Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

König s Bártou míří ke své premiéře na Tour, Kreuziger na nominaci zatím čeká

Berlín - Cyklisté Leopold König a Jan Bárta se poprvé představí na Tour de France. Oba jsou podle očekávání v nominaci německého týmu NetApp-Endura, König bude jeho lídrem.

Dalším českým účastníkem Tour může být Roman Kreuziger, který by se měl v pondělí dozvědět, zda se objeví v sestavě elitní stáje Tinkoff-Saxo spolu s dvojnásobným vítězem závodu Španělem Albertem Contadorem. Zdeněk Štybar se do nominace týmu Omega Pharma-Quick Step nedostal.

NetApp-Endura chce při premiérovém startu na Tour navázat na úspěšné účinkování na loňské Vueltě, o které se zasloužil hlavně König, když vyhrál osmou etapu a celkově skončil devátý. V jarní části letošní sezony však šestadvacetiletého jezdce sužovaly potíže s kolenem. Svou formu před Tour naznačil čtvrtou příčkou v závodě Kolem Bavorska, na Critériu du Dauphiné skončil jedenáctý.

"Naším prvním cílem je, aby Leo dojel celkově do první patnáctky," řekl manažer druhodivizní stáje Ralph Denk. "Máme za sebou nejlepší první polovinu sezony v naší historii. Na Tour pojedeme s potřebným respektem, ale také plni sebevědomí," dodal Bárta. Devětadvacetiletý Bárta se bude pokoušet o dílčí úspěch v některé z etap.

"Už mám v hlavě více Tour než mistrovství České republiky," uvedl Bárta po dnešním vítězství v časovce na domácím šampionátu, kde ji ovládl potřetí za sebou. Trochu ho mrzí, že na Tour se letos jede pouze jedna časovka. "Bude hodně dlouhá a je na programu předposlední den. Takže bude i náročná. Ale těším se na ni. Před Tour mě uklidňuje, že jsem na tom výkonnostně dobře," dodal Bárta.

Jeho radost kontrastovala se smutkem jeho stájového kolegy Königa, který musel kvůli problémům s elektronickým řazením mistrovskou časovku už po deseti kilometrech vzdát. "Hodně mě to mrzí. Chtěl jsem si v ostrém tréninku vyzkoušet, jak na tom před Tour v časovce jsem. Pomýšlel jsem na vítězství, cítil jsem se skvěle. A byl bych moc hrdý, kdybych vyhrál a mohl jet Tour v českém mistrovském dresu. Bohužel se mi to nepodařilo," posteskl si König.

Za uplynulých sto ročníků slavného závodu se v pelotonu objevilo sedm českých cyklistů. V posledních letech na Tour startoval osamocený Kreuziger. Rekordní českou účast měl závod v roce 2002, kdy na Tour jeli Ján Svorada, Pavel Padrnos a Tomáš Konečný.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články