Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

O titul se utkají Nadal a Thiem. Finále čtyřhry si zahrají Krejčíková se Siniakovou

Antukové Roland Garros zná jména finalistů mužské dvouhry. O titul si zahraje Dominic Thiem, který úspěšně prošel duelem s Marcem Cecchinatem, a Rafael Nadal. Hlavní favorit turnaje porazil Juana Martína del Potra. Oba finalisté neztratili v semifinále ani set. Do finále čtyřhry postoupily Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, které porazily pár Sestini Hlaváčková/Strýcová 6:3 a 6:2.

Dámskou čtyřhru na Roland Garros může potřetí v historii vyhrát český pár. Jana Novotná s Helenou Sukovou uspěly jako první v roce 1990 a Sestini Hlaváčková s Lucií Hradeckou kralovaly před sedmi lety. Soupeřkami Krejčíkové se Siniakovou bude překvapivě dvojice Eri Hozumiová a Makoto Ninomijaová, první japonský pár v grandslamovém finále čtyřhry.

Vítězky lépe podávaly a jediný brejkbol ve druhém setu zažehnaly. Třikrát naopak vzaly podání Strýcové, a to hned v první hře utkání a shodně na závěr setů. Jednou neudržela servis Hlaváčková. Hodinu a osm minut dlouhý duel skončil po druhém mečbolu. První mečbol Hlaváčková odvrátila volejem, při druhém ale trefila Strýcová od základní čáry síť.

"Super zápas. Hrály jsme aktivně a tlačily jsme na síti. Povedlo se nám to přesně podle představ," řekla Siniaková. "Taktiku jsme do puntíku splnily a odpovídá tomu i výsledek," doplnila Krejčíková.

"Zasloužily si postoupit a zaslouží si vyhrát titul. My jsme neměly na nic odpověď," přiznala Strýcová. "Musely bychom mít fakt hodně štěstí, abychom to dokázaly otočit," řekla Hlaváčková. Se Strýcovou hrály první společný grandslam.

Pařížský rekordman Nadal postoupil do čtyřiadvacátého grandslamového finále a bude usilovat o sedmnáctý titul. Del Potro odešel poražen po setech 6:4, 6:1 a 6:2. Vysoký Argentinec měl šanci na úspěch pouze v první sadě, kdy si vypracoval šest brejkbolů, ale ani jeden neproměnil.

Naopak Nadal si první příležitosti na zisk soupeřova podání schoval až do desátého gamu. Na rozdíl od del Potra šancí nepohrdnul a set získal. Od té doby už Mallorčan na kurtu vládl a suverénně dokráčel do jedenáctého pařížského finále.

Dominic Thiem
zdroj: Reuters autor: CHARLES PLATIAU

Thiem zastavil cestu Cecchinata

Antukový specialista Thiem byl v semifinále Roland Garros i v minulých dvou letech, ale pokaždé vypadl s pozdějším vítězem turnaje: loni s Nadalem a předloni s Novakem Djokovičem. Nyní postoupil po setech 7:6, 7:5 a 6:1. 

Na rozdíl od předchozích dvou semifinále byl tentokrát papírovým favoritem. Jeho soupeř Cecchinato před Paříží nevyhrál ani jeden zápas na grandslamu, na druhou stranu si však v minulých kolech 72. hráč světového žebříčku vyšlápl na hvězdy Davida Goffina či Djokoviče. 

Vyrovnaný zápas se lámal v dlouhém tie-breaku druhého setu. Cecchinato v něm nevyužil tři setboly, prohrál ho 10:12 a v třetí sadě už Thiemovi nedokázal vzdorovat. Rakušan ukončil zápas při prvním mečbolu po dvou a čtvrt hodinách.

"Možná mi trochu pomohly zkušenosti, klíčem byl ale tie-break ve druhém setu. Byl hodně vyrovnaný, a kdybych ho prohrál, mohly z toho být nervy, což jsem nechtěl," uvedl Thiem. "Teď si hlavně musím dobře odpočinout, abych byl plný sil na neděli," dodal.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 39 milionů eur):

Muži:

Dvouhra - semifinále: Thiem (7-Rak.) - Cecchinato (It.) 7:5, 7:6 (12:10), 6:1, Nadal (1-Šp.) - Del Potro (5-Arg.) 6:4, 6:1, 6:2,

Čtyřhra - semifinále: Marach, Pavič (2-Rak./Chorv.) - F. López, M. López (12-Šp.) 6:4, 7:5.

Ženy:

Čtyřhra - semifinále: Krejčíková, Siniaková (6) - Sestini Hlaváčková, Strýcová (2) 6:3, 6:2, Hozumiová, Ninomijaová (Jap.) - Čchan Chao-Čching, Jang Čao-süan (8-Tchaj-wan/Čína) 6:2, 6:2.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články