Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Murray slaví druhý titul na Wimbledonu po výhře nad Raonicem

Londýn - Britský tenista Andy Murray porazil ve finále Wimbledonu Kanaďana Milose Raonice ve třech setech 6:4, 7:6 a 7:6 a připsal si druhé vítězství na travnatém grandslamu v kariéře. Triumf zopakoval po třech letech opět pod vedením trenéra Ivana Lendla. Celkově tak získal třetí titul na grandslamech.

Andy Murray s trofejí pro vítěze Wimbledonu
zdroj: Reuters autor: TONY O\'BRIEN

Devětadvacetiletý skotský rodák si připsal třetí grandslamový titul, vedle dvou vítězství z Wimbledonu dokázal vyhrát i US Open 2012. Třemi triumfy z turnajů velké čtyřky se vyrovnal mimo jiné Janu Kodešovi.

"Tohle je pro mě každý rok nejdůležitější turnaj. Zažil jsem tady nádherné chvíle i těžké časy, ale dnes jsem hrál opravdu dobře," řekl Murray při přebírání trofeje.

Semifinálový přemožitel Tomáše Berdycha v duelu o titul dominoval díky skvělému pohybu, téměř bezchybné hře a famóznímu returnu. Podání na něj létalo rychlostí až 230 km/h, přesto povolil Raonicovi jen osm es, přičemž před finále měl Kanaďan průměr 25 nechytatelných servisů na zápas.

V prvním setu dokázal Murray prorazit soupeřovo podání v sedmé hře a jelikož byl sám na podání neohrožen, měl sadu v kapse. Ve druhé měl Murray čtyři brejkboly, ale ani jeden nevyužil a rozhodl tie-break poměrem 7:3. "Yes!" zakřičel si se zaťatou pěstí a hlediště centrkurtu bouřilo.

Až ve třetím setu přišla Raonicova šance. Za stavu 2:2 měl své první a poslední dva brejkboly v utkání, ale Murray ukázal svoji sílu. Podání udržel a znovu rozhodl ve zkrácené hře. V té rychle vedl 5:0 a mířil za triumfem. Přesto jeho kouč Lendl tradičně seděl v hráčské lóži bez hnutí brvy. Murray nakonec proměnil druhý mečbol a po svém čtyřicátém vyhraném utkání v sezoně se na lavičce rozplakal.

"Když jsem tu vyhrál poprvé v roce 2013, byla to taková úleva po tom všem stresu a tlaku, že jsem neměl šanci si to pořádně užít," uvedl Murray po prvním grandslamovém titulu v roli manžela a otce. "Nyní si to rozhodně vychutnám," dodal.

Britský tenista hrál jedenácté grandslamové finále v kariéře, zatímco šestý nasazený Raonic se v něm ocitl poprvé. "Doufám, že to brzy zažiju znovu," řekl pětadvacetiletý Kanaďan.

"Udělal jsem maximum. Chtěl jsem ho dostat pod tlak, ale on hrál ze základní čáry mnohem lépe než já. Hrál jsem s ním vyrovnaně, ale v důležitých okamžicích jsem prostě nedokázal zahrát lépe," dodal rodák z černohorské Podgorici.

Tenisový turnaj Wimbledon v Londýně:

Muži: Dvouhra - finále: Murray (2-Brit.) - Raonic (6-Kan.) 6:4, 7:6 (7:3), 7:6 (7:2).

Juniorky: Čtyřhra - finále: Arconadaová, Liuová (4-USA) - Bolkvadzeová, McNallyová (Gruz./USA) 6:2, 6:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články