Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Šafářová smetla Davisovou, dál pokračuje i Štěpánek a Kvitová

Londýn - Předloňská šampionka Petra Kvitová a další čtyři čeští zástupci si dnes vybojovali postup do druhého kola. Spolu se světovou osmičkou uspěli Lucie Šafářová, Petra Cetkovská, Eva Birnerová a z mužů Radek Štěpánek. Vypadli naopak zraněný Lukáš Rosol, největší senzace loňského ročníku, i Lucie Hradecká a Jan Hájek.

Kvitová si zápas s americkou tenistkou Coco Vandewegheovou zdramatizovala v druhém setu, kdy jí za stavu 6:1 a 5:3 scházel k výhře jediný gam. Sadu ale ztratila poměrem 5:7. Nakonec roli favoritky potvrdila výhrou v rozhodujícím setu 6:4. Její další soupeřkou bude Jaroslava Švedovová z Kazachstánu.

"Ráda bych to vyhrála ve dvou setech, ale nedoservírovala jsem to a to by se nemělo stát. To by se mělo do dalších kol změnit," řekla Kvitová. Před třetím setem si nechala na kurtu protáhnout od turnajové fyzioterapeutky bok a v zákulisí i zatejpovat.

Petra Kvitová:

"Dvakrát jsem předtím uklouzla a upadla, a když jsem pak došlapovala na pravou nohu, tak jsem měla křeče kolem kyčle. Nakonec prášek zabral a zvládla jsem to."

Sedmadvacátá nasazená Šafářová potvrdila proti drobné Davisové roli favoritky. Dobře podávala a od stavu 5:4 v prvním setu vyhrála sedm her po sobě. V All England Clubu přešla Šafářová při své osmé účasti první kolo teprve potřetí. "První kola jsou nervózní a těžká, ale cítila jsem se na kurtu dobře od začátku do konce a šlo to celkem hladce," těšilo Šafářovou po výhře.

Lucie Šafářová:

"Lauren nedělala ze začátku tolik chyb a z bekhendu to občas vypálila po lajně, ale když jsem začala víc tlačit, tak nestíhala. Jsem ráda, že jsem to zvládla dobře."

Osmadvacetiletá Birnerová naposledy úvodní zápas zvládla v roce 2007 na Australian Open, kde došla až do třetího kola, což je rovněž jejím nejlepším výsledkem v kariéře. "Je to výborné, mám obrovskou radost," řekla tenistka, která postoupila z kvalifikace hrané v Roehamptonu. "Tam jsem hrála dobře a teď měla zápas pod kontrolou. Tohle mi pomůže i proto, že tady navýšili odměny, to je bomba," komentovala fakt, že za postup vydělala v přepočtu přes milion korun.

Slzy tekly stejně jako loni po tvářích Hradecké. Stříbrná deblistka z loňské olympiády, která se hrála taktéž v All England Clubu, prohrála ve dvouhře ve Wimbledonu i popáté v kariéře. "No, tráva," hlesla zklamaná Hradecká.

Azarenková bojovala s bolestí, nakonec postoupila. Ne tak favoritka Erraniová

Křik Viktorie Azarenkové se rozlehl areálem All England Clubu a všichni zbystřili. Tentokrát však nešlo o skřeky, které druhá tenistka světa vydává při každém úderu, ale o projev bolesti. I se zraněným kolenem ale Běloruska nakonec postoupila do druhého kola.

Azarenková měla utkání prvního kola s Marií Joao Koehlerovou z Portugalska pod kontrolou. Vyhrála první set 6:1 a v druhém byla bod od náskoku 2:0, ale v tu chvíli při dobíhání míče podklouzla a spadla. Ležela na zemi a křičela bolestí. "Byla to strašná bolest, neustávala, ale naštěstí se postupně zklidnila. Myslím, že jsem byla i trochu v šoku," řekla tenistka do televizních kamer.

Bělorusku nejdříve ošetřili ještě na kurtu, posléze i na lavičce. Hrála se zavázaným pravým kolenem a pohybovala se opatrně. Po návratu udělala Azarenková dvě dvojchyby a game ztratila. Pak se ale uklidnila, mezi výměnami sice kulhala, ale i za pomoci chyb soupeřky dokázala postoupit. Zvítězila 6:1 a 6:2.

Wimbledon se hned první den dočkal také velkého překvapení, v úvodním kole vypadla pátá nasazená Sara Erraniová. Italská antukářka sice na trávě nikdy nezářila, nejdále došla dvakrát do třetího kola, přesto se její porážka s 66. hráčkou světového žebříčku a londýnskou debutantkou Monikou Puigovou z Portorika po setech 3:6 a 2:6 nečekala.

Antukářka Erraniová sice na trávě nikdy nezářila, nejdále došla dvakrát do třetího kola, přesto byla její porážka s 66. hráčkou světového žebříčku velkým překvapením. "Mým největším problémem je pohyb. Bojím se, že se zraním, a nemůžu se proto hýbat, jak jsem zvyklá. Bojím se, že spadnu," řekla Erraniová, která v druhém setu podklouzla a spadla na obličej, ale zápas dohrála bez komplikací.

Rosol padl po pěti setech, Štěpánek jde dál

Lukáš Rosol loni šokoval Wimbledon výhrou v druhém kole nad Španělem Rafaelem Nadalem a zdálo se, že s Reisterem (121. na žebříčku ATP) by nemusel mít problém. Od začátku ale hodně chyboval a dotahoval soupeřův náskok. Ve čtvrté sadě odvrátil za stavu 5:6 první mečbol a v tie-breaku si vynutil pátý set, ale v tom nakonec padl.

Štěpánek na úvod hladce zdolal bez ztráty servisu 6:2, 6:2, 6:4 australského debutanta na grandslamu Matta Reida a čeká ho Polák Jerzy Janowicz. "Hrál jsem agresivně, dobře jsem servíroval a nedával jsem mu šanci," mohl se po utkání pochválit Štěpánek a těšil se na Janowicze. "Bude nepříjemný servisem a na svou výšku se i výborně hýbe, umí hrát zezadu i chodit na síť. Třeba se budeme srážet na síti často. On je favoritem, já půjdu překvapit a postoupit dál."

Roger Federer na letošním Wimbledonu
zdroj: ČTK/AP autor: Anja Niedringhaus

Federer vstoupil do turnaje hladce, porazil Haneska

Sedminásobný wimbledonský vítěz dnes na londýnské trávě ztratil jen pět her a porazil Rumuna Victora Haneska 6:3, 6:2 a 6:0. V chladném dnu bez deště neměl Federer se soupeřem problém a dominoval od začátku do konce. Utkání trvalo 68 minut, z toho třetí set jen sedmnáct.

"Pokaždé to je velká čest a nádherný pocit, začínat Wimbledon na centrálním dvorci, a vždy z toho mám velkou rozkoš," řekl Federer po utkání. Švýcar vyhrál Wimbledon poprvé před deseti lety, ale letos má v 31 letech těžký los. Už ve čtvrtfinále může narazit na Španěla Rafaela Nadala a v semifinále případně na domácího Andyho Murrayho, kterého loni zdolal ve finále.

Roger Federer:

"Takový je los, s tím nic nenaděláte a já mám rád těžký los. Taky je otázkou, co je lepší. Mít těžký los na konci, nebo na začátku? Rafa je skvělý hráč, má se mnou výbornou bilanci a Wimbledon taky vyhrál. Já se ale soustředím na sebe, mám za sebou dobrou přípravu a uvidíme, jak se turnaj vyvine."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články