Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Šafářová s Karolínou Plíškovou napodobily Kvitovou postupem do osmifinále

New York - Petru Kvitovou doplnily v osmifinále také další dvě české hráčky. Lucie Šafářová vyrovnala postupem do osmifinále US Open svůj nejlepší výsledek v kariéře díky vítězství nad Japonkou Kurumi Naraovou 6:3 a 6:2. Karolína Plíšková zase zvládla náročný duel proti Číňance Čang Šuaj, kdy musela odvracet mečbol a nakonec zvítězila 3:6, 7:5 a 6:4. Pokud Plíšková i Šafářová pondělní zápasy zvládnou, potkají se ve Flushing Meadows ve čtvrtfinále.

Lucie Šafářová
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Morgan

Plíšková má stále naději, že zůstane po US Open světovou jedničkou. O první místo nyní bojuje se Španělkou Garbiňe Muguruzaovou a Ukrajinkou Elinou Svitolinovou. Česká jednička musí obhájit loňské finále, aby měla šanci trůn udržet, ale nemusí jí stačit ani titul v případě, že se ve finále utká s Muguruzaovou.

"Nehrála jsem zase moc dobře a jsem ráda, že jsem prošla dál," oddechla si Plíšková v rozhovoru na dvorci. Na úvod sice sebrala Čang Šuaj servis, ale vzápětí přišla po chybách dvakrát o své podání. Číňanka se výborně pohybovala, mixovala údery rychlé s přeliftovanými a často se vydávala i na síť. Plíšková prohrávala rychle 1:4 a set, v němž ji soupeřka přestřílela 17:7 na vítězné údery, ztratila.

Pak se hra vyrovnala, jenže Plíšková stále nehrála ideálně. Za stavu 4:4 po chybách ztratila servis a Čang Šuaj podávala na vítězství. Měla i mečbol, ale Plíšková zahrála nejlepší forhend utkání - napálila vítězný míč po lajně. "Nehrála jsem moc forhendů po lajně. Řekla jsem si, že to je moje poslední šance, tak jsem do toho šla," popsala. Pak srovnala na 5:5, povzbuzená vyhrála i další dva gamy a udržela se ve hře o postup.

Je nám líto, video expirovalo.
Karolína Plíšková na US Open pokračuje, do osmifinále jde i Šafářová

Před třetím setem si nechala ošetřit předloktí pravé ruky. "Snad to není nic vážného a budu připravena na další zápas," řekla. Na úvod rozhodující sady přišla o servis. I tentokrát však zůstala silná a stav 0:2 otočila v dlouhých výměnách na 3:2. Číňanka vrátila hodně míčků a Plíšková se na body nadřela. Rozhodující brejk získala v desáté hře a po bekhendovém míči proměnila první mečbol. V osmifinále narazí na Američanku Jennifer Bradyovou, až 92. hráčku světa a přemožitelku Barbory Strýcové z druhého kola.

"Při mečbolu Číňanky zahrála winner po lajně a dostala se zpátky. Druhý a třetí set se snažila hrát lépe než začátek. Soupeřka ale hrála výborně a moc jí toho nedovolila. Kája tu zatím není v takové pohodě, kterou potřebuje. I tak to byl nejkvalitnější ze tří dosavadních zápasů. Musí se ale zlepšit," uvedl David Kotyza, trenér Plíškové.

Šafářová od začátku utkání s Naraovou na dvorci dominovala. V obou sadách šla rychle do vedení a 116. hráčku žebříčku přehrávala agresivitou i přesností. Češka nasázela 34 vítězných úderů a vyhrála za hodinu a devět minut.

"Jó, je to super! Šlo mi více méně všechno, takže jsem spokojená," řekla Šafářová. "Byl to ale hodně intenzivní zápas. Skóre tomu nenasvědčuje, ale výměny byly hodně intenzivní. A hrát rychle byla jediná cesta, jak vyhrát," doplnila. Vzhledem k tomu, že hraje i čtyřhru, byla ráda za ušetřené síly.

V singlovém osmifinále US Open byla Šafářová poprvé v roce 2014. O vylepšení se pokusí v pondělí proti turnajové dvacítce Američance Coco Vandewegheové, s kterou má bilanci 3:1 a letos ji porazila v Indian Wells ve třech setech.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku:

Ženy: Dvouhra - 3. kolo: Šafářová (ČR) - Naraová (Jap.) 6:3, 6:2, Karolína Plíšková (1-ČR) - Čang Šuaj (27-Čína) 3:6, 7:5, 6:4, Kasatkinová (Rus.) - Ostapenková (12-Lot.) 6:3, 6:2, Kanepiová (Est.) - Ósakaová (Jap.) 6:3, 2:6, 7:5, Bradyová (USA) - Niculescuová (Rum.) 6:3, 4:6, 7:6 (7:3). Čtyřhra - 2. kolo: L. Kičenoková, Krejčíková (Ukr./ČR) - Caková, Vickeryová (USA) 6:2, 6:3, Svitolinová (4-Ukr.) - Rogersová (USA) 6:4, 7:5, Vandewegheová (20-USA) - A. Radwaňská (10-Pol.) 7:5, 4:6, 6:4, Šafářová, Strýcová (3-ČR) - Kudrjavcevová, Čeng Saj-saj (Rus./Čína) 6:3, 6:2.

Smíšená čtyřhra - 1. kolo: Hradecká, Matkowski (8-ČR/Pol.) - Huberová, Thomas (USA) 6:4, 6:4.

Muži: Dvouhra - 3. kolo: Thiem (6-Rak.) - Mannarino (30-Fr.) 7:5, 6:3, 6:4, Kohlschreiber (32-Něm.) - Millman (Austr.) 7:5, 6:2, 6:4, Dolgopolov (Ukr.) - Troicki (Srb.) 6:1, 6:0, 6:4, Del Potro (24-Arg.) - Bautista (11-Šp.) 6:3, 6:3, 6:4, Goffin (9-Belg.) - Monfils (18-Fr.) 7:5, 5:1 skreč.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články