Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Wawrinka porazil Djokoviče a získal třetí grandslamový titul

New York - Švýcarský tenista Stan Wawrinka slaví první triumf na US Open a svůj třetí grandslamový titul. Třetí hráč světa porazil ve finále v New Yorku světovou jedničku Srba Novaka Djokoviče 6:7, 6:4, 7:5 a 6:3.

Stanislas Wawrinka
zdroj: USA TODAY Sports autor: Susan Mullane

Jednatřicetiletý Wawrinka drží stoprocentní bilanci v grandslamovém finále. V roce 2014 ovládl Australian Open a loni zvítězil i na antukovém Roland Garros.

V duelu s Djokovičem ve Flushing Meadows odvrátil Wawrinka 14 ze 17 brejkbolů, nastřílel 46 vítězných míčů a z výhry se radoval skoro po čtyřech hodinách. Stejně jako vítězka žen Němka Angelique Kerberová vydělal 3,5 milionu dolarů.

"Nejdříve musím pogratulovat Novakovi. Jsi skvělý šampion i člověk a díky tobě jsem tady," řekl Wawrinka při předávání cen. "Přijel jsem sem bez cíle vyhrát turnaj, ale zápas po zápasu a jsem teď plný emocí. Ani nevím, co se děje," dodal Švýcar.

Djokovič zápas výborně začal, vedl 3:0 a hned v prvním gamu ukázal skvělou obranu, ale Wawrinka se postupně rozehrál k velkému výkonu. V prvním setu sice ještě nezvládl zkrácenou hru, když ve vzájemných duelech prohrál devátý tie-break z celkových 10, ale od té doby byl lepším hráčem.

Ač strávil na kurtu před finále dvakrát více času než Djokovič, kterému třikrát soupeři během turnaje duely vzdali, působil Švýcar svěžeji. Skvěle podával, hrál agresivněji a triumf mohl začít slavit po druhém využitém mečbolu.

"Byl jsi odvážnější v důležitých míčích a zasloužil sis vyhrát. Byl jsi lepší fyzicky i mentálně," ocenil Djokovič soupeře, s kterým prohrál i loni finále French Open. "Před čtrnácti dny jsem v tohle nedoufal, tehdy bych účast ve finále bral," řekl Srb, který měl před turnajem problém se zápěstím, ale v turnaji hrál bez omezení.

Novak Djokovič
zdroj: USA TODAY Sports autor: Robert Deutsch

Wawrinka má v posledních letech vynikající bilanci ve finálových bitvách. Od roku 2014 vyhrál všech jedenáct zápasů o titul, do nichž se probojoval.

Na letošním US Open přitom Wawrinka málem skončil již ve 3. kole, v kterém odvrátil v duelu s Danielem Evansem mečbol. V New Yorku naposledy slavil vítězství z mečbolu právě Djokovič, jemuž se to povedlo před pěti lety v roce 2011.

Na dvorci bylo napsáno datum 11. září a po utkání všichni vzdali hold obětem teroristických útoků na New York 2001. "Máme za sebou velkou bitvu na kurtu, ale jsou důležitější věci. Vzpomeňme, co se stalo před 15 lety," řekl Wawrinka.

Výsledky tenisového turnaje US Open:

Dvouhra muži - finále: Wawrinka (3-Švýc.) - Djokovič (1-Srb.) 6:7 (1:7), 6:4, 7:5, 6:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články