Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Cecchinato zaskočil Djokoviče po nekonečném tie-breaku, v semifinále je i Thiem

Prvotřídní senzací skončilo druhé čtvrtfinále dne mezi Marcem Cecchinatem z Itálie a Novakem Djokovičem. Favorizovaný Srb prohrál úvodní dvě sady, a ačkoli se nadechoval k obratu, nezvládl dlouhý tie-break čtvrtého setu a nakonec prohrál 3:6, 6:7, 6:1 a 6:7 (11:13). Ze hry je také letošní král obratů Alexandr Zverev, kterého vyřadil Rakušan Dominic Thiem po výsledku 6:4, 6:2 a 6:1.

Marco Cecchinato
zdroj: Reuters autor: CHARLES PLATIAU

Cecchinato, 72. hráč světového žebříčku, je nejníže postaveným semifinalistou Roland Garros od roku 1999, kdy se prosadil 100. muž pořadí ATP Andrej Medveděv. Ukrajinský tenista nakonec prohrál až ve finále s Andrem Agassim. Posledním nenasazeným tenistou v semifinále byl na pařížské antuce domácí Gaël Monfils v roce 2008. O postup do finále se Cecchinato utká s Dominicem Thiemem.

Úvodní set získal italský outsider nečekaně hladce za 35 minut. Djokovič, který se na kurty letos vrací po dlouhé pauze zaviněné zraněním, se nechal několikrát ošetřit, ani druhý set ale nezachránil. K obratu se nadechl ve třetí sadě, ve čtvrté vedl už 5:2, pátý set si ale vynutit nedokázal.

Cecchinato vyrovnal na 5:5 a lépe nakonec zvládl i dramatický tie-break. V něm odvrátil tři setboly a sám nakonec proměnil čtvrtý mečbol. "Asi spím. Ničemu nerozumím, je to neuvěřitelné," řekl na kurtu italský vítěz. "Porazit Djokoviče ve čtvrtfinále Roland Garros, to je úžasné," dodal.

Na tiskové konferenci po zápase Djokovič oznámil, že zvažuje vynechání celé travnaté sezony. "Nevím, jestli budu hrát na trávě," řekl bývalý první hráč světového žebříčku jen několik minut po prohře s italským překvapením Roland Garros. "Nevím, co budu dělat, teď jsem přišel z kurtu," dodal rozladěně.

Trojnásobný wimbledonský šampion musel vloni vynechat kvůli zdravotním problémům druhou polovinu sezony a letos se zatím marně pokouší vrátit do bývalé formy. Na Australian Open vypadl ve 4. kole a v únoru podstoupil operaci lokte. Na přelomu března a dubna se rozloučil se superkoučem Andrem Agassim a následně i s Radkem Štěpánkem.

Na antukovou sezonu se jednatřicetiletý Srb snažil připravit s bývalým trenérem Mariánem Vajdou, svá očekávání ale stále nenaplnil a v žebříčku ATP se propadl na 22. místo. V generálce v Římě sice došel až do semifinále, v němž podlehl antukovému králi Rafaelu Nadalovi, v Paříži ale mezi nejlepší opět nepronikl. Letošní bilanci má 14 výher a osm porážek.

Do semifinále postoupil i Thiem, využil Zverevova zranění

Čtyřiadvacetiletý Thiem diktoval od začátku od základní čáry tempo hry a od sedmého gamu, v němž o tři roky mladšímu soupeři poprvé prolomil servis, měl zápas pod kontrolou. Zverev působil unavenějším dojmem.

Ve druhém setu si nechal ošetřit levé stehno a ve třetí sadě to dlouho vypadalo, že se letos s Paříží rozloučí kanárem. Podání udržel až za stavu 0:4, to však bylo vše a Thiem pak dalším brejkem proměnil za hodinu a 50 minut třetí mečbol.

"Věděl jsem, že už nemůžu vyhrát. Jen stěží jsem se dokázal pohybovat, stěží jsem podával," řekl Zverev, jenž měl za sebou na Roland Garros tři pětisetové duely. "Ale nechtěl jsem svoje první čtvrtfinále na grandslamu vzdávat. I když jsem o tom rozhodně uvažoval," dodal. "Bylo to pro něj dneska těžké, je to jeden z nejlépe fyzicky připravených chlapů na okruhu," uznal Thiem.

O finále ženské dvouhry se utkají Američanky Madison Keysová a Sloane Stephensová. Desátá nasazená vítězka US Open Stephensová porazila 6:3, 6:1 Rusku Darju Kasatkinovou. Její krajanka vyřadila přemožitelku Barbory Strýcové Julii Putincevovou z Kazachstánu 7:6, 6:4.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži:

Muži: Dvouhra - čtvrtfinále: Thiem (7-Rak.) - A. Zverev (2-Něm.) 6:4, 6:2, 6:1, Cecchinato (It.) - Djokovič (20-Srb.) 6:3, 7:6 (7:4), 1:6, 7:6 (13:11).

Ženy: Dvouhra - čtvrtfinále: Stephensová (10-USA) - Kasatkinová (14-Rus.) 6:3, 6:1, Keysová (13-USA) - Putincevová (Kaz.) 7:6 (7:5), 6:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články