Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

BLOG: Za 100 let to bude stále Praha

Před víkendem měli všichni spoustu otázek, teď jsou na stole pádné odpovědi. Laver Cup není tenisovou exhibicí ani navoněným pozlátkem. Jasně to dokázaly už první výměny úvodního zápasu mezi Chorvatem Čiličem a Američanem Tiafoem. Jak moc hráčům na výsledku opravdu záleží, ale ukázal až poslední zápas mezi Federerem a Kyrgiosem.

Roger Federer
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Rafael Nadal – krátce před tím otrávený z porážky od Isnera – poskakoval v okolí lavičky a zatínal ruku v pěst po každém povedeném fiftýnu. Po proměněném mečbolu skočil Federerovi radostí do náruče. Sám Švýcar na kurtu předvedl oslavný výskok a ve tváři měl stejnou radost jako už devatenáctkrát na konci grandslamového turnaje.

Na druhé straně marně skrýval slzy v dlaních Nick Kyrgios. Ten Kyrgios, který občas odchodí zápas, občas tvrdí, že ho tenis nebaví a občas odflákne úder jen proto, že chce být středem pozornosti. Tentokrát v Praze plakal, tak moc ho porážka v Laver Cupu chytila u srdce. K týmu světa je to kruté, ale nic lepšího si Laver Cup na závěr prvního ročníku nemohl přát. Ryzí emoce ukázaly opravdovost.

V rámci propagace Laver Cupu Roger Federer opakovaně označil Roda Lavera za nejlepšího tenistu historie, ač mnozí tvrdí, že tím je právě on. Jasné je, že právě Federer, který se netají obdivem jen k tenisové minulosti, ale i k Rafaelu Nadalovi, je pilířem úspěchu nového tenisového formátu. Lavera, Borga i McEnroea fanoušci ocenili potleskem, ale na Federera s Nadalem a další si kupovali drahé vstupenky.

Může se zdát, že Laver Cup s Federerem a také Nadalem nemohl neuspět. Jenže turnaj překonal všechna očekávání a za tím jsou roky práce. Největší zkouška však Laver Cup teprve čeká. Přijde, až Federer skončí s tenisem. Budou ostatní ochotni hrát? Budou chtít obětovat týden ve prospěch Evropy nebo světa?

Napoví už příští ročník v Chicagu. Federer na něj pojede jako hráč, ale bude zajímavé sledovat, jak se k akci postaví hvězdy, které letos chyběly – Djokovič, Murray, Wawrinka, Nišikori, Raonič, Del Potro… Federerova prozíravost se ale ukázala už letos, kdy byly v týmech velmi mladí hráči – Zverev, Kyrgios, Šapovalov, Tiafoe – ti mohou být nositeli myšlenky v mnoha příštích letech.

Roger Federer se rozhodl svůj nový projekt Laver Cup představit světu v Praze. Jednoduchou odpověď na to, proč zamířil právě do Čech, se asi nikdy nedozvíme, musíme si toho ale velice považovat. Českému hlavnímu městu, českému tenisu, českému sportu i České republice tím udělal obrovskou reklamu. Mnohokrát jsem ve svých textech pracoval s datem a místem prvního ročníku Davis Cupu i dalších turnajů a soutěží. A v případě Laver Cupu to bude i za 100 let stále Praha.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články