Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

První zápas se povedl, byl to výjimečný zážitek, hlásí Kvitová z Wimbledonu

Londýn - Tenistka Petra Kvitová se při návratu na centrkurt ve Wimbledonu cítila překrásně. Možnost startu v All England Clubu ji hnala vpřed při rehabilitaci po prosincovém vážném zranění ruky, proto pro ni byla výhra v 1. kole nad Švédkou Johannou Larssonovou velmi emotivní. V úterý čeká první kolo zbývajících pět českých tenistů. Do třetího grandslamového turnaje sezony vstoupí Karolína Plíšková, Tomáš Berdych, Lucie Šafářová, Denisa Allertová a Adam Pavlásek.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK/Lebeda Pavel

Už při příchodu do arény vnímala, že je vše jinak. "Byla krása hrát zase na tomhle nádherném centrkurtu. Nemůžu si přát víc," řekla o dvorci, na kterém slavila v letech 2011 a 2014 grandslamové triumfy. Wimbledon má za druhý domov a centrkurt by mohl být její obývací pokoj. "To by mohl, ale asi mi ho nedají," smála se.

Dostavil se pocit štěstí, že je zpět i s raketou v ruce na místě pro ni tak významném a důležitém, i když to tak nemuselo být. "Jak jsme přišly, tak to bylo víc emotivní, a když jsem doservírovala zápas, tak mi to přišlo taky moc hezké," přiznala. I obecenstvo reagovalo od začátku na Kvitovou hlasitěji než jindy.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová v prvním kole Wimbledonu přehrála Švédku Larssonovou

"Byl to výjimečný zážitek. Když jsem přišla na kurt, tak britské publikum, které znám, aplaudovalo víc než normálně. Cítila jsem jeho energii po celý zápas," uvedla tenistka. Od návratu na kurty nemívá dřívější nervozitu. Bývala před zápasy ztuhlá a nervózní, teď už trému v takové míře nepociťuje. "Nebyla to nervozita, spíš vášeň. Doufám, že to tak zůstane do konce mé kariéry," řekla někdejší druhá hráčka světa. Přesto do zápasu nevstoupila dobře. Udělala tři dvojchyby a hned přišla o servis.

"Ani si moc neuvědomuju, že by na mně byla nějaká 'deka'. Mně nepřišlo, že bych najednou nešvihla nebo nevyskočila, ale stalo se. Najednou to bylo 0:1, ale svoje druhé podání jsem ustála a pak už to bylo dobré," řekla sedmadvacetiletá Kvitová. Před turnajem byla pasována mezi favoritky, ale sama opakuje, že se tím nezabývá.

Slavící Petra Kvitová na Wimbledonu
zdroj: Reuters autor: ANDREW COULDRIDGE

"Přijela jsem na první zápas, ten se povedl a doufám, že teď to bude příjemnější. Přece jen očekávání z prvního zápasu je vždy větší, ale zvládla jsem to docela dobře a jdu na druhý. Jdu zápas od zápasu a favority nefavority neřeším," řekla. Má za sebou po návratu osmé utkání a její tělo si musí na zápasový rytmus zvykat. "Dostává s nervy víc zabrat než v tréninku," podotkla.

Na měkké trávě nejvíc bolí bederní část zad. "A zadek z doskakování. Musí se pořád cupitat a tělo dostává zabrat jinak, než je zvyklé," řekla a spěchala na masáž a ledovou vanu s prohřátím. Speciální péči věnuje levé ruce. O pořezané prsty se musí pořádně starat a zabere jí to asi hodinu a půl každý den. "Musím ji protahovat, protože má tendence se stahovat, jak držím křečovitě raketu. Během zápasu si ruku natírám, aby neklouzala. Po zápase ji leduju a dávám zábaly na jizvy, aby se změkčily," popsala.

Do Wimbledonu vstupuje Karolína Plíšková jako turnajová trojka

Světová hráčka číslo tři Plíšková, která bojuje s Němkou Angelique Kerberovou a Rumunkou Simonou Halepovou o post jedničky, narazí na Rusku Jevgeniji Rodinovou. S 83. hráčkou žebříčku má bilanci 1:1. Jedenáctý nasazený Berdych, jenž loni v Londýně postoupil až do semifinále, se na úvod utká s Francouzem Jérémym Chardym. Toho porazil ve všech čtyřech vzájemných zápasech, naposledy předloni rovněž v prvním kole Wimbledonu zvítězil ve čtyřech setech.

Turnajová dvaatřicítka Šafářová bude hrát s Francouzkou Océane Dodinovou, Allertová s Japonkou Risou Ozakiovou a Pavláska při premiéře ve Wimbledonu čeká 72. tenista žebříčku Ernesto Escobedo z USA. Kromě nasazené jedničky Kerberové vstoupí do turnaje i sedminásobný wimbledonský šampion Švýcar Roger Federer a Srb Novak Djokovič, který zvedl vítěznou trofej nad hlavu třikrát.

Úterní program:

Centrální dvorec (14:00 SELČ): Kerberová (1-Něm.) - Falconiová (USA), Djokovič (2-Srb.) - Kližan (SR), Federer (3-Švýc.) - Dolgopolov (Ukr.).

Kurt č. 1 (14:00): Raonic (6-Kan.) - Struff (Něm.), Karolína Plíšková (3-ČR) - Rodinová (Rus.), Thiem (8-Rak.) - Pospisil (Kan.).

Kurt č. 2 (12:30): 3. zápas Berdych (11-ČR) - Chardy (Fr.).

Kurt č. 6 (12:30): 2. zápas Allertová (ČR) - Ozakiová (Jap.).

Kurt č. 9 (12:30): 1. zápas Pavlásek (ČR) - Escobedo (USA).

Kurt č. 12 (12:30): 4. zápas Šafářová (32-ČR) - Dodinová (Ukr.).


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články