Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Berdych půjde do turnaje jako sedmička, Nadal až z pozice pětky

Londýn – Organizátoři Wimbledonu již tradičně sestavují nasazení hráčů na turnaji nejen podle žebříčku, ale i na základě výkonů hráčů na trávě v loňském a předloňském roce. Tomáš Berdych, ač je světovou šestkou, tak bude na londýnském turnaji nasazen jako 7. hráč. Petra Kvitová je turnajová osmička a mezi nasazené se vešla i Lucie Šafářová (27.) s Klárou Zakopalovou, které na poslední 32. místo pomohlo odhlášení Rusky Světlany Kuzněcovové. Role jedniček budou plnit první hráči žebříčků - obhájkyně titulu Serena Williamsová a Srb Novak Djokovič. 

Tomáš Berdych
zdroj: Getty Images

Nasazení pro Wimbledon má jasná pravidla. Určuje se z bodů v žebříčku ATP k 17. červnu 2013, ke kterým se připočtou body, které hráč získal na trávě za posledních 12 měsíců a 75 procent nejvyššího bodového zisku za 12 měsíců předtím. Tomáš Berdych v loňské sezoně prohrál v 1. kole Wimbledonu a následně i olympiády, tudíž se před něj v Londýně dostal Jo-Wilfired Tsonga, loňský semifinalista grandslamu v All England Clubu.

Loňský vítěz Roger Federer je trojkou a čerstvý král Roland Garros Španěl Rafael Nadal podle očekávání pětkou, ač hraje po návratu po zranění v excelentní formě a vyhrál sedm z devíti turnajů, ve kterých nastoupil. Kvůli loňskému zranění kolena je ale v žebříčku ATP pátý a kvůli vyřazení od Lukáše Rosola ve druhém kole loňského Wimbledonu nezískal dostatek bodů, aby se dostal do elitní čtyřky. Při pátečním losování se tak rozhodne, jestli Nadal teoreticky letos již ve čtvrtfinále narazí na Federera, Djokoviče nebo domácí naději Andyho Murrayho.

Dvojnásobná grandslamová vítězka Kuzněcovová, která měla ve Wimbledonu startovat jako turnajová šestadvacítka, se odhlásila kvůli nataženým břišním svalům. Šafářová se tak díky tomu posunula z 28. na 27. pozici a mezi nasazené se dostala i Zakopalová, které ve světovém žebříčku patří 33. příčka.

Mezi nasazenými jsou i české páry ve čtyřhrách. Stříbrné olympijské medailistky Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou, loňské finalistky Wimbledonu, jsou dvojky. Radek Štěpánek s Indem Leanderem Paesem budou čtvrtí nasazení. 

Dvouhra:

Muži: 1. Djokovič (Srb.), 2. Murray (Brit.), 3. Federer (Švýc.), 4. Ferrer (Šp.), 5. Nadal (Šp.), 6. Tsonga (Fr.), 7. Berdych (ČR), 8. Del Potro (Arg.), 9. Gasquet (Fr.), 10. Čilič (Chorv.), 11. Wawrinka (Švýc.), 12. Nišikori (Jap.), 13. Haas (Něm.), 14. Tipsarevič (Srb.), 15. Almagro (Šp.), 16. Kohlschreiber (Něm.), 17. Raonic (Kan.), 18. Isner (USA), 19. Simon (Fr.), 20. Južnyj (Rus.), 21. Querrey (USA), 22. Monaco (Arg.), 23. Seppi (It.), 24. Janowicz (Pol.), 25. Paire (Fr.), 26. Dolgopolov (Ukr.), 27. Anderson (JAR), 28. Chardy (Fr.), 29. Dimitrov (Bulh.), 30. Fognini (It.), 31. Benneteau (Fr.), 32. Robredo (Šp.).

Ženy: 1. S. Williamsová (USA), 2. Azarenková (Běl.), 3. Šarapovová (Rus.), 4. A. Radwaňská (Pol.), 5. Errani (It.), 6. Li Na (Čína), 7. Kerberová (Něm.), 8. Kvitová (ČR), 9. Wozniacká (Dán.), 10. Kirilenková (Rus.), 11. Vinciová (It.), 12. Ivanovičová (Srb.), 13. Petrovová (Rus.), 14. Stosurová (Austr.), 15. Bartoliová (Fr.), 16. Jankovičová (Srb.), 17. Stephensová (USA), 18. Cibulková (SR), 19. Suárezová (Šp.), 20. Flipkensová (Belg.), 21. Pavjučenkovová (Rus.), 22. Cirsteaová (Rum.), 23. Lisická (Něm.), 24. Pcheng Šuaj (Čína), 25. Makarovová, 26. Kuzněcovová (obě Rus.), 27. Lepchenková (USA), 28. Šafářová (ČR), 29. Paszeková (Rak.), 30. Cornetová (Fr.), 31. Barthelová (Něm.), 32. Oprandiová (Švýc.).

Čtyřhra:

Muži: 1. B. Bryan, M. Bryan (USA), ... 4. Štěpánek, Paes (ČR/Indie).

Ženy: 1. Erraniová, Vinciová (It.), 2. Hlavačková, Hradecká (ČR), ...7. Peschkeová, Grönefeldová (ČR/Něm.), 9. Šafářová, Pavljučenkovová (ČR/Rus.), 16. Záhlavová-Strýcová, Görgesová (ČR/Něm.). 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články