Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Konec maratonských zápasů. Wimbledon zavede razantní změnu pravidel

Trvalo to skoro sedm hodin a nakonec pátý set skončil výsledkem 26:24. Maratonské střetnutí Kevina Andersona s Johnem Isnerem letos na Wimbledonu bylo vůbec druhým nejdelším duelem na londýnské trávě v historii. Od příštího ročníku se však podobné utkání už opakovat nebude. Po změně pravidel bude v rozhodující sadě ve všech kategoriích za stavu 12:12 nově následovat tie-break.

Wimbledonský centrkurt
zdroj: Reuters autor: Stefan Wermuth

Zkrácená hra se v páté sadě u mužů a ve třetí u žen dosud hrála pouze na US Open.

"Než jsme došli k tomuto rozhodnutí, zjišťovali jsme názory hráčů i rozhodčích a zanalyzovali data ze zápasů za poslední dvě desetiletí. Rovněž jsme přihlédli k dalším faktorům, jako jsou rozpis utkání a požadavky diváků," uvedl v prohlášení předseda All England Lawn Tennis Clubu Philip Brook.

Rozhodnutí uvítá především Američan John Isner, který ve Wimbledonu odehrál dva nejdelší zápasy. V roce 2010 zvítězil v prvním kole nad Francouzem Nicolasem Mahutem po jedenácti hodinách v rozhodujícím setu 70:68, v loňském semifinále s Jihoafričanem Kevinem Andersonem prohrál po šesti hodinách a 34 minutách pátou sadu poměrem 24:26.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články