Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Laver Cup je opět kořistí Evropanů, o hlavní role se podělili Federer a Zverev

Po úvodní nedělní čtyřhře sice prohrávali 7:8, ale cennou trofej přesto obhájili. Evropané v čele s fenomenálním Švýcarem Rogerem Federerem, který udolal Američana Johna Isnera navzdory třem mečbolům soupeře, zvítězili nad výběrem světa 13:8 a opanovali i druhý ročník tenisového Laver Cupu. V rozhodující dvouhře otočil Němec Alexander Zverev utkání s Jihoafričanem Kevinem Andersonem. 

Vítězný tým 2. ročníku tenisového Laver Cupu
zdroj: ZUMA autor: Christopher Levy

Chicagská hala United Center, jež je v hokejové sezoně NHL domovem tamních Blackhawks, viděla nádherné vyvrcholení třídenního zápolení hvězd "bílého sportu".

Nejprve dostala příznivce do varu americká dvojice Jack Sock/Isner, která v duelu s párem Federer/Zverev odvrátila dva mečboly, aby nakonec slavila po výsledku 4:6, 7:6 (7:2) a 11:9. Legendární Federer pak ve druhém střetnutí oplatil Isnerovi stejnou mincí - byl třikrát jeden míč od porážky, ale přesto vrátil svému týmu náskok prostřednictvím vítězství 6:7 (5:7), 7:6 (8:6) a 10:7. Zmíněnou výhodu následně přetavil v konečný triumf Zverev po obratu s Andersonem, jehož zdolal také v super tie-breaku, konkrétně 10:7.

Je nám líto, video expirovalo.
Evropa obhájila titul v Laver Cupu

Novak Djokovič s Nickem Kyrgiosem proto k dalšímu singlu nenastoupili. Třetí pokračování Laver Cupu se uskuteční příští rok v Ženevě.

"Byl to další neuvěřitelný týden a jsem na svůj tým velmi pyšný. Věděli jsme, že bude velmi těžké pohár udržet, ale povedlo se nám to," ocenil své svěřence kapitán Björn Borg.

Epická bitva navnadila domácí arénu

Závěrečný den odstartoval debl, který od úvodních výměn zvedal příznivce ze sedadel. Zpočátku diktovala tempo dvojice Federer/Zverev, dominovala na servisu a soupeřům při něm povolila za 28 minut pouze čtyři "fiftýny". Rozhodující moment prvního dějství přišel už ve třetím gemu, v němž německý tenista využil čtvrtý brejkbol excelentním lobem.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr super tie-breaku v utkání Isner/Sock - Federer/A. Zverev

Druhá sada však patřila Sockovi s Isnerem. Zejména prvně jmenovaný na kurtu doslova létal a emotivním způsobem hecoval zaplněné tribuny. Naopak Zverev, který čtyřhru hraje zřídka, se mnohokrát ocitl pod tlakem. Ustál ho až do dvanáctého gemu, kdy jeho "blok" vytloukl Sock, ale setbol Isner nevyužil, přestože měl velmi slibnou pozici k prohozu. Tie-break se i tak stal jednoznačnou záležitostí výběru světa.

V super tie-breaku zase převzali otěže Evropané a měli nakročeno ke zvýšení sobotního náskoku. Za stavu 9:7 ovšem nevyužili dva mečboly a nabuzené duo z USA okamžitě trestalo. Čtyřikrát v řadě v rozehrách uspělo, což znamenalo jediné – výhru 11:9. Sock proto slavil i po třetím chicagském deblu. "Diváci nás hnali kupředu, bylo to epické. Poprvé v historii Laver Cupu vedeme," připomněl rodák z Lincolnu průběžný stav 8:7.

Federer odpověděl ve stylu hodném šampiona

Obhájci titulu kontrovali prvním nedělním singlem, ale dvacetinásobný grandslamový vítěz Federer měl namále. V klíčových momentech však opět ukázal svou velikost, ve druhém dějství odvrátil tři mečboly Isnera a následný super tie-break i přes menší zaváhání v jeho prostřední části dovedl do zdárného konce.

"Užívám si tady každou minutu a myslím si, že mluvím za všechny hráče. Laver Cup vznikl jako oslava tenisu, dnes to nemůže být více vzrušující. Je mi trošku líto Johna (Isnera), protože během celého víkendu hrál fantasticky. Děkuji všem fanouškům za podporu, které si moc vážím," řekl Federer, jehož tým v tu dobu opět vedl, konkrétně 10:8.

Hrdina Zverev 

Rozhodnout mohl Zverev, kterému se to podařilo i přes srdnatý odpor bojovného Andersona, sobotního přemožitele nedávného vítěze US Open Djokoviče. Duel, ve kterém došlo pouze k jedinému ztracenému podání, vyhrál rodák z Hamburku po nervózním super tie-breaku plném nevynucených chyb.

"Zápasy byly během víkendu nesmírně vyrovnané a vše se mohlo vmžiku změnit. Jsem rád, že jsem pomohl k obhajobě prvenství," prohlásil Zverev a dodal: "Roger (Federer) mi dal o pauzách nějaké taktické rady a zafungovalo to. Energie v našem týmu byla neuvěřitelná a neuvěřitelní byli i fanoušci v ochozech."

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr rozhodujícího super tie-breaku v utkání Anderson - A. Zverev

Sečteno, podtrženo: Evropané vyhráli sedm z osmi dvouher, zatímco výběr světa třikrát dominoval ve čtyřhrách. Federer a Zverev zajistili deset bodů.

Zkompletovat hattrick v soutěži, kterou Federer založil jako poctu Australanovi Rodu Laverovi, se tým ze starého kontinentu pokusí v Ženevě. "Příští rok je ale řada na nás a konečně vyhrajeme," vyhlásil kapitán výběru světa John McEnroe.

Výsledky 3. dne tenisového Laver Cupu:

Isner/Sock - Federer/A. Zverev 4:6, 7:6 (7:2), 11:9.
Isner - Federer 7:6 (7:5), 6:7 (6:8), 7:10.
Anderson - Zverev 7:6 (7:3), 5:7, 7:10.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články