Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Zabojuje Contador v náročné horské etapě?

Saint-Girons – První opravdová pyrenejská etapa z Saint-Girons do Bagnères-de-Bigorre bude příležitostí urvat etapové vítězství pro všechny vrchaře, ale také velkým testem pro Alberta Contadora. Lídra stáje Saxo-Tinkoff postihla v závěrečném stoupání včerejší etapy krize a na brilantně jedoucího Chrise Frooma ztratil takřka dvě minuty. Na náročné trati dnes může Contador ukázat, zda se jednalo o jednorázový výpadek, nebo jestli Froome letos nebude mít konkurenci. Přímý přenos 9. etapy sledujte na ČT sport a našem webu.

Sport
zdroj: ČT4

Na peloton před volným dnem čeká první opravdová pyrenejská - avšak relativně krátká - etapa čítající "jen" 168 kilometrů. Cyklisté si dnes budou připadat jak na horské dráze. Trať deváté etapy vede přes množství průsmyků, ostré stoupání střídá prudké klesání, což dokládá hned čtveřice vrchařských prémií první kategorie, která se na trati skrývá. Nakonec čeká na závodníky třicetikilometrový sjezd do cílového městečka Bagnères-de-Bigorre.

Devátá etapa je jednoznačně postavená pro vrchaře, kteří po včerejším horském dojezdu mohou opět předvést, co se v nich skrývá. Cyklisté jedoucí na umístění v celkovém pořadí dnes mohou teoreticky hodně ztratit, ale také mnoho získat. Tým Sky v čele s Chrisem Froomem se však zdá být v takové pohodě, že si náskok, jejž si vyjel v závěru osmé etapy, s největší pravděpodobností pohlídá.

O útok by se mohla pokusit stáj Saxo-Tinkoff, jejímiž plány na celkové prvenství Alberta Contadora notně zamíchala včerejší etapa s cílem v Ax-3-Domainesz. Zatímco Chris Froome letěl v závěrečném stoupání za vítězstvím, španělský lídr Saxo-Tinkoff se viditelně trápil a na Brita tak před dneškem ztrácí skoro dvě minuty. Devátá etapa dost možná ukáže, jestli šlo jen o krátkodobou krizi, nebo zda Contador skutečně není ve formě. Velmi dobře si naopak vedl jeho domestik Roman Kreuziger, který má na první místo stejnou ztrátu jako lídr Saxo-Tinkoffu, včera ale vypadal daleko svěžejší než Contador.

Nejpravděpodobnějším scénářem je však pokus o únik některého ze zdatných vrchařů, který neohrožuje pozici Chrise Frooma na čele průběžného pořadí. "Včera jsme měli poprvé možnost vidět odkryté karty soupeřů. Je možné, že týmu Sky bude současný stav vyhovovat a pojedou tempo. Je to určitě šance pro někoho se sakramentsky dobrou výkonností, aby dojel až do cíle. Možná uvidíme nějaký únik, ale těžko říci," netroufá si odhadnout vývoj deváté etapy expert České televize Petr Benčík.

Je nám líto, video expirovalo.
Před 9. etapou Tour de France - Profil trati a favorité

Průběžné pořadí po 8. etapě:

1. Froome 32:15:55, 2. Porte -51, 3. Valverde -1:25, 4. Mollema -1:44, 5. Ten Dam -1:50, 6. Kreuziger, 7. Contador oba -1:51, 8. Quintana -2:02, 9. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -2:31, 10. Rogers (Austr./Saxo-Tinkoff) -2:40. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články