Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Superioritu v Alpách potvrdil Nibali, König útočil a skončil na třetím místě

Saint-Étienne – Leopold König útočil na závěrečném stoupání na Chamrousse, utrhal favority a byl blízko etapovému vítězství. Nakonec však tři kilometry před koncem nezastavil atak Vincenza Nibaliho a skončil za Rafalem Majkou na třetím místě. První alpský den potvrdil dominanci Nibaliho, avšak König se ukázal ve skvělém světle a skočil v celkovém pořadí na desáté místo.

Náročné podmínky si vyžádaly svou daň – úpal zastavil lídra Cofidisu Navarra, kromě něho odstoupili rovněž Acevedo a Vichot. Jezdce trápily teploty nad 30 stupňů Celsia a na otevřené planině před horami se hodně dřelo. Před pelotonem byla odjetá osmička jezdců, mezi nimi Bakelants či Kadri, v hlavní skupině jela tempo Kaťuša – uprchlíkům moc prostoru nedávala a odstup držela kolem dvou až čtyř minut.

Před Col de Palaquit už to bylo méně a šance vyjet alespoň na tuto jedničkovou prémii se smrskávala, postupně zepředu odpadávali jezdci a i peloton se začal menšit – nejvýraznějším příkladem byl Kwiatkowski, Nibalimu zase takto brzy odpadl pobočník Kangert (posléze se vrátil). Naopak do vedení vystřelil De Marchi a s vysokou kadencí polykal kilometry stoupání – nakonec sebral všech deset bodů na vrcholu Palaquit, půlminutu za ním se přiřítil Bakelants, o další dvě minuty vzadu byla hlavní skupina.

UDÁLOSTI DVANÁCTÉ ETAPY: Alexander Kristoff se v Saint-Étienne dostal do lepší pozice v závěrečném sprintu než Peter Sagan a také nakonec slovenského jezdce porazil. Třetí spurtoval mladý Francouz Arnaud Démare. Všichni favorité dojeli v hlavním poli ve stejném čase jako Kristoff. Více o průběhu dvanácté etapy čtěte ZDE (//sport/tour-de-france/280522-kristoff-na-care-v-saint-etienne-porazil-sagana/).

De Marchi pak s náskokem začal stoupat na Chamrousse. Důležité ale bylo dění v hlavní skupině, kde tempo začal tvořit Movistar a oklepal například skoro všechny Nibaliho pomocníky – a to navíc už výše zmíněného Kangerta, nikoliv vrchaře Fuglsanga či Scarponiho. 15 kilometrů před cílem, tedy relativně brzy po začátku stoupání, už rychlost španělské stáje zúžila skupinu jen na dvacítku závodníků.

Po kilometru dostihli De Marchiho a už se jen čekalo, kdo první zaútočí – nejprve ale odpadlo překvapivé jméno, a to druhý muž pořadí Porte. Společně s Nievem se snažili vrátit zpět k čelné skupině, jejich zprvu mezírka se však stávala mezerou. Tlačit začal Pinot a postupně uvařil Costu, Rollanda či Hornera. První nástup posléze podnikl König – zaútočil a vydal se za ním jen Majka, takže na čele se utvořila česko-polská dvojice.

"Dneska přišly první opravdické hory a už nebylo kam se schovávat. Chtěl jsem každopádně zaútočit a udělal jsem to nakonec dřív, než jsem plánoval," uvedl König na týmovém webu. "Cítil jsem se dobře, tak jsem to zkusil. Soupeři za mnou hned nevyrazili a rychle jsem získal malý náskok. Pak už jsem věděl, že musím jet naplno až do konce a vydat ze sebe úplně všechno."

Je nám líto, video expirovalo.
König: Od splnění snu jsem nebyl daleko

Za nimi po ataku Valverdeho jela čtveřice s Pinotem, Nibalim a Ten Damem. Avšak 6,5 km před cílem nastoupil Nibali, urval ostatní a přidružil se k vedoucí dvojici – střídal se s Königem a společně drželi náskok zhruba 20 vteřin na druhou skupinu Pinot, Valverde. Italský jezdec ve žlutém však nakonec tři kilometry před cílem nastoupil a König už nebyl schopen jeho atak eliminovat. Stále ale šlo o pódiové umístění – a to udržel, když skončil na třetím místě za Majkou, který ho přesprintoval v závěru. Čtvrtý skončil Valverde, v závěsu za ním Pinot.

"Samozřejmě bych etapu rád vyhrál, ale vydržet s Nibalim je těžké. I tak jsem s výsledkem naprosto spokojený," prohlásil šestadvacetiletý jezdec, který si vysloužil pochvalu od sportovního ředitele druhodivizní stáje Enrika Poitschkeho. "Bylo vidět, že Leo byl dneska jeden z nejlepších. Samozřejmě je škoda, že to nestačilo na vítězství. Byli jsme neuvěřitelně blízko, ale třeba to ještě přijde v příštích dnech. Nibali byl lepší, ale jestli se bude soustředit na celkové pořadí, může se ještě naskytnout další šance, abychom si splnili cíl a vyhráli etapu," řekl Poitschke.

Cyklistický závod Tour de France - 13. etapa: St. Étienne - Chamrousse (197,5 km):

1. Nibali (It./Astana) 5:12:29, 2. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) -10, 3. König (NetApp) -11, 4. Valverde (Šp./Movistar) -50, 5. Pinot (Fr./FDJ.fr) -53, 6. Van Garderen (USA/BMC Racing), 7. Bardet (Fr./AG2R) oba -1:23, 8. Ten Dam (Niz./Belkin) -1:36, 9. Peraud (Fr./AG2R), 10. F. Schleck (Luc./Trek) oba -2:09.

Průběžné pořadí: 1. Nibali 56:44:03, 2. Valverde -3:37, 3. Bardet -4:24, 4. Pinot -4:40, 5. Van Garderen -5:19, 6. Peraud -6:06, 7. Mollema (Niz./Belkin) -6:17, 8. Van den Broeck (Belg./Lotto) -6:27, 9. Costa (Portug./Lampre) -8:35, 10. König -8:36. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články