Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Trenér Kvitové Kotyza: Peťa se kousne

Londýn – Žádná hvězda velkého jména, ale o to nepříjemnější soupeřka čeká Petru Kvitovou ve čtvrtfinále Wimbledonu. Belgičanka Kirsten Flipkensová už českou tenistku dokázala porazit letos v Miami a v All England Clubu se pokusí v souboji o semifinále svůj úspěch zopakovat. "Očekávám, že to bude nechutné, ale je to čtvrtfinále. Peťa se kousne!" věří své svěřenkyni trenér David Kotyza před zápasem. Kvitová si letos poprvé vyzkouší centrální dvorec. Šampionka z roku 2011 nastoupí ke druhému zápasu dne. Ve 14:00 SELČ program zahájí světová čtyřka Agnieszka Radwaňská z Polska a šestá nasazená Číňanka Li Na. On-line reportáž z utkání české tenistky můžete sledovat na našem webu.

Petra Kvitová na Wimbledonu
zdroj: ČTK/AP autor: Alastair Grant

Flipkensovou Kotyza přirovnal ke Španělce Carle Suárezové, kterou Kvitová porazila v osmifinále 7:6 a 6:3. "Malinko je tam podobnost. Flipkensová ale líp servíruje a má nepříjemnější čop," přirovnal trenér. Třiadvacetiletá Kvitová nemá Flipkensovou příliš v oblibě. Na turnajích okruhu WTA s ní dvakrát prohrála a porazit ji dokázala jen předloni ve Fed Cupu. V Miami letos česká tenistka dokonce dostala od Belgičanky "kanára".

Ve čtvrtfinále přitom měla Kvitová teoreticky narazit na světovou dvojku Victorii Azarenkovou z Běloruska, v semifinále případně na Rusku Marii Šarapovovou. Obě už jsou ale dávno z turnaje pryč a pro sázkové kanceláře je Kvitová nyní druhou favoritkou na titul. "Letos je to taková houpačka, že se bavíme jenom o dalším zápase, a ne o tom, kam máme dojít," připomněl Kotyza, že Kvitová má v sezoně výpadky. "Je to pro ni těžká situace. Hraje nejdůležitější turnaj v roce, ale na druhé straně její nejoblíbenější. Cítí se tu dobře. Měla tu výsledky. Je předpoklad, že zas bude," věří kouč.

Od pádu v prvním kole má Kvitová problémy s pravou nohou. Hraje s tejpem pod kolenem, na kotníku i zezadu na stehenním svalu. V sobotu ale musel odjet z Londýna její fyzioterapeut Kristián Bajza. "Kristián řekl, co všechno mají dělat, a podle toho ji tejpujou. Je dobré, že je Petra zná. Má s nimi zkušenosti," řekl Kotyza.

Kvitová se musela v duelu se Suárezovou vypořádat jako nasazená osmička a předloňská vítězka Wimbledonu s rolí favoritky. "Jméno nic velikého, ale šikovná hráčka, kvalita dobrá. Pro ni je obtížné hrát s touhle rolí favoritky. Není jednoduché se porovnat na hřišti," řekl Kotyza.

Ve stejné roli bude Kvitová i v úterý proti Flipkensové, která je ve čtvrtfinále Wimbledonu poprvé v kariéře. "Každý o tom mluví a není snadné to poslouchat. Hráčky, které postoupily, hrají dobře, jsou ve formě, takže to není snadné," říká sama Kvitová. V utkání se Suárezovou bylo především v prvním setu vidět, jak moc chce roli favoritky naplnit. "Dávala jsem si tlak sama na sebe a byla jsem fakt zatažená a nervózní," konstatovala.

Těžkou práci bude mít nyní s Flipkensovou. Světové dvacítce dvakrát ze tří zápasů podlehla a letos v Miami dostala v prvním setu "kanára". Levorukou Češku čeká především nepříjemný čopovaný bekhend soupeřky. "Proti Carle (Suárezové) jsem čop zvládla dobře a z tohoto pohledu bych se nemusela tolik bát. V roce 2011 jsem tady porazila Vinciovou, která hraje podobně jako Flipkensová, takže myslím, že se s tím dokážu poprat. Je to otázka hlavy, abych nepanikařila, dostala se tam správně nohama. To bude klíč," prohlásila.

Leandr Paes s Radkem Štěpánkem
zdroj: Isifa

Čtvrtfinále čeká i Radka Štěpánka. Ve čtyřhře nastoupí společně s Indem Leanderem Paesem, s nímž tvoří čtvrtý nasazený pár, k duelu proti francouzsko-srbské dvojici Julien Benneteau, Nenad Zimonjič. Jejich zápas je druhý v pořadí na kurtu číslo 3, kde se začne hrát ve 12:30.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články