Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Cetkovská vyřadila Wozniackou, Šarapovová senzačně vypadla s kvalifikantkou

Londýn - Téměř stoprocentní úspěšnost měly české tenistky v dnešním programu druhého kola Wimbledonu. Petra Cetkovská zdolala bývalou světovou jedničku Caroline Wozniackou hladce po setech 6:2, 6:2 a postoupila do třetího kola Wimbledonu, stejně jako Eva Birnerová. Naopak s turnajem se loučí Lucie Šafářová, ale také ruská hvězda Maria Šarapovová, která vypadla s kvalifikantkou Michelle Larcherovou de Britovou. Do třetího kola se dostala i Petra Kvitová, jejíž soupeřka Jaroslava Švedovová z Kazachstánu k utkání nenastoupila.

Maria Šarapovová
zdroj: Getty Images autor: Dennis Grombkowski

Třetí nasazená Šarapovová podlehla 131. hráčce světa Larcherové de Britové 3:6 a 4:6. Šarapovová měla se soupeřkou od začátku problémy a moc nechybělo k tomu, aby šestadvacetiletá Ruska rozšířila početné řady tenistů, kteří z turnaje odstoupili kvůli zranění. Za stavu 3:4 ve druhé sadě podklouzla a odešla na desetiminutové ošetření do šatny.

Ani po návratu nedokázala Šarapovová porážku odvrátit a zaznamenala nejhorší výsledek na grandslamu od vyřazení v prvním kole Australian Open před třemi lety. Zároveň vyrovnala své nejhorší vystoupení ve Wimbledonu, kde ve druhém kole skončila také v letech 2008 a 2009.

"Nemůžu se vymlouvat na chyby, které jsem udělala. Nehrála jsem dost agresivně, dost hluboko," řekla Šarapovová. "Brzká porážka ve Wimbledonu, tak výjimečném turnaji, se těžko vstřebává. Ale určitě odtud odjedu s hlavou vztyčenou, protože jinak to nejde. Zkusím najít pozitivní myšlenky, stanovím si další cíl a půjdu dál."

"Nepamatuji se, že bych předtím někdy spadla na kurtu třikrát v jednom zápase, což je divné, ale co se dá dělat. Vymlouvat se na to nebudu. Všimla jsem si, že padali i jiní, někteří se i zranili, ale musíme se s tím vyrovnat," řekla Ruska. Na kurtu nazlobeně říkala, že je nebezpečný. "Když třikrát spadnete, tak reagujete naštvaně, ale podmínky byly stejné pro obě a ona se s tím lépe vyrovnala," uvedla na adresu dvacetileté přemožitelky, která ještě nikdy nedokázala vyhrát turnaj WTA. V žebříčku byla Portugalka nejvýše na 75. místě.

Petra Cetkovská na Wimbledonu po výhře nad Caroline Wozniackou
zdroj: ČTK/AP autor: Kirsty Wigglesworth

Kvitová šla dál bez boje, Cetkovská si poradila s Wozniackou

Petra Kvitová si místo ve třetím kole vysloužila bez boje, Švedovová k zápasu nenastoupila kvůli zranění ruky. "Nevím, co k tomu říci. Na jednu stranu je to smutný, ale pro mě je to i úleva kvůli noze, která mě bolí a den navíc mi pomůže k regeneraci," řekla Kvitová, která se v prvním kole zranila. Bolest cítí od kotníku přes achilovku, koleno až po hýždě. "Je to pochroumaný, ale mělo by se to zacelit. Pauza je k tomu dobrá," uvedla směrem k pátečnímu utkání, ve kterém se střetne s Ruskou Jelenou Makarovovou.

Cetkovská přešla přes bývalou světovou jedničku Caroline Wozniackou, kterou zdolala dvakrát 6:2. Zápas ovlivnila situace ze třetí hry utkání, ve které devátá nasazená Dánka spadla, nechala si zavázat kotník a hůře se pohybovala. Cetkovská hrála vyrovnaně bez větších chyb, odvrátila všech šest brejkbolů, kterým čelila, a radovala se z postupu.

"Po mečbolu jsem cítila štěstí i neuvěření," řekla Cetkovská. Zranění Wozniacké si snažila nevšímat a hrála svoji hru. "Nechodila na daleké míče a doufám, že nemá nic vážného," uvedla předloňská osmifinalistka Wimbledonu. "Viděla jsem, jak pajdá, ale nesměla jsem se přizpůsobit a zpomalit. Radši jsem se na druhou stranu nedívala, starala jsem se o sebe," řekla Cetkovská, která hrála preventivně se zavázanými kotníky, kolenem i bokem. "Tělo na trávě dost trpí."

O postup do osmifinále, v kterém byla Cetkovská na londýnské trávě v roce 2011, bude česká tenistka hrát se sedmnáctou nasazenou Sloane Stephensovou z USA. "Má strašnou sílu, velký ramena a bude to skvělý zápas," řekla česká tenistka.

Birnerová se poprvé probojovala do třetího kola Wimbledonu

Vůbec poprvé si zahraje třetí kolo na trávě v All England Clubu Birnerová, která startuje ve Wimbledonu poprvé od roku 2007. Česká hráčka, jež postoupila do turnaje z kvalifikace, dnes zdolala Lesju Curenkovou z Ukrajiny 6:3 a 6:4. Nyní narazí na Moniku Puigovou z Portorika, která v prvním kole vyřadila turnajovou pětku Saru Erraniovou z Itálie. "Nic o ní nevím, ale není to Serena (Williamsová), takže je to zase hratelné," usmála se.

Do jisté míry překvapením je vyřazení Šafářové. Sedmadvacátá nasazená vyhrála první set a ve druhém i ve třetím měla vždy jako první brejk. Ani jednou náskok ale neudržela a s Italkou Karin Knappovou prohrála 6:4, 4:6 a 4:6.

Výsledky 2. kola Wimbledonu

Cetkovská (ČR) - Wozniacká (9-Dán.) 6:2, 6:2, Birnerová (ČR) - Curenková (Ukr.) 6:3, 6:4, Knappová (It.) - Šafářová (27-ČR) 4:6, 6:4, 6:4, Bouchardová (Kan.) - Ivanovičová (12-Srb.) 6:3, 6:3, Suárezová (19-Šp.) - Lučičová-Baroniová (Chorv.) 1:6, 6:3, 6:3, Puigová (Portor.) - Solerová (Šp.) 6:2, 5:7, 6:4.

Černý den na Wimbledonu, kvůli zranění končí i Azarenková

S turnajem se loučí kvůli zranění i Běloruska Viktorie Azarenková, kterou odstoupení před zápasem druhého kola připraví o druhé místo ve světovém žebříčku. Azarenková si poranila koleno v pondělním utkání prvního kola proti Portugalce Marii Joao Koehlerové. Po delším ošetřování se sice vrátila do hry a utkání vyhrála hladce 6:1, 6:2, dnes se ale několik minut před začátkem zápasu proti Italce Flavii Pennettaové odhlásila.

"Nevím, jestli je to kurtem, nebo počasím. Nedokážu si to vysvětlit," řekla Azarenková, kterou na postup světové dvojky po turnaji vystřídá Ruska Maria Šarapovová. "Bylo by dobré, kdyby někdo z All England Clubu vysvětlil, co se děje, nebo se to alespoň pokusil zjistit. Soupeřka spadla dvakrát a já jednou, ale ošklivě. Navíc nejsme zdaleka jediné," dodala.

Kvůli zraněním na kluzkém povrchu Wimbledon během tří hracích dnů přišel o deset hráčů. Již v úterý nedohráli zápasy Guido Pella a Romina Oprandiová, zatímco Philipp Kohlschreiber odstoupil kvůli chřipce. Podle správce Eddie Seawarda je však tráva stejná jako před rokem. "Na přípravě ani kropení jsme letos nic neměnili," prohlásil. Trojnásobný wimbledonský šampion Boris Becker přidal: "Při prvních zápasech to na trávě vždycky klouže. Tak to je už asi sto let."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články