Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nadala nezastavil ani Thiem. Španělský král antuky slaví rekordní dvanáctý titul na Roland Garros

Ani ve finálové odvetě nestačil Rakušan Dominic Thiem na Rafaela Nadala a podobně jako loni pařížský souboj o titul nezvládl. Tentokrát sice dokázal uhrát aspoň jeden set, když srovnal na 1:1, ale další dvě sady patřily španělskému fantomovi. Nadal tak po výsledku 6:3, 5:7, 6:1 a 6:1 ovládl celý turnaj a stal se prvním tenistou, který podvanácté opanoval jeden ze čtyř grandslamů.

Rafael Nadal s titulem pro vítěze Roland Garros
zdroj: Reuters autor: BENOIT TESSIER

Třiatřicetiletý Nadal ovládl Roland Garros v letech 2005-08, 2010-2014 a jeho současná vítězná šňůra začala v roce 2017. Dvanácti tituly překonal Australanku Margaret Courtovou, jedenáctinásobnou šampionku Australian Open. Martina Navrátilová je s devíti wimbledonskými výhrami třetí.

"Je fantastické, co jsem tady dokázal, a nedokážu popsat, jak se cítím. Je to sen. V roce 2005 mě nenapadlo, že tady v roce 2019 pořád budu. Je to pro mě neuvěřitelné," řekl Nadal na kurtu v Paříži, kde vyhrál už 94 zápasů a jen dva prohrál.

Do své sbírky už rodák z Mallorky Nadal přidal osmnáctý grandslamový vavřín - jednou vyhrál Australian Open, dvakrát Wimbledon a třikrát US Open. V honbě za nejvyšším počtem výher z turnajů velké čtyřky tak ztrácí dva triumfy na Švýcara Rogera Federera.

Vloni porazil Nadal v Paříži Thiema ve finále ve třech setech, ale tentokrát Rakušan zpočátku kladl tužší odpor. V úvodu byl razantnější a přesnější, po brejku vedl 3:2, ale Nadala ztracené podání nabudilo a ziskem čtyř her sadu otočil.

Ve druhém setu bylo o něco méně dlouhých výměn a oba hráči si pevně drželi servis. Až za stavu 6:5 Thiem zariskoval, což mu vyneslo brejk i set.

Poté se začalo projevovat, že Nadal měl mnohem více času na odpočinek, zatímco Thiem musel zvládnout čtvrtfinále i semifinále od čtvrtku do soboty. Rakušan už nevydržel pokračovat v nastoleném tempu a pykal. Svěřenec Carlose Moyi Nadal mu ve třetím setu nedal šanci a povolil mu v něm jen sedm fiftýnů.

Čtvrtý hráč světa Thiem se snažil bojovat a jednoručným bekhendem tu a tam dokázal zlobit. Nadal se ale nenechal rozhodit a držel si vysoký standard. Odvrátil brejkbol v první hře čtvrté sady, další dva ve třetím gemu a dominoval.

I ve čtvrtém setu povolil soupeři jen jednu hru a zápas ukončil po třech hodinách a minutě hry. Za letošní titul si vydělal 2,3 milionu eur (59 milionů korun). V letech, kdy Nadal neuspěl nebo nehrál, v Paříži zvítězili Švýcaři Roger Federer (2009) a Stan Wawrinka (2015) a Srb Novak Djokovič (2016).

"Tenhle turnaj miluju, je hluboko zapsán v mém srdci a teď jsem samozřejmě smutný, že to zase nevyšlo," řekl Thiem a směrem k Nadalovi doplnil: "Jsi legendou našeho sportu a ukázal jsi mi proč. Já to zkusím zase za rok."

Mladenovicová s Babosovou triumfovaly ve čtyřhře

Kristina Mladenovicová se raduje s Tímeou Babosovou
zdroj: Reuters autor: CHARLES PLATIAU

Francouzská tenistka Kristina Mladenovicová korunovala na Roland Garros posun do čela světového deblového žebříčku ziskem titulu. Ve finále čtyřhry porazila s maďarskou partnerkou Tímeou Babosovou čínský pár Čeng Saj-saj, Tuan Jing-jing 6:2, 6:3 a z grandslamové trofeje se společně radují už podruhé.

V roce 2014 si Babosová s Mladenovicovou zahrály ve finále Wimbledonu. O rok později vyhrály tři turnaje a zúčastnily se Turnaje mistryň, pak se ale jejich cesty rozdělily. Po loňské obnovené spolupráci slavily premiérový grandslamový úspěch na Australian Open.

Mladenovicová získala deblový titul na některém z turnajů velké čtyřky celkově potřetí. Na Roland Garros vyhrála už v roce 2016, tehdy ve dvojici s krajankou Caroline Garciaovou. Za letošní úspěch si druhý nasazený pár na Roland Garros rozdělí prémii 580 000 eur.

Místo světové jedničky si šestadvacetiletá Mladenovicová zajistila už postupem do finále a z čela pořadí WTA v pondělí po 33 týdnech sesadí Kateřinu Siniakovou. Před českou tenistku, která v Paříži neobhájila s Barborou Krejčíkovou loňský titul, se dostane i Babosová. Maďarka už deblový žebříček v minulé sezoně celkem 13 týdnů vedla.

Tenisový grandslamový turnaj Roland Garros v Paříži:

Muži: Dvouhra - finále: Nadal (2-Šp.) - Thiem (4-Rak.) 6:3, 5:7, 6:1, 6:1.

Ženy: Čtyřhra - finále: Babosová, Mladenovicová (2-Maď./Fr.) - Čeng Saj-saj, Tuan Jing-jing (Čína) 6:2, 6:3.

Juniorky: Čtyřhra - finále: Becková, Navarrová (USA) - Charajevová, Tichonovová (4-Rus.) 6:1, 6:2.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články