Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Federer v All England Clubu nečekaně dohrál, vypadl i Štěpánek

Londýn – Nečekaně už ve 2. kole dohrál na Wimbledonu obhájce titulu Roger Federer. Sedminásobný vítěz londýnského grandslamu prohrál v All England Clubu s ukrajinským tenistou Sergejem Stachovským 7:6, 6:7, 5:7 a 6:7. Skončil i Radek Štěpánek, pro něhož byl Wimbledon teprve druhým grandslamem po operaci páteře. V Paříži vypadl hned v 1. kole, tentokrát skončil Štěpánek ve druhém s Jerzym Janowiczem. Český tenista prohrával 2:6 a 3:5, načež utkání skrečoval kvůli poraněnému stehnu.

Roger Federer
zdroj: EPA autor: YOAN VALAT

On-line textový přenos

3:5

Štěpánkovi zranění nedovoluje pokračovat ve hře a utkání skrečuje po setech 2:6 a 3:5.

3:5

Drtivá podání od Janowicze, čistá hra, potvrzený brejk.

3:4

Janowicz brejkbol konečně proměňuje a vede 4:3.

3:3

Třetí brejkbol ve hře, znovu vynikající return.

3:3

Skvělý return, ty momentálně Janowicz zvládá perfektně.

3:3

Aut, Štěpánkova výhoda.

3:3

... znovu nevyužitý. Volej z bekhendu zahrál Janowicz do autu.

3:3

Úžasný Janowiczův return, další brejkbol pro Poláka...

3:3

Výborný Janowiczův stopvolej na síti, Štěpánek poté zahrál jen do sítě a Polák získal brejkbol. Ten však neproměnil, český tenista získal přímý bod z podání. Shoda.

3:3

30:15, všechny body pouze z nevynucených chyb. Těch má na kontě více Janowicz, který však svého soupeře jednoznačně předčí v počtu vítězných úderů.

3:3

... Janowicz však o tom věděl a naopak získal velmi přesvědčivě dva příští míče agresivní a přesnou hrou, na níž Štěpánek velmi těžko reagoval.

3:2

Štěpánek srovnal na 30:30 - tento získaný míč by mohl být psychicky klíčový, pokud by Štěpánek dokázal obrátit. Každý těžký balon doběhnutý, výměna zakončena skvělým vítězným prohozem.

3:2

Štěpánek konečně zvládl své podání dovést do vítězného konce, musí se však na své body hodně nadřít.

2:2

Druhý brejk Janowicze v této hře. Štěpánkovi nevyšla smeč. Ovšem Štěpánek si došel pro úder na síť a dovedl do třetí shody.

2:2

Hra plná nepřesností a autů dovádí Janowicze k prvnímu brejkbolu v druhém setu, Polák však poté sám zahrál aut. Shoda.

2:2

Skvělé podání Janowicze, poté následuje dvojchyba. Po stopbalu Janowicze Štěpánek zahrál do autu.

2:1

Janowicz do sítě po parádním úderu zády k síti od Štěpánka, poté eso českého tenisty.

1:1

Třetí shoda. Výhoda z podání, servis na výhru ve hře však po delší výměně končí na síti od Štěpánka.

1:1

První Štěpánkova dvojchyba, druhá shoda.

1:1

Shoda. Štěpánek stále nedokázal dodat více razance do svých úderů, lépe však umisťuje. Janowicz však nejen drtí svého protivníka na svém podání, je i výborným obranářem a má cit pro zkrácené údery.

1:1

Janowicz srovnává čistou hrou. Štěpánek je agresivnější, umisťuje nepříjemné míče k základní čáře, Janowicz však udržuje velmi vysoký standard.

1:0

Štěpánek si vybojoval první bod v druhém setu na svém podání. Umisťuje lépe, daří se mu těžit z prvního podání, nenechává Janowicze soustředit se na údery a dostávat jej k vítězným úderům.

2:6

Razance však tentokrát Janowiczovi vyšla, Štěpánkovi chybí důraz a neumisťuje k čáře, na tělo, ani nezkracuje. Polák vyhrává první set.

2:5

Shoda. Janowicz se celou sadu snaží o vítězné údery na čáru, ty mu však v této hře nevycházejí, Štěpánek se dobře brání a nutí Janowicze do nepříjemných pozic k úderům.

2:5

První setbol pro Janowicze.

2:5

Janowicz proměňuje druhý brejk a vede 5:2. Polák sází vynikající prohozy na čáru, je důraznější a dokáže si poradit se Štěpánkovou hrou.

2:4

Shoda, avšak zdá se, jako by Štěpánek hrál lepší tenis než v předchozích hrách. Nesnaží se však o tvrdé vítězné údery a Janowicz hraje skvěle.

2:4

Štěpánek vyhrává svůj první bod z podání, výborný stopbal a následný volej z pokusu o prohoz. Další stopbal jej vynesl k vedení 30:0. Zatím český tenista nejeví známky toho, že by měl problém při pohybu.

2:4

Štěpánek si nechává stehno zavázat, namasírovat a bude se snažit pokračovat.

2:4

Štěpánek má problémy s levým stehnem, které si mohl poranit při returnu při výměně na 15:0 pro Janowicze. Musel si na kurt zavolat lékaře.

2:4

Znovu drtivé první podání od Janowicze ven z kurtu, Štěpánkovi se velmi těžko returnuje. Snaží se alespoň vracet zpět, avšak Janowiczův třetí úder je většinou vítězný.

2:3

Štěpánek také staví na svém prvním servisu, v delších výměnách má však navrch Janowicz, který příliš nekazí a má lepší pohyb.

1:3

Pokud Janowiczovi vychází první podání, Štěpánkovi se velmi těžko hledá protizbraň.

1:2

První dvojchyba z rakety Janowicze. 15:15.

1:2

Štěpánek staví na výborném podání, na které Janowicz reaguje jen velmi těžko a čistou hrou snižuje na 1:2.

0:2

Štěpánek kazí, nedokáže své údery zasazovat spolehlivě do kurtu a Janowicz potvrzuje brejk čistou hrou.

0:1

Štěpánek prohrává hned své první podání, po returnu zkusil stopbal, ten však skončil jen na síti.

0:0

Štěpánek se hned zkraje dostal do nepříjemné pozice na svém podání, jeho soupeř má brejkbol.

0:0

Dobrý den, vítejte u on-line textového přenosu z utkání druhého kola Wimbledonu, kde se střetne Radek Štěpánek s Jerzym Janowiczem. Soupeř českého tenisty, momentálně dvaadvacátý hráč světového žebříčku ATP, na Wimbledonu debutoval v loňském roce a probojoval se do třetího kola. To je také jeho nejlepším dosavadním výsledkem na grandslamu.

Dříve než ve čtvrtfinále Federer vypadl ve Wimbledonu naposledy v roce 2002, kdy skončil už v prvním kole. Od té doby ovládl slavný turnaj v letech 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009 a 2012. Letos v Londýně slavil výročí deset let od prvního triumfu.

Federerovo vyřazení završilo turbulentní den v All England Clubu. Sedm hráčů zápas vzdalo nebo vůbec nenastoupilo, mezi nimi třeba druhá nasazená Viktoria Azarenková z Běloruska a Francouz Jo-Wilfried Tsonga. Prohrála rovněž třetí nasazená Maria Šarapovová. V turnaji už od pondělí není ani další z favoritů Španěl Rafael Nadal. "Nikdy jsem si nemyslel, že takový den zažiju," řekl americký bouřlivák a bývalý vítěz Wimbledonu John McEnroe při komentování v televizi.

Federer v zápase se Stachovským získal první set, ale Ukrajinec hrál výtečně, agresivně a praktikoval jako za starých časů útočný styl servis - volej. Další dvě sady vyhrál 116. tenista světa a ve čtvrté vedl po brejku 2:1. Federer ale dokázal získat podání zpět a zdálo se, že se nadechuje k obratu. Jenomže Stachovskij odvrátil za stavu 5:6 skvělým volejem setbol a ve zkrácené hře zaskočeného favorita zdolal.

Roger Federer: "Není důvod k panice. Je třeba se vrátit k práci a být zase silnější. Ale samozřejmě, prohra mrzí kdekoli na světě a tady zvlášť. To bylo fantastické a já vím, že chci hrát ještě několik let a doufám, že příští rok tady dojdu dál." 

"Je to kouzelné, neuvěřitelné. Lépe jsem ani hrát nemohl. Všechno, co jsem chtěl, to jsem udělal a parádně jsem trefoval voleje," zářil Stachovskij, který si užíval svoji chvíli slávy a dlouho se na centrkurtu podepisoval fanouškům. "V utkání s Federerem hrajete vlastně proti dvěma, proti němu a proti jeho wimbledonské auře," dodal vítěz čtyř turnajů ATP. Stachovskij postoupil poprvé v kariéře ve Wimbledonu do 3. kola a bude hrát s Jürgenem Melzerem z Rakouska.

Sergej Stachovskij se raduje z vítězství nad Rogerem Federerem
zdroj: ČTK/AP

Pro Federera porážka znamená, že skončila jeho šňůra 36 účastí ve čtvrtfinále na grandslamech. S tenistou mimo elitní stovku navíc bývalý první hráč světa prohrál poprvé od roku 2005, kdy nestačil na Francouze Richarda Gasqueta, dnes devátého hráče světa, který tehdy figuroval v žebříčku ATP na 101. místě. Obhájce titulu naposledy vypadl dříve v turnaji před deseti lety. Australan Lleyton Hewitt, který dnes skončil na raketě Němce Dustina Browna, prohrál v roce 2003 už v prvním kole.

Štěpánek dohrál

Štěpánek se na kurtu číslo dvanáct dlouho trápil - nejdříve jen herně, pak také i kvůli zranění. Český tenista na Janowicze nedokázal vyrukovat se svou hrou. Kazil, nebyl důrazný, nedostával se na síť a oproti svému soupeři nezískal téměř žádný vítězný míč.

Hned zkraje prohrál své první podání, o druhé pak přišel v závěru setu, který prohrál 2:6. Janowicz byl v naprosté psychické i herní pohodě, svého soupeře drtil na vlastním servisu, nedovolil mu jediný brejkbol. Dokázal však také výborně returnovat a zahrávat velmi přesné vítězné údery, na které Štěpánek nestačil.

Štěpánek se zranil při svém podání v sedmé hře prvního setu. Nechal si pak obvázat levé stehno a po návratu servis prohrál. Při dobíhání míčů ztěžka dopadal na nohu a těsně před koncem druhého setu si s Janowiczem podal ruku na znamení konce zápasu.

"Nemělo cenu pokračovat, protože když člověk není na trávě stoprocentní a má obavu se hýbat, tak se nedá hrát," řekl Štěpánek. "Rve mi srdce opustit rozehraný zápas, navíc tady ve Wimbledonu, ale nejsem stavěný na to, abych to odchodil. Jsem zvyklý bojovat, a ne se zúčastňovat. Čekal jsem, jestli zaberou prášky, ale nestalo se, bohužel," řekl Štěpánek. "Levá noha je moje odrazová, při servisu, při dobíhání, při startu, při všem mě to bolelo a táhlo," doplnil čtyřiatřicetiletý karvinský rodák.

Zraněný Štěpánek
zdroj: ČTK/AP autor: Anja Niedringhaus

V prvním kole Štěpánek porazil Australana Matta Reida s lehce obvázaným kotníkem, který si podvrtl při rozcvičování. Ten ho ale dnes neomezoval. Vítěz Davisova poháru z loňské sezony Štěpánek už letos jednu zdravotní pauzu měl. Koncem ledna podstoupil operaci vyhřezlé ploténky krční páteře, kvůli které ztrácel cit v prstech. Po pomalejším rozjezdu se začínal znovu rozehrávat a ve Wimbledonu si věřil. "V posledních týdnech jsem se začal cítit skvěle, dostal jsem se do formy. Věřil jsem, že můžu jít dál. Ale... Zase brzda," řekl Štěpánek.

Otázkou je, nakolik bude muset pozměnit plán startů na turnajích v Americe. Po Wimbledonu si chtěl dát původně volno a pak měl trénovat na Floridě s Petrem Kordou a s Markem Všetíčkem pracovat na kondici. Před US Open chtěl hrát v Atlantě, Washingtonu a jeden z turnajů v Kanadě. "Teď uvidíme, jak se všechno vyvine," vzdechl.

Štěpánek už měl v kariéře několik zranění, ale stehenní sval ho ještě nezradil. "Nemám s tím zkušenosti," řekl. Neví, jak dlouho může být mimo hru. Nemyslí si, že důvodem je pro tenisty nepříjemný přechod z klouzavé antuky na trávu, na které je pohyb specifický. "Dělám to 15 let a nikdy jsem neměl problémy," pronesl.

Steve Darcis
zdroj: ČTK/AP autor: Kirsty Wigglesworth

Nadalův přemožitel Darcis se odhlásil z turnaje

Kvůli zranění pravého ramena vzdal duel druhého kola Darcis. Až 135. hráč světového žebříčku přitom v pondělí vyřadil dvanáctinásobného grandslamového vítěze Nadala po vynikajícím výkonu ve třech setech. "Stalo se mi to v utkání proti Rafovi během prvního setu, kdy jsem upadl. Začal jsem to trochu cítit, ale po pár gamech už to bylo v pohodě," řekl Darcis. V noci na úterý nemohl spát - ne kvůli vzrušení z největší výhry v kariéře, ale kvůli bolesti.

"Doktoři a fyzioterapeuti odvedli dobrou práci, dneska je to trochu lepší, ale hrát se s tím nedá. Nemůžu podávat a ani z forhendu nemůžu udeřit do míče," řekl Darcis, jenž tak dopadl stejně jako loni Lukáš Rosol. Český tenista také z pozice outsidera ve druhém kole vyřadil Nadala, ale v dalším kole vypadl. "Když porazíte hráče jako Rafa, chcete předvést víc. Hrál jsem možná nejlepší tenis svého života," litoval Belgičan.

Kluzký Wimbledon prvních dní má i další hvězdné oběti

Pouze dva gamy zvládl odehrát ve druhém kole John Isner. Osmnáctý nasazený Američan, jenž před třemi lety hrál ve Wimbledonu nejdelší zápas historie, dnes absolvoval na londýnské trávě svůj nejkratší zápas. Skončil už po čtvrthodině, protože si po pádu zranil levé koleno a za stavu 1:1 a 15:0 duel s Francouzem Adrianem Mannarinem vzdal.

Před třemi lety sehrál Isner s Francouzem Nicolasem Mahutem ve Wimbledonu na dvorci číslo 18 zápas, který byl dvakrát přerušen pro tmu a celkově trval jedenáct hodin a pět minut. V pátém setu tehdy americký tenista zvítězil 70:68.

Kvůli zranění kolena nenastoupil k utkání druhého kola s Francouzem Kennym De Schepperem desátý nasazený Chorvat Marin Čilič a stejné problémy vyřadily i turnajovou šestku Jo-Wilfrieda Tsongu. Francouz po třetím setu skrečoval zápas s Lotyšem Ernestsem Gulbisem. "Je to opravdu černý den. Nevím, v čem je problém," řekl Čilič. "Asi je to tím, že se na trávě musíte pohybovat jinak než na ostatních površích. A já jsem vysoký, tím trpí kolena," dodal.

Kvůli zraněním na kluzkém povrchu Wimbledon během tří hracích dnů přišel o deset hráčů. Již v úterý nedohráli zápasy Guido Pella a Romina Oprandiová, zatímco Philipp Kohlschreiber odstoupil kvůli chřipce. Podle správce Eddie Seawarda je však tráva stejná jako před rokem. "Na přípravě ani kropení jsme letos nic neměnili," prohlásil. Trojnásobný wimbledonský šampion Boris Becker přidal: "Při prvních zápasech to na trávě vždycky klouže. Tak to je už asi sto let."

Muži:

Dvouhra - 2. kolo: Janowicz (24-Pol.) - Štěpánek (ČR) 6:2, 5:3 skreč, A. Murray (2-Brit.) - Lu Yen-Hsun (Tchaj-wan) 6:3, 6:3, 7:5, Stachovskij (Ukr.) - Federer (3-Švýc.) 6:7 (5:7), 7:6 (7:5), 7:5, 7:6 (7:5), Gulbis (Lot.) - Tsonga (6-Fr.) 3:6, 6:3, 6:3 skreč, De Schepper (Fr.) - Čilič (10-Chorv.) bez boje, Almagro (15-Šp.) - Rufin (Fr.) 7:5, 6:7 (6:8), 6:3, 6:4, Mannarino (Fr.) - Isner (18-USA) 1:1 skreč, Južnyj (20-Rus.) - Pospisil (Kan.) 6:2, 6:7 (3:7), 7:6 (9:7), 3:6, 6:4,Mónaco (22-Arg.) - Ram (USA) 5:7, 6:2, 6:4, 6:2, Paire (25-Fr.) - Robert (Fr.) 6:4, 7:5, 6:4, Verdasco (Šp.) - Benneteau (31-Fr.) 7:6 (7:1), 7:6 (7:4), 6:4, Robredo (32-Šp.) - Mahut (Fr.) 7:6 (7:3), 6:1, 7:6 (7:5), Brown (Něm.) - Hewitt (Austr.) 6:4, 6:4, 6:7 (7:3), 6:2, Kubot (Pol.) - Darcis (Belg.) bez boje, Troicki (Srb.) - Kuzněcov (Rus.) 6:4, 6:3, 6:4, Melzer (Rak.) - Reister (Něm.) 3:6, 7:6 (7:2), 7:6 (7:5), 6:2.

Čtyřhra - 1. kolo: Rosol, Brands (ČR/Něm.) - Fognini, Starace (It.) 6:4, 6:4, 6:4.


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články