Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Kreuziger: Nevybočil jsem z povolených hodnot, vyšetřování je pro mě záhadou

Praha – Můj biologický pas nevybočil z povolených a pro mé tělo normálních hodnot, říká Roman Kreuziger. Ve studiu ČT před Tour de France mluvil český jezdec o procedurálním postupu, který předcházel jeho současnému odstavení ze závodů, svém postupu v celém případu a možném návratu k závodění. Web ČT sport se procesu a fungování biopasů věnoval ZDE.

Oznámení na stránkách Kreuzigerova týmu Tinkoff-Saxo týden před začátkem Tour vyřadilo českého závodníka z vrcholu sezony. Kreuziger už nicméně rok předtím věděl, že antidopingová agentura WADA a cyklistická unie UCI proti němu zahájily vyšetřování. Oficiálně není suspendován, avšak v součinnosti s týmem se rozhodli z několika důvodů na Tour nestartovat. "Řekněme, že jsme doufali do poslední chvíle, že bych mohl jet. Ale já i tým máme respekt vůči Tour de France a bylo nám jasné, že ten tlak by byl vyvíjen jak na tým, tak na mě nebo i na organizátory – takže jsme zvolili variantu, že bude lepší nestartovat. Což mě samozřejmě mrzí, navíc když je Alberto (Contador) v takové kondici, takže určitě bych s ním rád bojoval o žlutý trikot. Teď je ale přednější vyjasnit moji situaci a závodit příští rok nebo ještě během letošní sezony," uvedl Roman Kreuziger pro Českou televizi.

Na celém případu určitě zaráží prodlevy a vůbec celé jeho časové trvání. "Řešení toho případu je velmi dlouhé, nevíme proč – sami jsme byli zaskočeni. Loni během Tour, když jsem dostal první dopis, tak jsme najali dva experty z různých zemí, kteří to vyhodnotili jako absolutní hloupost, pak to měli i nezávislí lidé. Takže z tohohle hlediska to pro nás byla uzavřená záležitost už někdy v září, ale když jsme 30. 5. dostali dopis, že zahajují proceduru, tak jsme samozřejmě všichni byli překvapení. I z toho hlediska, že jsme já, experti a právníci nebyli připraveni na to, aby mohli rozebrat věc, kterou oni vymýšleli po dobu sedmi měsíců – takže jsme byli trochu zaskočeni. Museli jsme samozřejmě v krátkém čase zareagovat, což se nám během měsíce ještě s dalším expertem povedlo," říká český jezdec.

Doba jednotlivých kroků je přirozeně ze závodnického hlediska nepříjemná a nevhodná, jinak to však je z pohledu lékařského – biopasy pracují v delším časovém horizontu a zkrátka takříkajíc trvá, než se dojde k výsledkům (více k tomu řekl pro ČT Jan Chlumský z Českého antidopingového výboru). Kreuziger nyní čeká, jak se mezi sebou budou přetlačovat právníci a lékařští experti na obou stranách. "Teď to absolutně není v mých rukách, řeší to experti a právníci s tím, že UCI funguje tak, jak funguje – to, že jsme čekali sedm měsíců, je jedna věc. Teď jde o to, aby mohli moji experti analyzovat dál a přijít na to, jak došli k tomu závěru, ke kterému došli," řekl v ČT.

  • "Je třeba si jasně říci, že nejsem suspendován a příští týden odjíždím na soustředění s týmem. Pokud to bude jen trochu možné, tak po skončení Tour de France bych rád startoval na závodech. Ale to ještě předbíhám, k tomu nic dál říkat nemůžu. Tým za mnou stojí, protože ví, že je to hloupost. Spíš to mrzí mě, že z roku 2011 a 2012 musí člověk řešit takovouhle věc a oslabuje tým na letošní Tour, takže spíš mi je to líto kvůli dalším lidem z týmu, než že já sám nejsem na Tour," dodal Roman Kreuziger ke svým plánům vrátit se brzy zpět k závodění. Jak však ukazují podobné případy (Jonathan Tiernan-Locke či Carlos Barredo), v brzké době to příliš pravděpodobné není – spíš se celá záležitost bude dále vléci.
Roman Kreuziger se v cíli raduje z premiérového etapového vítězství
zdroj: EPA autor: CAVAGGIONI

Nalezené hodnoty pochází z let 2011 a 2012 – tedy z doby, kde Kreuziger ještě v dresu Astany slavil například vítěztví v etapě Gira na Alpe di Pamepago. "Je to období někdy od března 2011 až po květen 2012, takže určitě to Giro pod to spadá. Ale říkám – je tam spousta věcí, které je potřeba si vyjasnit, a experti na tom pracují, snaží se získat co nejvíce informací ohledně celé mé kariéry a toho, jak mé tělo fungovalo. Tak aby zjistili, proč se mohl stát ten výkyv. S tím, že je potřeba si tady jasně říci, že v tom biologickém pasu je určitý range (rozmezí), který se vytvoří za těch sto testů – má určitou linku a pohybuje se v tom rozmezí. A já jsem z něho nevyskočil, takže to je ta záhada, proč vůbec začalo nějaké vyšetřování," uvedl. 

To je přirozeně překvapivá a nová informace – proces biopasů má spustit vyšetřování právě v případě překročení oněch hranic, mantinelů a vůbec přirozených závodníkových hodnot. Pokud se, jak Kreuziger nyní říká, toto nestalo, vzbuzuje to samozřejmě otázky. Na druhou stranu pozornost expertů WADA mohou vzbudit i náhlé skoky v hodnotách, které se přitom klidně můžou pohybovat v povoleném limitu – jsou to tak náhlé změny, které jsou podezřelé (v minulosti například vzrůsty hematokritu u sportovců užívajících EPO před velkými závody). V současné chvíli je nicméně celá záležitost v rukou expertů a právníků – nelze také nepřipomenout, že celý případ není binárním duelem (špatný) systém v. (dobrý) Kreuziger. Rozdílné pohledy jsou na obou stranách a rozhodne až šetření Českého svazu cyklistiky a dalších institucí. 

Zdroj
ČT sport, inrng.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články