Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nejdelší etapu Tour ovládl Australan Rogers

Bagnères-de-Luchon - Po dni volna se Tour vrátila pěkně zostra. Jezdci se dostali nejdelší etapou letošního ročníku do Pyrenejí, závěrečný sjezd z Port de Balès zvládl nejlépe Australan Michael Rogers. Český cyklista Leopold König dojel jednadvacátý, v celkovém pořadí se posunul na sedmé místo.

Michael Rogers
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Dejong

König dokončil 237,5 kilometru dlouhou 16. etapu ve skupince s Nibalim na 21. místě, v průběžném pořadí se navíc na dosah přiblížil šestému Tejayovi van Garderenovi. Američan dnes ztratil více než tři a půl minuty a jeho náskok před Königem se ztenčil na sedm sekund.

Po dni volna Königa potěšilo, že na rozdíl od některých soupeřů v kopcích neselhal a v závěrečném sjezdu naopak stáhl Nibaliho skupinku, která se mu v posledním stoupání lehce vzdálila. "Takže jsem hrozně rád, že i když se mi nejelo vůbec dobře, přejel jsem vrchol se Zubeldiou a Ten Damem. A pak jsem si řekl, že jim to nenechám a že to pustím dolů bez brzd. Tak jsem to sjel," řekl.

Čtyřiatřicetiletý Rogers si připsal premiérové vítězství na Tour v kariéře. Stabilní pomocník lídra stáje Tinkoff-Saxo Alberta Contadora, jenž musel z letošní Tour kvůli zranění odstoupit, se vydal do úniku hned v úvodu etapy a se zhruba dvacetičlennou skupinou zahájil stoupání na 1 755 metrů vysoký vrchol nejvyšší kategorie Port de Balès. V závěru sjezdu pak zaútočil, od zbývajících kolegů se odtrhl a cílem projel s úklonou fanouškům s náskokem devíti sekund.

Trojnásobný časovkářský mistr světa bral triumf jako velké zadostiučinění po dopingovém vyšetřování, kterému čelil po pozitivním testu na anabolika z loňského závodu v Japonsku. UCI přijala jeho obhajobu, že látka pocházela z kontaminovaného masa při předchozích závodech v Číně, a Rogers vyvázl bez trestu. "Bylo to úžasné. Jakmile jsme se dostali pod poslední kopec, začal pro mě závod. Věděl jsem, že Voecklera bude těžké porazit," prohlásil Rogers, jenž letos vyhrál i dvě etapy na Giru d'Italia.

S Francouzem, který dnes dojel druhý, měl Rogers během závěrečného sjezdu menší slovní potyčku. "Říkal jsem mu, ať si se mnou nehraje, protože mě dneska stejně neporazí," řekl šťastný Australan v cíli. V závěrečném stoupání ztratil vedle Van Garderena i dosud třetí Romain Bardet, který na skupinku s Nibalim nestačil a klesl na páté místo. Za celkově druhého Alejandra Valverdeho se posunul jiný Francouz Thibaut Pinot, jenž ve stoupání neúnavně útočil a tentokrát zvládl i svůj respekt ze sjezdů. Zároveň si pojistil bílý trikot pro nejlepšího mladého jezdce.

Po nejlehčí ze tří pyrenejských etap, během níž cyklisté mimo jiné absolvovali sjezd z Portet d'Aspet, kde v roce 1995 po pádu zahynul italský olympijský vítěz Fabio Casartelli, čeká peloton další náročná zkouška. Středeční 17. etapa je sice s 124,5 kilometru nejkratší nečasovkářskou etapou letošní Tour, cyklisty ale čeká po krátkém přejezdu na španělské území série tří vrchařských prémií první kategorie a poté cílové stoupání na Saint-Lary Pla d'Adet nejvyšší kategorie. 

Cyklistický závod Tour de France - 16. etapa: Carcassonne - Bagneres-de-Luchon (237,5 km):

1. Rogers (Austr./Tinkoff-Saxo) 6:07:10, 2. Voeckler (Fr./Europcar), 3. Kirijenka (Běl./Sky), 4. Serpa (Kol./Lampre), 5. Gautier (Fr./Europcar) všichni -9, 6. Van Avermaet (Belg./BMC Racing) -13, 7. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) -36, 8. Montaguti (It./AG2R) -50, 9. Slagter (Niz./Garmin), 10. Gallopin (Fr./Lotto) oba -2:11, ...21. König -8:32, 54. Bárta (oba ČR/NetApp) -16:21.

Průběžné pořadí: 1. Nibali (It./Astana) 3:05:19, 2. Valverde (Šp./Movistar) -4:37, 3. Pinot (Fr./FDJ.fr) -5:06, 4. Péraud -6:40, 5. Bardet (oba Fr./AG2R) -6:40, 6. Van Garderen (USA/BMC) -9:25, 7. König -9:32, 8. Ten Dam (Niz./Belkin) -11:12, 9. Kwiatkowski -11:28, 10. Mollema (Niz./Belkin) -11:33, ...71. Bárta -2:17:15.

Zdroj
ČTK, idnes.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články