, lékařů, samotných závodníků atd.), které nemají "čistý rejstřík" a v minulosti byly potrestány. V médiích se oslavují výkony bývalých jezdců, jež zcela jasně byly dosaženy pomocí nedovolených prostředků (glorifikace Marka Pantaniho, Laurent Jalabert či Richard Virenque zase nyní komentují pro francouzské televize).

UCI je zase ve svých pokusech sport očistit občas až groteskně nedůsledná a protiřečí si. Dokud se sport jasně nepostaví proti dopingu, který v něm zcela zřetelně je (viz nedávná zpráva CIRC), bude podobné šedivo panovat nadále. Začít se musí tady a teď - větší otevřeností, důsledností a kritičností. Úplným začátkem by pak měla být ochota ke vzájemné komunikaci, se stávající arogancí Sky, která veškeré výtky hází pod stůl, je však zřejmě právě toto v nedohlednu.

Zdroj
ČT sport, cyclingnews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články