Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Kvitová je poprvé ve čtvrtfinále US Open. Berdych vypadl, končí i Murray

New York - Petra Kvitová si poprvé v kariéře zahraje čtvrtfinále grandslamového US Open. Pátá nasazená se mezi turnajovou osmičku dostala po výhře 7:5 a 6:3 ve 4. kole nad Britkou Johannou Kontaovou. Její středeční soupeřkou o semifinále bude Italka Flavia Pennettová. Na Kvitovou nenavázal Tomáš Berdych, který svůj duel 4. kola s Francouzem Richardem Gasquetem prohrál ve čtyřech setech 6:2, 3:6, 4:6 a 1:6.

Petra Kvitová
zdroj: AP autor: Julio Cortez

Kvitová v prvním setu dlouho hledala klíč k podání kvalifikantky Kontaové (97. WTA). Sama naopak o svůj servis bojovala, ale všech pět brejkbolů v první sadě odvrátila. Postupem času začala return trefovat a ve dvanácté hře udeřila - vybojovala si první brejkbol a zároveň setbol, při kterém udělala Britka dvojchybu.

Ve druhé sadě servírovala Kvitová lépe a podání si vyhrávala bez problémů a znovu trpělivě čekala na svoji příležitost. Tu si vybojovala v osmé hře, i když už prohrávala 0:40, ale srovnala a při brejkbolu udělala Kontaová jako v první sadě dvojchybu. Při svém podání pak Češka proměnila třetí mečbol a zvedla ruce nad hlavu.

Petra Kvitová: "Byl to velmi těžký zápas, což jsem čekala. Ona výborně podávala a od začátku zápasu jsem byla na dvorci horší, ale nějak jsem dokázala udržet podání a čekala na svoji šanci, kterou jsem v každém setu využila."

Ve čtvrtfinále grandslamu je pětadvacetiletá Kvitová poprvé od loňského titulu ve Wimbledonu. Na US Open je první českou čtvrtfinalistkou ženské dvouhry po 14 letech. Naposledy se zde tak daleko dostala Daniela Bedáňová v roce 2001.

Berdych sice vyhrál nad Gasquetem první set, ale pak byl ve výměnách horší a více kazil. V celém utkání využil jen dva brejkboly z osmi, zatímco sám přišel o podání pětkrát. Zápas trval přes dvě a půl hodiny a skončil krátce před půlnocí.

"Škoda nevyužitých šancí, protože začátek byl dobrý a byla to cesta, jakou bych se měl s ním držet, aby utkání dobře dopadlo," řekl Berdych. "Ne, že by se to extra moc pokazilo, ale jediné, co byla největší změna, že šance, které jsem si připravil, se mi nepodařilo využívat. V tom byl velký rozdíl," litoval.

Gasquetovým soupeřem bude druhý nasazený Roger Federer. Čtyřiatřicetiletý Švýcar porazil v osmifinále tradičně výborně podávajícího Američana Johna Isnera 7:6, 7:6, 7:5, jenž ve třetím setu přišel o servis na US Open poprvé od začátku loňského turnaje.

Federer si díky postupu zajistil účast na Turnaji mistrů v Londýně, a finále sezony ATP Tour si tak zahraje počtrnácté za sebou. Federer je neúspěšnějším hráčem v historii Turnaje mistrů, už šestkrát na něm slavil triumf.

Jihoafričan Kevin Anderson se postaral o jedno z největších překvapení turnaje. Patnáctý nasazený v osmifinále vyřadil turnajovou trojku Andyho Murrayho z Británie po setech 7:6, 6:3, 6:7 a 7:6 a je poprvé v grandslamovém čtvrtfinále.

Naopak po 18 turnajích skončila Murrayho čtvrtfinálová grandslamová série, jež je čtvrtá nejdelší v historii. "Prohrát po čtyřech hodinách takový zápas je samozřejmě zklamání. Myslím, že jsem měl své šance, ale nedokázal jsem je využít," litoval osmadvacetiletý Skot, jehož čtvrtfinálová šňůra se datovala od Australian Open 2011.

Výsledky:

Muži:

Dvouhra - 4. kolo: Anderson (15-JAR) - Murray (3-Brit.) 7:6 (7:5), 6:3, 6:7 (2:7), 7:6 (7:0). Gasquet (12-Fr.) - Berdych (6-ČR) 2:6, 6:3, 6:4, 6:1, Federer (2-Švýc.) - Isner (13-USA) 7:6 (7:0), 7:6 (8:6), 7:5.

Ženy:

Dvouhra - 4. kolo: Kvitová (5-ČR) - Kontaová (Brit.) 7:5, 6:3, Pennettaová (26-It.) - Storsurová (22-Austr.) 6:4, 6:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články