Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Den pro úspěšný únik? Závodníky čeká druhý den ve Vogézách

V roce 2005 zde Jens Voigt vzal na den žlutý dres Lanci Armstrongovi. Na jezdce čeká šest vrchařských prémií (poprvé na letošní Tour i prémie jedničková), na programu jsou i ikonická místa Vogéz jako Col de la Schlucht či Le Markstein. Očekává se, že by dnes na 170 km trati mohl a měl proběhnout úspěšný únik.

Profil deváté etapy Tour de France Gérardmer – Mulhouse
zdroj: letour.fr

Začátek je velmi složitý – hned po startu se začíná stoupat na Col de la Schlucht (8,6 km/4,5 %), na jehož svazích před devíti lety neprožil dobrý den Lance Armstrong. Po dlouhém sjezdu přijde hned další stoupání Col du Wettstein (7,7 km/4,1 %) – a z kilometrové výšky prudký pád o více než 700 metrů do městečka Turckheim. 

Přes Cote des Cinq Chateaux (4,5 km/ 6,1 %) a Cote de Gueberschwihr (4,1 km/7,9 %) přijde hlavní prémie dne, skoro 1 200 m vysoký Le Markstein (10,8 km/5,4 %). Jde o první jedničkovou prémii v průběhu letošní Tour, největší vrchařskou výzvu dosavadního závodu. Průměrná procenta matou, jezdci se v jednom okamžiku i tochu spustí dolů, tento výstup nemá svou klasifikaci jen tak pro nic za nic. Navíc hned po něm vzápětí následuje známý Grand Ballon (1,4 km, 8,6 km). Na závodníky na jeho vrcholu bude čekat ještě dalších 43 km do cíle.

Profil finiše deváté etapy Tour de France Gérardmer – Mulhouse
zdroj: letour.fr

PROFILY PŘEDCHOZÍCH ETAP: E1 (//sport/tour-de-france/278566-grand-depart-peloton-startuje-v-dozluta-vymalovanem-leedsu/), E2 (//sport/tour-de-france/278569-z-yorku-do-mesta-oceli-mnozstvi-vystupu-otestuje-sily-jezdcu/), E3 (//sport/tour-de-france/278573-londyn-peloton-se-s-britanii-rozlouci-pred-buckinghamskym-palacem/), E4 (//sport/tour-de-france/278586-tour-se-pres-noc-presunula-do-francie-a-chysta-se-do-lille/), E5 (//sport/tour-de-france/279576-dest-a-pave-zavodniky-ceka-nejobavanejsi-etapa-letosni-tour/), E6 (//sport/tour-de-france/278687-sprinterum-mizi-prilezitosti-jedna-z-poslednich-sanci-prijde-v-remesi/), E7 (//sport/tour-de-france/278700-dlouhy-den-pred-vogezami-jezdci-se-u-verdunu-stoci-k-jihu/), E8 (//sport/tour-de-france/278716-cekani-na-hory-konci-peloton-se-vyskrabe-na-la-mauselaine/).ČLÁNKY Z PŘEDCHOZÍCH ETAP: E1 (//sport/tour-de-france/279317-kittel-znovu-jako-loni-bere-zluty-dres-cavendish-v-harrogate-spadl/), E2 (//sport/tour-de-france/279404-nibali-odskocil-pred-cilem-a-oblekl-zluty-dres/), E3 (//sport/tour-de-france/279485-znovu-kittel-pred-buckinghamskym-palacem-porazil-sagana/), E4 (//sport/tour-de-france/279578-kittel-v-zatim-nejtesnejsim-finisi-pretlacil-kristoffa-s-demarem/), E5 (//sport/tour-de-france/279700-boom-za-nim-nibali-obhajce-froome-vzdal-jeste-pred-pave-po-dalsim-padu/), E6 (//sport/tour-de-france/279819-prvni-vitezstvi-na-letosni-tour-greipel-byl-nejsilnejsi-v-remesi/), E7 (//sport/tour-de-france/279917-sagan-malem-poprve-vitezny-trentin-ho-predcil-na-care-v-nancy/), E8 (//sport/tour-de-france/280012-prvni-francouzske-vitezstvi-i-uspesny-unik-kadri-vyhral-etapu-na-la-mauselaine/).

V nich budou z jedné poloviny sjíždět, z té druhé čelit větru na rovině. V Mulhouse pak čeká plochý finiš – posledních 6 km je složitých jen díky čtyřem zatáčkám, poté se vozovka trochu kloní doprava, finálních 500 metrů je ale už přímých. Měla by to být etapa pro úspěšný únik – terén je dostatečně náročný a stoupání hlavně dostatečně daleko od Mulhouse, aby se na nich mezi sebou už prali favorité na celkové pořadí. Pravděpodobnější je tak únik menší skupiny jezdců, kteří pojedou o etapové vítězství, za nimi může zkusit někdo nástup na závěrečné dvacítce kilometrů.

Tour naposledy byla v Mulhouse v roce 2005, kdy se po dlouhém úniku radoval Michael Rasmussen (události, která přišly dva roky nato, jsou dostatečně známé). Do žlutého šel na jeden den Jens Voigt, poté už to zase byla jednoznačná záležitost pro Lance Armstrong. Avšak je to německý jezdec, kdo je při své poslední Tour dnes na trati – a neříká se o něm nadarmo, že je to král úniků. 

Je nám líto, video expirovalo.
Představení deváté etapy Tour de France Gérardmer-Mulhouse

Zdroj
ČT sport, cyclingquotes.com [Cycling Quotes], letour.fr

Hlavní zprávy

Nejčtenější články