Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Radwaňská se v případném čtvrtfinále s Plíškovou nesetká, Murray přešel přes del Potra

Paříž – Pokud by zvládla veškerá utkání proti papírovým outsiderkám, Karolína Plíšková má takříkajíc umetenou cestu až do semifinále. Její případná soupeřka pro potenciální čtvrtfinále Agnieszka Radwaňská totiž hladce prohrála s Francouzkou Alizé Cornetovou, přemožitelkou Barbory Strýcové, 2:6 a 1:6. Utkání Plíškové s Němkou Witthöftovou se přesunulo na neděli kvůli deštivému počasí v Paříži.

Alizé Cornetová
zdroj: ČTK/AP autor: Kamran Jebreili

Simona Halepová prošla na antukovém French Open do osmifinále. Turnajová trojka si ve třetím kole v Paříži poradila s Ruskou Darjou Kasatkinovou, přemožitelku Markéty Vondroušové porazila 6:0 a 7:5.

Halepová se stejně jako Karolína Plíšková může v Paříži stát světovou jedničkou. Rumunka k tomu potřebuje turnaj vyhrát, Češce stačí účast ve finále. Obě by se mohly v přímém souboji na Roland Garros potkat v semifinále. "Nepovažuji se za favoritku. Na kurtu si věřím, hraju dobře, ale nekoukám příliš dopředu," prohlásila Halepová, která se stejně jako Plíšková snaží zbavit tlaku.

Vítězka antukového turnaje v Madridu Halepová v prvním setu Kasatkinovou jasně přehrála. Ve druhém už byl souboj dvou někdejších vítězek pařížské juniorky vyrovnanější. Finalistka French Open 2014 Halepová dokonce prohrávala 3:5, ale o game později odvrátila tři setboly a zápas po 79 minutách ukončila.

Je nám líto, video expirovalo.
Cornetová překvapila Radwaňskou, Murray zdolal del Potra

"Na začátku jsem hrála výtečně. Ona se ve druhém setu zvedla a já trošku ztratila energii. Ale přesto jsem i za nepříznivého stavu měla dojem, že míče výborně trefuju a dostávám ji pod tlak, což se nakonec ukázalo," řekla Rumunka.  Příští soupeřkou Halepové, která před turnajem léčila bolavý kotník, ale hraje bez omezení, bude jednadvacátá nasazená Carla Suárezová ze Španělska.

O překvapení se postarala Alizé Cornetová. Přemožitelka Barbory Strýcové zdolala devátou nasazenou Agnieszku Radwaňskou hladce 6:2 a 6:1. Domácí hráčka vyvedla za pomoci publika na centrkurtu Radwaňskou z rytmu častými "kraťasy" a podruhé si na French Open zahraje osmifinále. "Je fantastické hrát tak dobře na tomhle dvorci. Neexistuje lepší scénář," řekla juniorská vítězka Roland Garros z roku 2007, která přitom tvrdí, že antuka není jejím nejlepším povrchem.

V boji o čtvrtfinále dojde na francouzský souboj. Soupeřkou Cornetové bude její fedcupová kolegyně Caroline Garciaová. Osmadvacátá nasazená až po boji porazila za dvě hodiny a 39 minut Hsieh Su-Wei Tchaj-wanu 6:4, 4:6 a 9:7. Cornetová s Garciaovou doplnily ve čtvrtém kole Kristinu Mladenovicovou a tři Francouzky jsou v osmifinále French Open poprvé od roku 1994. Poslední domácí vítězkou druhého grandslamu sezony byla Mary Pierceová v roce 2000.

Del Potro litoval proti Murraymu prvního setu

První hráč světa Andy Murray postoupil do čtvrtého kola antukového French Open a po pětadvacáté v řadě je na grandslamu v osmifinále. Britský tenista vyhrál nad Juanem Martínem del Potrem díky zvládnutému dramatickému prvnímu setu, v kterém Argentinec nevyužil čtyři setboly a při tom posledním udělal v tie-breaku dvojchybu. Murray zvítězil 7:6, 7:5 a 6:0.

"První set byl strašně důležitý, protože Juan je nebezpečný, jeden z nejlepších hráčů, a v těchto podmínkách to bylo důležité," řekl Murray, svěřenec Ivana Lendla, který přes zataženou oblohu sledoval zápas v tmavých brýlích. V úvodním dějství měl Del Potro, který hrál v Paříži poprvé od roku 2012, dlouho navrch. První šel do brejku, ale nedokázal set dopodávat a ve zkrácené hře udělal za stavu 7:6 dvojchybu. Brit zaváhání využil a vypjatý úvodní set získal.

Del Potro po prohraném prvním setu hodil raketou. Téměř celou pauzu pak strávil zklamaně v předklonu opřený o síť. "Byl jsem frustrovaný. Hrál jsem tak skvěle a měl tolik šancí. Nemohl jsem uvěřit, že jsem set ztratil," litoval Argentinec. Hned na úvod druhého setu šel Murray do brejku. V desáté hře sice o výhodu přišel, ale následně získal osm her v řadě a zápas ukončil po třech hodinách. Del Potra porazil stejně jako loni ve finále olympijského turnaje v Riu de Janeiro.

"Tohle se stává a zvlášť, když hrajete s prvním hráčem světa. Ať je to Andy, Rafa (Nadal), nebo Roger (Federer), tak oni každou chybu trestají. Když nedotáhnete dobře rozjetý set nebo game, využijí toho, a to se stalo," řekl Del Potro.

Murray v utkání nastřílel 41 vítězných úderů a hodně úspěšně využíval zkrácení za síť. "Nepřijel jsem na French Open po vydařených šesti sedmi týdnech, ale začínám se cítit lépe a těším se na druhý týden," uvedl loňský finalista. K výhře mu pomohlo, že udělal jen 28 nevynucených chyb, zatímco Del Potro jich měl 43.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži:

Muži: Dvouhra - 3. kolo: Čilič (7-Chorv.) - F. López (Šp.) 6:1, 6:3, 6:3. Čtyřhra - 3. kolo: Dutra Silva, Lorenzi (Braz./It.) - Jebavý, Veselý (ČR) 6:4, 6:2, Murray (1-Brit.) - Del Potro (29-Arg.) 7:6 (10:8), 7:5, 6:0, Verdasco (Šp.) - Cuevas (22-Urug.) 6:2, 6:1, 6:3, Anderson (JAR) - Edmund (Brit.) 6:7 (6:8), 7:6 (7:4), 5:7, 6:1, 6:4, Wawrinka (3-Švýc.) - Fognini (28-It.) 7:6 (7:2), 6:0, 6:2.

Ženy: Dvouhra - 3. kolo: Halepová (3-Rum.) - Kasatkinová (26-Rus.) 6:0, 7:5, Cornetová (Fr.) - A. Radwaňská (9-Pol.) 6:2, 6:1, Suárezová (21-Šp.) - Vesninová (14-Rus.) 6:4, 6:4, Garciaová (28-Fr.) - Hsieh Su-Wei (Tchaj-wan) 6:4, 4:6, 9:7, Wozniacká (11-Dán.) - Bellisová (USA) 6:2, 2:6, 6:3. Čtyřhra - 2. kolo: Krejčíková, Chan Hao-Ching (12-ČR/Tchaj-wan) - Liang Čchen, Wang Čchiang (Čína) 6:3, 5:7, 6:3, Chan Yung-Jan, Hingisová (3-Tchaj-wan/Švýc.) - Kristýna Plíšková, Golubicová (ČR/Švýc.) 6:1, 6:1.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články