Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

BLOG: Tenisové povstání Markéty Vondroušové jako příklad pro všechny

Grandslamový titul Markéta Vondroušová na pařížské antuce nezískala. Australanka Bartyová byla ve finále jasně lepší a ukončila spanilou jízdu sympatické české tenistky, která za čtrnáct dnů okouzlila Paříž, ale ve finále se marně hledala a porážka byla zasloužená. "Byla lepší, jsem smutná, ale hrála jsem finále grandslamu, takže je to super," řekla po finále.

Markéta Vondroušová při slavnostním ceremoniálu po finále Roland Garros
zdroj: Reuters autor: KAI PFAFFENBACH

Jiří Hřebec, který při její přípravě asistuje Janu Hernychovi a vede ji už od patnácti let, už před semifinále prorokoval: "Markéta to může celé vyhrát, ale je důležité, aby se sešly všechny okolnosti v tu správnou chvíli." To se ale ve finále nestalo.

Stále ještě pouze devatenáctiletá tenistka si z toho velkou hlavu nedělá. "Jsem na sebe pyšná a moc vděčná za všechno, co se tady stalo," řekla v rozhovoru pro ČT jen trochu nervózní z toho, co všechno ji po grandslamovém finále nyní čeká.

Hřebec tvrdí, že v tenisu ji není už moc co učit. Ale důležité je, že ji naučili na Štvanici vyhrávat – dodat tu míru sebevědomí, víru ve vlastní sílu. Jen teď bude třeba jí nasadit do hlavy víru ve vlastní sílu v poslední krok. Zatím totiž letos v Maďarsku, v Turecku i nyní v Paříži finále vždy prohrála. Přesto už ve svém CV jeden triumf na okruhu WTA má – je starý dva roky a dosáhla ho v Bielu.

Každopádně tahle kotlinka ve středu Evropy opět potvrdila, že se tu rodí tenisové hvězdy. Hřebec totiž tvrdí, že světovou hráčku sebelepší kouč nevytvoří, ta se musí narodit – mít předpoklady a trefit se do toho správného sportu. Teprve pak to může fungovat. A jak se zdá, tady to funguje náramně.

Česko má v první desítce světového žebříčku Karolínu Plíškovou a Petru Kvitovou, teď se jim velice přiblížila právě Vondroušová a do padesátky jsou ještě Barbora Strýcová a Kateřina Siniaková. V první stovce pak i Karolína Muchová. Kdo z Vás to má? Například v nejlepší desítce už jen USA, které tam mají také dvě tenistky.

Dá se tedy bez problémů říct, že jsme ženskou tenisovou velmocí. Bohužel v mužské části tenisového světa po odchodu Radka Štěpánka a při vleklých zraněních Tomáše Berdycha jsme vyklidili pole.

Ale jedno je jisté: pařížská jízda Vondroušové je pro všechny dalším dobrým příkladem, že když na to máš a hodně tomu obětuješ, tak ti to tenis a sport obecně vrátí.

Díky, Markéto.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články